IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел е права, Гърция трябва да мине по пътя на България

Гърците трябва да признаят грешките си и да се поучат от дисциплината на българите, пише Илиян Скарлатов за Bloomberg

11:06 | 24.07.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел е права, Гърция трябва да мине по пътя на България

По-рано този месец канцлерът на Германия Ангела Меркел посочи България като пример за благоразумна фискална политика в условията на финансова криза. Такова нещо – все още най-бедната страна в Европа да бъде давана като модел за подражание, не се случва често.

Единственият начин признанието на Меркел да бъде разбрано е да се направи паралел между нейното убеждение, че държавите, които харчат повече, отколкото получават, трябва да минат през период от драстично орязване на разходите, ако искат да търсят устойчив растеж.

Такова мнение изразява Илиян Скарлатов, генерален мениджър на KBC Securities в България в публикация за Bloomberg.

Ако не за гърците, то поне за българите думите на Меркел имат смисъл.

Гърците и българите са имали много общо помежду си, като се изключат последните десетилетия. И двата народа са живели векове под османско робство, и двата са се борили за своята независимост и са били бедните жители на задния вход на Европа.

Пътищата обаче се разделят след Втората световна война, когато България става част от Съветския блок, а Гърция остава част от Западна Европа. След като през 1981 година Гърция влиза в Европейския съюз, тогава Европейска икономическа общност, страната е заляна с пари, докато при комунистите отвъд оградата има стагнация, пише Скарлатов.

По-късно, когато през 1989 година Съветският блок се разпада, в България се ражда демокрацията – но без пари в хазната, които да я финансират. Спестяванията се оказват недостатъчни, магазините са празни, безработицата е висока, а инфраструктурата се разпада. Затягането на коланите просто се превръща в част от живота.

След седем години отлагане на реформи, бум на частния бизнес и почти пълно отсъствие на регулации, през 1996 година хиперинфлацията връхлита България и отново стопява спестяванията, като една трета от банките в страната фалират. В резултат на това левът бива обвързан с немската марка (по-късно с еврото), а на централната банка е отнета възможността да кредитира търговските банки.

С валутния борд, въведен с помощта на Международния валутен фонд, на България се налага задължението всички пари в обращение да са покрити с валутни резерви.

Десетилетието от 1989 до 1999 година беше тежко, но превърна България в дисциплинирана нация от спестители, дори след като през 2007 година страната става част от ЕС. Банковият сектор успешно се финансира със спестяванията, които осигуряват здравословна капиталова адекватност от 15,8%. Разпространението на кредитни карти е изключително ниско – населението предпочита разплащанията в брой.

Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 11 години
Не бих и предположил, че основните средства са в гръцки банки. В днешната отворена финансова система големите пари са някъде другаде. А еврото си е евро където и да е.Бих повярвал, че крах има, когато гърците дойдат в България да берат домати и краставице, но нещо не ги виждам. За разлика от това стотици хиляди българи са там.Сравнението между Гърция и България е пълен абсурд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
до 14 - според автора на статията гърците имат 600 млрд евро спестявания. Ако е вярна тази статистика и приемем, че БВП на Гърция е от около 250-300 млрд евро излиза, че гърците имат доста възможности. Прибави и постоянните траншове от Европа, изградената инфраструктура, туризъм, сигурност, липса на мафия, наличие на правов ред, образование, межд контакти и позиции, ШЕНГЕН.....въобще ако продължавам в този ред на мисли, бих си вложил парите сега в Гърция, отколкото в прогнилата българска държава и икономика. Аз имам 2-3 познати в Гърция и никой от тях не идва да печели в БГ, а си стоят в Гърция. Чудя се икономистите в БГ толкова ли повърхностно гледат на нещата, че не забелязват очевидни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Тя Меркел хубаво съветва гърците и няма спор, че там трябва яко да затягат коланите. Ама да вземе първо да си оправи собствената Германия, че и там както всички я дават за пример правителствения дълг е 81% от БВП. А при банковия дълг положението е най-зле в цяла Европа - отношението Собствен капитал/Активи е 3%. 3% понижение в цената на активите и са фалирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Меркел се изявява като класен ръководител. Проблемът е, че основно немски и френски банки са кредитирали, явно неразумно. Предполагам, че по- голяма част от парите които се дават на Гърция отиват директно в банките и когато си приберат достатъчно от кредитите, ще ги оставят да фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
Явно не си силен в силен в сметките. 250 милиарда евро спестявания при 11 милиона население са 23 000 евро на глава от населението. С толкова пари е трудно да живееш без да работиш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
България може да е бедна, но не живее на кредит и това прави развитието и стабилно и в дългосрочен план! Целта на Меркел е да каже, че независимо дали си беден или богат благоразумната фискална политика няма алтернатива, а краткосрочното увеличаване на стандарта със заеми рано или късно води до крах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
Не авторът, а ти си в голяма заблуда! При фалит на банките и фонда за гарантиране на влоговете, няма никакво значени в евро или в драхми са ти депозитите! Освен това има примери като в Аржентина, където държавата задължително обмени всички депозити от долари в аржентинско песо при курс осигуряващ 75% загуба на спестителите! Не е случайно, че гърците масово теглят спестяванията си в кеш или ги превеждат в чужбина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Мхм, прав си. Според теб гърците по-кой път трябва да минат? (според заглавието)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
абитуриент
преди 11 години
Как може да се дава за пример най-бедната и мизерна страна в ЕС......?????!!!!..... това е пълен абсурд......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 11 години
Хе-хехАвтора е изпаднал в тотална заблуда.За разлика от България, която и при двата си най-нови фалита използваше лева като разплащателно средство, гърците са с евро.Тоталния срив на курсовете на лева през 1990 и 1996/7г, когато реално бяха стопени парите в банките на 'спестовните' българи, просто няма как да стане в Гърция.ЕС не може да го допусне, просто това ще означава разпадането му.Разбира се там ще има затягане на коланите, но много по-меко, отколкото у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още