IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Количествени улеснения, евфемизми и въобще как боговете полудяха?

Правейки пари от нищото, централните банки атакуват ниските лихви с още по-ниски, пише Кузман Илиев

09:00 | 17.12.12 г. 45
Количествени улеснения, евфемизми и въобще как боговете полудяха?

Финансовите пазари днес

Финансовите пазари са безвъзвратно изкривени, надути и надценени. Банковите баланси – прекомерно раздути. Ливъриджът на банките в еврозоната е 26 към 1.  Свръхзадлъжнялостта вече не е изключение, а правило, а финансирането със собствен капитал е нерентабилно.

Когато попитали Лудвиг фон Мизес за най-съществената разлика между капитализма и социализма, той се замислил, след което казал нещо от сорта на: при капитализма има капиталов пазар. Най-вероятно е имал предвид, че е функционирала система, която е предоставяла капитала на най-способните компании, а потребителите са били суверен и диригент на производствения процес посредством покупките и предпочитанията си.

Финансовите пазари и банките обаче вече не са просто каналът за пренос на спестяванията от спестителите/капиталисти към предприемачите/инвеститори. Финансовата система днес е корумпирана и манипулирана. Пазарната стойност на финансовите активи се определя от намесата на централните банки, а пазарните участници са като пристрастени към евтините пари, наливани от централните плановици. 

Свидетели сме на национализиране на кривата на доходността, както се казва на финансов жаргон, тоест чрез прийоми на паричната си политика, централните банкери предопределят - вместо пазара - стойността на активите, а оттам и доходността им. А благодарение на банкирането с частичен резерв търговските банки участват дейно в паричното предлагане и промяната на относителните цени в икономиката – най-важните фактори за правилното използване на оскъдния икономически ресурс.

Дисбалансите: все по-големи и по-големи

За да парират естественото свиване на паричното предлагане и болезнения очистителен процес по време на все по-драматичните кризи, централните банки се намесват и ще се намесват отново и отново. Ефектът ще става все по-слаб и краткотраен, а порциите на наливане на ликвидност – все по-големи. Кризата бива избутана във времето, но не и излекувана. Колкото повече се отлага изчистването, толкова по-тежко и дългосрочно ще е то.

А дисбалансите и погрешно инвестираните ресурси остават и нарастват: градове-призраци; необосновани инфраструктурни проекти; публичен сектор, поглъщащ реалната икономика и частната сфера; балони при недвижимите имоти; балонизация на финансовите активи като акции или държавни облигации, по примера на САЩ. Списъкът е дълъг.

Лошото е, че в даден момент дисбалансите в реалната икономика ще са толкова големи, че никакви монетарни инструменти и евтини трикове няма да могат да предотвратят финансово-икономическия разпад.

Голям проблем е, че разделението на труда, частната собственост и натрупването на производствен капитал са под заплаха, което пък застрашава стандарта на живот на всеки от нас. Валутната система, основана на необезпечени хартиени и електронни пари, се е запътила към своя неизбежен крах. Така, както кредитът без реални спестявания исторически неизбежно е отъпквал пътя към ада …

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Излиза, че за да се "оправи" работата, банкерите трябва да въведат "отрицателни" лихви по кредитите, сиреч да дават бонус за взимане на кредит. "Взимаш 1кк, получаваш 2кк" звучи добре, ще "стимулира" икономиката :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Това е най-добрата статия, която съм чел от много време на съм. Факт е че вече 90% от американските DCK се купуват от Фед - монетизиране на дълга. Историята учи, че никоя ЦБ до сега не е успяла да изтегли допълнителната ликвидност, когато това се е наложило и резултатът винаги е бил един - хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Или по друг начин казано: банкерската мафия приватизира печалбите и национализира загубите!На това хората трябва да кажат БАСТА !!! Иначе ада е отворен денонощно вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
"Боговете сигурно са полудели" ще е мноооогосериен филм.Ако "Свобода, равенство, братство - демокрация, либерализъм, *****растия" и прочие ценности са на власт в обществото.Това което трябва да властва, е здравия разум, а не измамата (печатна медийна или печатна централно-банкерска) !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още