IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото изгуби всичко, натрупано през годината

Цената на жълтия метал спадна до най-ниското си равнище от 2 януари насам

08:24 | 29.09.14 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото изгуби всичко, натрупано през годината

Цената на златото спадна до най-ниското си равнище от 2 януари, губейки целия си аванс, натрупан по-рано през годината. Основната причина е представянето на щатския долар, който отчете единадесетата си поредна седмица на ръст, което засегна търсенето на благородния метал.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняха с 0,25% до 1 218,80 долара за тройунция в петък. Ден по-рано цената на актива спадна до сесийно дъно от 1 206,7 долара за тройунция – най-ниското равнище от 2 януари, след което се възстанови леко поради разпродажбите на акции в САЩ и търсенето на безопасно убежище.

За седмицата цената на златото отстъпи с 0,17%, отчитайки третата си поредна седмица на червено.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, приключи петъчната сесия с ръст от 0,51% до 4-годишния връх от 85,77 пункта.

По-силният щатски долар обикновено натежава върху злато, тъй като ограничава интереса към метала като алтернатива на останалите активи, които не са деноминирани в американските пари.

Доларът се засили, след като Министерството на търговията съобщи, че брутният вътрешен продукт е нараснал с ревизираните 4,6% през трите месеца до края на юни. Предишната прогноза бе за разширение от 4,2 на сто.

Темпът на растеж се оказа най-бързият от четвъртото тримесечие на 2011 г. насам.

Оптимистичните данни подсилиха твърденията, че засилването на икономическото възстановяване в САЩ може да накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти по-рано, отколкото пазарите очакват. Очакванията за по-високи лихви пък потискат търсенето на злато, тъй като благородният метал среща по-голяма конкуренция в лицето на все по-примамливите лихвоносните активи, доходността при които е във възход.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 23 септември. Нетните залози достигнаха 63 884 договора в сравнение с 72 187 в предходната седмица. 

Същевременно среброто с доставка през декември поскъпна с 1,07% до 17,625 долара за тройунция в петък, ограничавайки седмичната си загуба до 0,83%. Цената на метал удари седмично дъно в четвъртък, достигайки до най-ниското си равнище от юни 2010 г. от 17,27 долара за тройунция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 2 rate down comment 4
dr.5rov
преди 9 години
Не казвам, че всичко трябва да държиш в злато, но някакво количество злато те ЗАСТРАХОВА както срещу инфлацията на собствената валута (да речем юани) така и срещу сривове в глобален мащаб (на долара)Ако отидеш в някой мол за около 40 лв ще си купиш 31,1 гр себърна инвстиционна монета проба 999. С тези пари в същия този мол и едни *** не можеш да си купиш. Трябват ти поне две монети. За мене това е ясна индикация, че цената на златото и среброто е много ниска. Неестествено ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 4
Danny666
преди 9 години
Приятел ти си покъртителен в простотията си !Злато - ценова листа - инвестиционно злато ДЕСТЕКИ МОНЕТИ И ВСИЧКИТЕ С ЦЕНИ КУПУВА И ПРОДАВА ха ха хаАбитуренте за Канадските листа е 4% GMA Канадски кленов лист 1 унция 1909.00 1988.00Много ми е смешно и забавно как такси шафйори и офис работници клеймът златото ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Отвори сайта на Тавекс и виж, че при единственото инвестиционно злато, където има курс купува и продава маржа е точно 9,6% http://***.tavex.bg/?main=8При някои монети маржът достига до 18%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 2
абитуриент
преди 9 години
спреда е 2-3%....... -6% ако трябва да бъдеме ТОЧНИ......!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 6
Danny666
преди 9 години
Чета ти коментарите и ме учудва откровенната ти ПРОСТОТИЯ !Във всеки мол в София има Твекс и спреда е 2-3% *** !Златото НЕ е за такси шафйори и бачкатори като тебе дето живееш от заплтата до заплата капиш ? А за простотиите дето не се яде и тем подобни ха ха ха вчера видех един твой колега в таксито захапал банкнота от два уева и дъвче ли дъвче ха ха хаАко шистовият газ пикне 2015 гледай къде ще отиде златото. Иначе след среброто това е НАЙМАНИПОЛИРАНИЯТ ПАЗАР !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Доларът също расте много добре пресметнат в рубли и за разлика от златото е много по ликвиден, а покупко продажбата му не носи почти никакви загуби!Опитай се да купиш и продадеш физическо злато и ще видиш, че маржа е минимум 10-15%, но има места където търгуват и с 30-40% марж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 6
dr.5rov
преди 9 години
А пък в дъжавите, където си има една хубава инфлация и нямат "вързана валута" като нашата, златото си расте ли расте в местната валута и си е много добър актив. Сигурен съм, че доста руснаци си купуват в момента злато. Да не говорина за много други страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 5
dr.5rov
преди 9 години
Само не знам защо централните банки купуват ли купуват злато. Как може да се толкова глупави! Няма ли кой да им каже да спрат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Пич, айде сметни още веднъж за 25-30г :) и не ми говори за последните 100. Сметни откак хартийките нямат златно покритие. Преди 8-9г. унцията беше под$400, пак преди 7-8г. петролът беше $16 за барел... За последните 10г. лихвата ти едва ли има и 10% натрупана. Знаем те, че не си по сметките, ама ако се научиш да слушаш и вникваш, все ще имаш някаква полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 11
misanthrope
преди 9 години
Абе пилета, колко пъти да обяснявам че цената не зависи само от предкагането А И ОТ ТЪРСЕНЕТО!А златото освен за обеци и да го трупкаш в мазето, за друго не става. Цената му се движи само от хора като вас, за които е религия. Няма никакво значениие каква е производствената цена, важно е колко някой би платил за него, Колкото повече намаляват тези, дето му вярват ( а те намалават след като се вижда че вече 2 год не може да надигне глава и е само надолу) толкова повече ще пада цената му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още