IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел е права, Гърция трябва да мине по пътя на България

Гърците трябва да признаят грешките си и да се поучат от дисциплината на българите, пише Илиян Скарлатов за Bloomberg

11:06 | 24.07.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел е права, Гърция трябва да мине по пътя на България

Да си беден, разбира се, никак не е забавно. Заетите в държавния сектор получават ниски възнаграждения, а пенсионерите едва оцеляват с ниските си пенсии. Нито една магистрала не е завършена напълно, така че да се свържат двата края на страната, само част от метрото в столицата е готово. Това е цената да не се харчат пари, които не са твои, за подобрения на държавно или индивидуално ниво.

Днес обаче България записва икономически ръст, а държавният дълг е вторият най-нисък в ЕС (след Естония) и е на ниво 16% от БВП. Бюджетният дефицит е управляем на ниво около 2 на сто от БВП въпреки плоския данък за фирмите и населението от едва 10%. Валутните резерви възлизат на около 6%.

Казано накратко, страната има бъдеще.

В контраст, гърците харчеха повече, отколкото получават, през последните 20 години. Веднъж назначен в държавния сектор, служителят не може да бъде освободен. Ползваха се 40 почивни дни в годината, получаваха се гарантирано по 14 заплати в годината. В резултат на това гърците станаха по-богати, но стандартът им бе неустойчив.

Държавният дълг скочи до 165% от БВП, а дефицитът е практически неконтролируем на ниво 9,1 на сто.

След приемането на еврото през 2001 година гръцкото правителство се провали с овладяването на цените на дребно, които се утроиха. Традиционният в страната пай със сирене струваше 30 евро цента през 2001 година, а през 2006 вече се продаваше за 3 евро.

Как е възможно това? На колко места по света суровините поскъпнаха десетократно за този период? Вместо да положи усилия в контрол над цените, правителството се фокусира върху вдигането на заплатите, а това предизвика увеличена нужда от кредити.

Прекомерен ливъридж бе използван и за инфраструктурните проекти. Магистралите в Гърция са безупречни, пристанищата са произведения на изкуството и са по-добри от тези в Германия. Атина бе преобразена за Олимпиадата през 2004 година. Оценките на цената за всичко това варират между 6 и 27 млрд. евро.

Очевидно е за всеки макроикономист, че подобна инфраструктура не кореспондира с брутния вътрешен продукт на Гърция, който е около 300 млрд. евро. Повечето пари дойдоха от заеми, а както Меркел знае – винаги идва денят за разплата.

Примерът на България е единственият път напред за Гърция. Той не означава, че страната веднага трябва да стане по-бедна. За разлика от България през 90-те години, Гърция има инфраструктура и спестявания – според някои оценки 600 млрд. евро стоят извън страната, а това може да улесни процеса.

Затягането на коланите би трябвало да направи и правителството, и населението по-дисциплинирани в харченето.

Европа може и да подходи грешно към овладяването на финансовата криза, но през последните три години гърците опитват да прехвърлят вината за състоянието на собствената си икономика на други. Докато в страната не признаят собствените си грешки, пътят на развитие никога няма да бъде устойчив.

Или паят със сирене трябва отново да се продава за 30 цента по улиците на Атина, или Гърция ще трябва да напусне еврозоната.

Какъв път трябва да избере Гърция и има ли страната бъдеще в еврозоната? Ще може ли правителството да плати цената на евентуалното членство? Очакваме мненията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
nikolait
преди 11 години
каквато ни икономическата мисъл, такава ни и икономиката - ПЛОСКА и повърхностна! Автора такива безумия е написал за ИСТОРИЯТА на българи и гърци, че не смея дори да анализирам безумията от икономическа гледна точка. Да наречеш Гърция "заден вход на Европа", за това наистина се иска икономическо образование. Да кажеш, че разделението между Гърция и България започва след ВСВ ............Просто нямам думи ....и това нещо е изтипосано в Блумбърг......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Да отново хвалим индивидите, които са достигнали благоденствие чрез вид измама. Ами защо скачаме срещу правосъдието ни когато пуска явни престъпници на свобода. Тях също трябва да ги хвалим, че са си изиграли картите правилно. Иначе неща като морал, евроинтеграция, общ пазар,общи интереси вече нищо не значат. То защото така възпитаваме децата си - да са тарикати - нацията масово затъпя и няма грам морал и единност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
А относно емигрантите - това са хора, които се адаптират. За тях Гърция е просто място на което пребивават, но нямат корен. Те са избягали от едно лошо място на едно по-добро. Когато положението се влоши пак ще избягат, дали по на запад или по на север - ще избягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
fortiss
преди 11 години
Има и друг поглед върху нещата, даже философия. Представете си едно семейство - дядо, син, внук или нещо подобно. Ако са с акъл в главите досега щяха да направят катипал за поне 2-3 млн евро през живота си. Ако имат 1 мил евро кеш в някоя банка навън и имоти в Гърция какво им пречи на хората да живеят скромно без да работят? А те ги имат тези пари, спестявания от 250-300 милиарда евро на кого са?Къде у нас ги има тези пари сред населението? Гърците просто си изиграха картите както трябва, нека сега да ги плюят от целия свят.Дори в държавата им ще стане евтино да се живее с малко пари както у нас.Лично за мен няма никаква полза от мизерията през последните 20 години, а било то, че държавата няма много заеми.Какво ще кажете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Ами аз гледам, че в момента еврото доста пада... За другото мисля, че ти не си прав. Гърците ако не си намерят правилното място, т.е. правилния стандарт на живот, проблема никога няма да се реши. Този проблем явно не може да бъде решен с разговори и дипломация. Ескалация на напрежението ще има. Ще има и в Испания и в Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 11 години
Това са глупости , Гърция е изложена на значително по голям риск от България и България върви по пътя на величаване на риска.Гърците въобще не са в състояние да се справят с армията от емигранти , които работят там и не могат да ги прогонят. Влоши ли се икономическата ситация още , те ще подпалят Гърция защото тези хора са обречени и няма накъде да се изнесат , от гледна точка на сигурноста и мира е безумие да се свива гръцката икономика. Госпожа Меркел е силно заблудена , политиката която провежда правителството и е погрешна и води до ескалация на проблемите дори в краткосрочен план. Три месеца не са срок за действие на дадено решение , вече става банално само след месец да избива същия ж вече решен проблем. Те трябва да разберат че задържането на стойността на еврото е вредна задача и не бива да си я поставят , с което дестабилизират Европа. Икономиката има нужда от ИНФЛАЦИЯ , дефлацията е самоубийство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Напълно съм съгласен и точно сегашната криза е много полезна за България ще се очистим от непродуктивните работодатели и още малко по-смело с реформите в администрацията и може наистина да ни дадат за един добър пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Много позитивно описание на Б-я. Прекалено даже. Не сме светци, но поне знаем цената лукса. Докато комшиите приемат лукса като човешко им право. Истината е, че в точно този момент имаме шанс за истинска промяна и да се възползваме, за жалост обаче липсва управленски и административен потенциал :( Трябва само една мъничка промяна, едно колелце да се завърти в главите ни. Вместо да мислим "кого да подкупя за да стане" да мислим "да го направя по правилата и да стане". Както му викат Квантов Скок - хем нещо съвсем дребно и хем нещо много огромно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още