IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дойде ли време златото да заблести като инвестиция убежище?

Ценният метал поскъпна след сривовете китайските фондови пазари през седмицата

14:12 | 09.01.16 г. 61
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на спадовете на глобалните фондови пазари анализаторите започват да си задават въпроса дали не е дошло време златото да заблести като сигурна инвестиция, посочва CNBC.

„Със срива на пазарите, ескалиращото напрежение между Саудитска Арабия и Иран, продължаващия конфликт в Сирия, твърденията на Северна Корея, че изпробва водородна бомба, жълтият метал изглежда се стабилизира“, казва Марк Чандлър от BBH. 

„Доброто представяне на златото на фона на слабия апетит за риск може да привлече инвеститорски интерес“, смята Джони Тевес, стратег в UBS.

“Цената на златото се държи над средното ниво за последните 50 дни въпреки по-силния долар, подкрепена от ниската доходност по американските държавни облигации и слабото търсене”, посочва тя в доклад, публикуван през седмицата.

Поскъпването на златото последва втория срив за седмицата на китайските пазари. В четвъртък борсовата търговия в Поднебесната империя продължи на практика 15 минути, тъй като основният индекс се понижи със 7%, след което беше прекъсната. Това повлече надолу и останалите азиатски индекси, както и по-късно европейските измерители.

От RBC Capital Markets прогнозират, че златото ще се търгува межди 1 050 и 1 200 долара за тройунция тази година, със средна цена от 1 150 долара за тройунция. „Както беше през 2004 г. Очакваме златото да поведе възстановяването при суровините“, казва Стивън Уокър от RBC Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 21 rate down comment 9
phlex
преди 8 години
Златото е инвестиция при инфлация, но не и при дефлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 12
SS-23
преди 8 години
Знаех си аз, че коментара ми ще накара "златарите" веднага да скочат, като ужилени! :)))Истината е простичка - глобалната финансова криза, т.е. глобалното финансово задлъжняване, изтласка назаден план всичко, което имаше и все още има "емоционална" стойност... а това е и злато, и и пикселови пари, и скъпи коли, и ай-фони и т.н, и т.н.... емоционални глезотии! Който не вижда, или пък вижда, но отказва да приеме реалността и се опитва да напомпва нови и нови "емоционални" стойности, в опита си да избие неизбежната загуба от предишни "очаквания" за печалба "от нищото" - ще претърпи нови по-дълбоки загуби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
Ко стана идвате ли на мойта ....... :))Нали на никой не му треаше, нали гущера с лихвите беше сила ?!?Добре, че си взех аз, че тая борса е въздух под налягане кат те издрънчат там при метала нема как да стане....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 11
Bobby_bul
преди 8 години
Златото винаги си е било добра инвестиция - но единствено за хората мислещи в дългосрочен план и които спестяват.За това харчещите кейнсианци и социалисти, живеещи ден за ден, го мразят - много им пречи на пропагандата за инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
В краен случай може да си го направиш на ланец, да станеш с наднормено тегло, да си вземеш бмв "нов внос" и да се правиш на "рицар" от 95-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Vladi666
преди 8 години
"Като купиш злато, ама истинско, а не онова "пикселовото" - после какво ше го правиш?"Ще си купя една Мзетка и ще обикалям с нея света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
alchen
преди 8 години
А тогава каква е разликата с акциите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 26
SS-23
преди 8 години
Дойде ли време златото да заблести като инвестиция убежище?----Тц !! Като купиш злато, ама истинско, а не онова "пикселовото" - после какво ше го правиш? Що мислиш, че някой ще ти иска парчето "жълт метал"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още