IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия може да понижи прогнозната си цена за петрола през 2016 г.

Финансовият министър Антон Силуанов ще предложи преразглеждане на фискалните планове в края на първото тримесечие

18:12 | 30.12.15 г. 37
<p>
	Министърът на финансите Антон Силуанов. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите Антон Силуанов. Снимка: Архив Ройтерс

Трябва да бъдем готови за всяко развитие на цените на петрола, като нашите оценки за следващата година са около 40 долара за барел за нуждите на бюджета. Това заяви финансовият министър на Русия Антон Силуанов в сряда в интервю за телевизия Россия 24.

Неговото министерство ще подготви предложения за преразглеждане на фискалните планове в края на първото тримесечие, ако ситуацията не се промени. Бюджетът за 2016 г., подписан от президента Владимир Путин по-рано този месец, се основава на средна цена на петрола от 50 долара за барел, припомня Bloomberg.

Русия, най-големият износител на енергия в света, е изправена пред свити бюджетни приходи, като санкциите на САЩ и ЕС ограничават достъпа й до глобалните финансови пазари.

Саудитска Арабия, основният конкурент на Русия, вероятно ще използва цена от 29 долара за барел в своя бюджет за 2016 г. според оценки на базираната в Риад Jadwa Investment. Кувейт ще използва цена от $30 за барел според вестник Alrai.

Цената на европейския бенчмарков сорт Брент, която се използва за определяне на основната експортна марка на Русия Уралс, се понижи с близо 3% до под 37 долара за барел към 17:30 часа българско време

Руското правителство ще поддържа бюджетен дефицит от не повече от 3% от БВП, след стойности от 2.8-2.9% тази година, прогнозира Силуанов.

Ниските цени на суровините принудиха правителството на Путин да използва 35,5 млрд. долара от своя Резервен фонд, един двата суверенни фонда, за да покрие бюджетния дефицит тази година. Силуанов предупреди, че Русия рискува да изчерпи както този фонд, така и Националния фонд за благосъстояние в рамките на 16-24 месеца, ако разходите не бъдат съкратени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Въпросът наистина е сериозен .Цените в рубли на петрола паднаха от 3800 май 2014 на 2700 декември 2015 . В Русия много от хората са теглили кредити . Там ипотечните са с лихва малко над 13 % . При растящи заплати с 7-12 % годишно това не е проблем , но сега когато заплатите не растат , а и разходите за храна се покачват това се явява проблем . Влияе особено силно на имотния пазар и на туризма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Какво ме интересува мен СА?СА си имат 700 милиарда суверенен фонд могат го ликвидират и 7 години да си пълнят дефицита.Имат под 2% дълг.Могат да режат и оптимизират разходи - опции бол имат. Чудно ми е какво ми ги даваш след като говорим за РФ и как им падат приходите и то жестоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ок с Европа с какво търгуват брат ми ? с долари или евра ? еврата паднаха ли - ми паднаха е не толкова колко руПлата, но паднаха с едно 20% еее ? тук инфлацията е минимална.Аз не казвам, че нямат дефицит Русия, да не говорим за дефицита на САЩ,че там е лудница, а Камилария имат 100 големи дефицит (нашия дълг х 4)...... Ако руснаците не я бяха пуснали тая рупла да плава и да я вържат с петрола си до сега да са дали фира 45 пъти ве .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ей ти и на тебе ве тролей ......... :))) обясни какво се случва с правителството на Империята ... аз щи каа лапат до до гърло ей тва се слъчвa, поне са тарикати .....Not The Onion: US Government Is Taking Credit For Bringing Peace To Syriahttp://***.zerohedge.com/news/2015-12-30/not-onion-us-government-taking-credit-bringing-peace-syria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
Да да много красиво само, че вече го няма комунизма и СИВ и петрола се продава срещу долари но този долар не е посредник в бартерчето ти. Чудно ми е какво получава РФ за всеки продаден барел от ЕС 1 барел колко мерцедеси, бмв-та, адидаси, булгарита и т.н е?Ти осъзнаваш ли какъв *** си - ако беше така нямаше да има РФ дефицит, който да го покриват с резервите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
не мое сгрееш ти .... :)) погледни бюджетния дефицит на Камилария, погледни на Русия, виж кво стана с икономиката на Канада, Австралия, Норвегия (айде тея имат още бая докато дълдисат) това,че не дават тука в новините както става с тея икономики аз щи каа, в Канада вече писах, че имам близък познат и ми каза,че палажението е доста зле ама доста. Но поне тука пропагандата е срещу рашките и само рашките ше *** .... мдам ама ньет ше дълдисат доста други преди да пукнат ордите от Москва .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
Абе може от 01.01.2016 г минималната им заплата да е 7189 рубли=98.47$, ама добре са бе, добре са. Добре е зетят на Путин, защото лапна кредит от 1,7 млр $ с лихва, забележи michaelis от 2% на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
са щи го обясним цветно барем стоплиш .... Аз продавам бензин ти продаваш чушки, домати и джелезо за нас в билатералната търговия долара се явява (посредник) като ни паднат и на двамата валутите (i.e. Бразилия, Индия Русия) ние продължаваме да си търгуваме толкова бензин за толкова чушки, домати и джелезо, тва че долара еди кво си еди шо си,че така им скимнало на Фашингтонци нас не ни бърка докат не доат самолетоносачите, после ше му мислим, за кво иначе Америте да пращат военните бе ми щото не им играем по свирката .... разбра ли ме правилно или още ше ми смяташ спрямо долари ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Дай да видим чугунена глава ли си или не си.РФ произвежда 1 барел и 1 барел се котира за 100 долара при цена долар рубла 50 рубли или това са 5к рубли в РФ.Сега същият барел струва 40 долара при долар рубла 73 или това са около 3к рубли в РФ. Сега си го умножавай по милионите барели производство.Още ли няма проблем след като бюджета е в рубли - почваш ли да загряваш?Този бюджетен дефицит явно няма проблем за теб. но за рашките има.Простите сметки ги остави за 1-во лаците не са за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
казвам ти и ти повтарям, че за руснаците има проблем ако търгуват с долари в сделката ако не е с долари няма проблем тъй като всички валути са по-ниски спрямо долара па ли нещо не разбра или да ти пусна некой цветен филм ?!? За Камилария има проблем и то доста голем, тъй като на тях бюджета им е вързан с долари и търгуват предимно и само в долари ако и руснаците бяха така и там щеше да е доста по-зле от момента, рублата трябваше да е на 120 спрямо долар примерно, мда ама не е ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още