IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия може да понижи прогнозната си цена за петрола през 2016 г.

Финансовият министър Антон Силуанов ще предложи преразглеждане на фискалните планове в края на първото тримесечие

18:12 | 30.12.15 г. 37
<p>
	Министърът на финансите Антон Силуанов. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите Антон Силуанов. Снимка: Архив Ройтерс

Трябва да бъдем готови за всяко развитие на цените на петрола, като нашите оценки за следващата година са около 40 долара за барел за нуждите на бюджета. Това заяви финансовият министър на Русия Антон Силуанов в сряда в интервю за телевизия Россия 24.

Неговото министерство ще подготви предложения за преразглеждане на фискалните планове в края на първото тримесечие, ако ситуацията не се промени. Бюджетът за 2016 г., подписан от президента Владимир Путин по-рано този месец, се основава на средна цена на петрола от 50 долара за барел, припомня Bloomberg.

Русия, най-големият износител на енергия в света, е изправена пред свити бюджетни приходи, като санкциите на САЩ и ЕС ограничават достъпа й до глобалните финансови пазари.

Саудитска Арабия, основният конкурент на Русия, вероятно ще използва цена от 29 долара за барел в своя бюджет за 2016 г. според оценки на базираната в Риад Jadwa Investment. Кувейт ще използва цена от $30 за барел според вестник Alrai.

Цената на европейския бенчмарков сорт Брент, която се използва за определяне на основната експортна марка на Русия Уралс, се понижи с близо 3% до под 37 долара за барел към 17:30 часа българско време

Руското правителство ще поддържа бюджетен дефицит от не повече от 3% от БВП, след стойности от 2.8-2.9% тази година, прогнозира Силуанов.

Ниските цени на суровините принудиха правителството на Путин да използва 35,5 млрд. долара от своя Резервен фонд, един двата суверенни фонда, за да покрие бюджетния дефицит тази година. Силуанов предупреди, че Русия рискува да изчерпи както този фонд, така и Националния фонд за благосъстояние в рамките на 16-24 месеца, ако разходите не бъдат съкратени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
мда аз съм в грешка .... :)) т иси чугунена и п.роста тиква също кат с тоя форекс, аз ти казвам, че за тях няма значение защото бюджета им е вързан с рубли не е като при камиларите с долари или ще ми обясниш в С. Барабия какво става с валутата и в Русия ?!?! ммм нали си форексчия ама май само до там .... :))) И какво НОВО дъно чукнала нали гледам спрямо евро нищо особено спрямо долар малко повечко погледни Камиларите и пак ми се обяснявай ама то ти не мое стоплиш аз ги виждам какво са напрайли ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 8 години
Както винаги си в грешка - какво са вързали, след като продават петрол за долари, а от там за рубли - като петрола е под 40 а те са вързали бюджета с десетки долари по нагоре? А пък петрола играе 50+% от приходите - само в такива като твоята глава няма проблем.Петрола е с няколко долара по високо от дъното, но за сметка на това рублата чукна днес ново дъно - егати и паметника ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Ето какво се случва с Камилария след като са си вързали суровината с т.ъпия долар .... миии това става, руслямистите излязоха по-хитри в тоя момент, петрола колко падна, а проклетата руПла стои ли стои там кат паметник ......... аз залагам, че Камилария ше глътне водица преди ордите от Москва ..... :))) Something Just Snapped In Saudi Arabiahttp://***.zerohedge.com/news/2015-12-29/something-just-snapped-saudi-arabiaSaudis Boost Gas Prices by 40%, Dismantle Welfare State To Wage War With U.S. Shalehttp://***.zerohedge.com/news/2015-12-28/saudis-dismantle-welfare-state-boost-gas-prices-40-wage-war-us-shale
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
гледай Саудитска Камилария там е интересно как си увеличиха цените си с 40% да цицат от народа, а са производител не са като нас в България ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ньет те са вързали рублата с барел петрол в долари за да си вържат бюджета в рубли и нема значка, ше има значка ако търговията с който търгуват се състои в долари иначе ньет ...... ако ще и 20 стинки да стане, ако няма долари в бартерната сделка то ко ше стани ми нишо .... щото и валутата на този,който не търгува в долари и тя паднала .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 8 години
Нали всички от Русия тръбят, че ще е ще е над 50 долара догодина кви са тези 40 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 8 години
"един двата суверенни фонда", тук ви липсва някоя дума, предолагам "от".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още