IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото изгуби всичко, натрупано през годината

Цената на жълтия метал спадна до най-ниското си равнище от 2 януари насам

08:24 | 29.09.14 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото изгуби всичко, натрупано през годината

Цената на златото спадна до най-ниското си равнище от 2 януари, губейки целия си аванс, натрупан по-рано през годината. Основната причина е представянето на щатския долар, който отчете единадесетата си поредна седмица на ръст, което засегна търсенето на благородния метал.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняха с 0,25% до 1 218,80 долара за тройунция в петък. Ден по-рано цената на актива спадна до сесийно дъно от 1 206,7 долара за тройунция – най-ниското равнище от 2 януари, след което се възстанови леко поради разпродажбите на акции в САЩ и търсенето на безопасно убежище.

За седмицата цената на златото отстъпи с 0,17%, отчитайки третата си поредна седмица на червено.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, приключи петъчната сесия с ръст от 0,51% до 4-годишния връх от 85,77 пункта.

По-силният щатски долар обикновено натежава върху злато, тъй като ограничава интереса към метала като алтернатива на останалите активи, които не са деноминирани в американските пари.

Доларът се засили, след като Министерството на търговията съобщи, че брутният вътрешен продукт е нараснал с ревизираните 4,6% през трите месеца до края на юни. Предишната прогноза бе за разширение от 4,2 на сто.

Темпът на растеж се оказа най-бързият от четвъртото тримесечие на 2011 г. насам.

Оптимистичните данни подсилиха твърденията, че засилването на икономическото възстановяване в САЩ може да накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти по-рано, отколкото пазарите очакват. Очакванията за по-високи лихви пък потискат търсенето на злато, тъй като благородният метал среща по-голяма конкуренция в лицето на все по-примамливите лихвоносните активи, доходността при които е във възход.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 23 септември. Нетните залози достигнаха 63 884 договора в сравнение с 72 187 в предходната седмица. 

Същевременно среброто с доставка през декември поскъпна с 1,07% до 17,625 долара за тройунция в петък, ограничавайки седмичната си загуба до 0,83%. Цената на метал удари седмично дъно в четвъртък, достигайки до най-ниското си равнище от юни 2010 г. от 17,27 долара за тройунция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Последните 3 години от златото можеше да се печели само с къси позиции и така ще бъде и през следващите 3 години, докато не ударим 500 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
ПАРИ могат да се правят от много работи.......ВАЖНОТО е кой квот си го ВЛЕЧЕ това да си РАБОТИ......аз лично от щатската борса не съм доволен .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Е виждаш ли? А пчелния мед в мазата и при световна война пак ше е на плюс :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
33% си струва за диверзификация единствено ако се готвиш за война! Преди 100 години е било много трудно да направиш международна диверзификация, но днешно време без проблем може да си отвориш онлайн сметка за ценни книжа в САЩ или в друг край на света. В такъв случй дори война не може да ти унищожи всичките активи. Ако говорим за световна война и краят на света, тогава и златото ще ти струва точно толкова, колкото всички останали активи на света - нула!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Хе хе :0 Тяхната формула да са непоклатими нема да ти я кажат никога брат. Тя не е злато, не е пари, не е имоти а е взаимна подкрепа и задкулисни игрички. Ако си евреин, друг евреин винаги ще ти помогне, после - ти на него и на трети после третия на четвърти, американски евреин на бъгарски, български на полски и така. Българските между другото ( повечето) са повече българи отколкото евреи. Формулата не е в състоянието а в движението. Няма значение какво държиш, важно е кога го купуваш и кога го продаваш, важно е кого познаваш и такива неща ама отиваме яко офф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
абитуриент
преди 9 години
Имам един ПРИЯТЕЛ- СТАР ЕВРЕИН.......говорели сме си на ДЪЛГО И НА ШИРОКО за нещата от ЖИВОТА ......ВИНАГИ МИ Е БИЛА ИНТЕРЕСНА ТЯХНАТА ФОРМУЛА ЗА УСПЕХ.......а тя е 33% ПАРИ-33% ИМОТИ и 33% ЗЛАТО......и си НЕПОКЛАТИМ.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
http://***.istinski-pari.com/news.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
За разлика от златото доларът носи и лихви, които трябва да се добавят към неговата стойност, а от цената на златото трябва да се извади цената му за съхранение и застраховка срещу кражба!Да не говорим, че цената на златото е с пъти по волатилна през последните 200 години спрямо цената на долара изразена в други валути. 1980-та година например цената на златото беше 800 долара, а 90-те години беше паднала до 250 долара, след това се качи до 1200 долара. Като смъкнеш от 1980-та година разходите за съхранение и застраховка на златото ще се окаже, че не е донесло дори и защита срещу инфлацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Меда (пчелния) абитТУРенте е на повече от златото години и няма трайност. Може да се яде и след 5000 години ( в гробниците на фараоните е намерен мед и е бил годен за ядене)Що не инвестираш в мед? За разлика от златото, може да си го ядеш и сам. Гърненца мед в мазето като Мечо Пух и си в бизнеса :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Трильоните новонапечатани долари ще бъдат прибрани на време ако някога почне да се показва инфлацията! За сега основният проблем на всички е, че света е заплаше от дефлация и никой не иска да харчи новонапечатаните долари! Единственото нещо за което се харчат тези долари е купуване на акции, но не и на стоки за потребление!Голямата грешка на всички псевдоикономисти е, че не разбират една проста зависимот! Пари могат да се създават от централната банка и от търговските банки! Благодарение на кризата търговските банки свиха неимоверно кредитирането и то не може да бъде компенсирано за сега от печатането на пари на централните банки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още