IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото изгуби всичко, натрупано през годината

Цената на жълтия метал спадна до най-ниското си равнище от 2 януари насам

08:24 | 29.09.14 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото изгуби всичко, натрупано през годината

Цената на златото спадна до най-ниското си равнище от 2 януари, губейки целия си аванс, натрупан по-рано през годината. Основната причина е представянето на щатския долар, който отчете единадесетата си поредна седмица на ръст, което засегна търсенето на благородния метал.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняха с 0,25% до 1 218,80 долара за тройунция в петък. Ден по-рано цената на актива спадна до сесийно дъно от 1 206,7 долара за тройунция – най-ниското равнище от 2 януари, след което се възстанови леко поради разпродажбите на акции в САЩ и търсенето на безопасно убежище.

За седмицата цената на златото отстъпи с 0,17%, отчитайки третата си поредна седмица на червено.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, приключи петъчната сесия с ръст от 0,51% до 4-годишния връх от 85,77 пункта.

По-силният щатски долар обикновено натежава върху злато, тъй като ограничава интереса към метала като алтернатива на останалите активи, които не са деноминирани в американските пари.

Доларът се засили, след като Министерството на търговията съобщи, че брутният вътрешен продукт е нараснал с ревизираните 4,6% през трите месеца до края на юни. Предишната прогноза бе за разширение от 4,2 на сто.

Темпът на растеж се оказа най-бързият от четвъртото тримесечие на 2011 г. насам.

Оптимистичните данни подсилиха твърденията, че засилването на икономическото възстановяване в САЩ може да накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти по-рано, отколкото пазарите очакват. Очакванията за по-високи лихви пък потискат търсенето на злато, тъй като благородният метал среща по-голяма конкуренция в лицето на все по-примамливите лихвоносните активи, доходността при които е във възход.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 23 септември. Нетните залози достигнаха 63 884 договора в сравнение с 72 187 в предходната седмица. 

Същевременно среброто с доставка през декември поскъпна с 1,07% до 17,625 долара за тройунция в петък, ограничавайки седмичната си загуба до 0,83%. Цената на метал удари седмично дъно в четвъртък, достигайки до най-ниското си равнище от юни 2010 г. от 17,27 долара за тройунция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
За последните 100 години средните лихви на дългосрочните ДЦК емитирани от САЩ са около 5%. Последните години са под това ниво, но дългосрочно мисля, че можем да смятаме с 5%. Вече сме почти 2015-та така, че спокойно може да смятаме с 25 години. Ако капитализираме лихвата 800 долара от 1980-та година днес биха били 2709 долара, а златото струва само 1200 долара, като не сме смъкнали от цената разходите за съхранение и застраховка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Една графика в тази статия, а дано ти просветне :)http://***.investor.bg/mejdunarodni-pazari/370/a/investitorite-triabva-da-obmisliat-prestrukturirane-na-portfeilite-ot-obligacii,180333/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 6
vzhekoff
преди 9 години
Доларът носел лихви ? В числа може ли ? Предлагам да видим ако влижиш 100 $ в американски държавни облигации от 1980г. насам досега колко лихва има, а после да сравним примерно с цената на златото и/или петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 4
raul_castro
преди 9 години
Мини, където се добива злато на 200 долара няма. Дори и да допуснем, че е такива има, техният добив е незначителен и не влияе на пазара. Големите като Барик например не могат да добиват на такива цени, а те са маркет-мейкъри. Повишаването на производствената цена се дължи на факта, че всички богати и леснодостъпни залежи са извадени и днес съотношението тон руда/добито злато непрекъснато се влошава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 5
raul_castro
преди 9 години
Пазарът на физическо злато обаче се доминира ценово от новодобитото злато ;) Натрупаното през вековете не играе съществена роля в новосключените контракти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Златото не е нефт или друга стока с относително малко резерви! Ако утре затворят всички мини, за индустрията и бижутерията ще има резерви за 100 години напред! Освен това цената за добив е различна при различните мини!Има мини където добиват злато за 200 долара и има където цената на добива е доста на 1000 долара. Да не говорим, че при повечето мини златото е страничен продукт при добива на някоя друга руда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 7
raul_castro
преди 9 години
Как бе, пилета, ще падне златото до 500 долара, като производствената му цена непрекъснато се покачва през годините? Днес тя е около 1000-1100 за тройунция, в зависимост от ефективността и богатството на рудата на различните компании за добив. Кажете ми вие, ако сте на мястото набпроизводителя ще продавате ли на 500 при себестойност 1000 или просто ще затворите рафинерията, след което цената ще иде пак нагоре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
С кое те разби бе? Погледни графиката на Доу или на S&P и сравни със злато. Ще се уплашиш трее ти кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 6
абитуриент
преди 9 години
eeeeeee ти ме разби бе ЧОВЕК.....!!!!????.....ше поживеем ще ВИДИМ както казват РУСНАЦИТЕ.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Какво означава, че не си доволен от щатската борса, след като последните 5 години цените постоянно се покачват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още