IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел е права, Гърция трябва да мине по пътя на България

Гърците трябва да признаят грешките си и да се поучат от дисциплината на българите, пише Илиян Скарлатов за Bloomberg

11:06 | 24.07.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел е права, Гърция трябва да мине по пътя на България

Да си беден, разбира се, никак не е забавно. Заетите в държавния сектор получават ниски възнаграждения, а пенсионерите едва оцеляват с ниските си пенсии. Нито една магистрала не е завършена напълно, така че да се свържат двата края на страната, само част от метрото в столицата е готово. Това е цената да не се харчат пари, които не са твои, за подобрения на държавно или индивидуално ниво.

Днес обаче България записва икономически ръст, а държавният дълг е вторият най-нисък в ЕС (след Естония) и е на ниво 16% от БВП. Бюджетният дефицит е управляем на ниво около 2 на сто от БВП въпреки плоския данък за фирмите и населението от едва 10%. Валутните резерви възлизат на около 6%.

Казано накратко, страната има бъдеще.

В контраст, гърците харчеха повече, отколкото получават, през последните 20 години. Веднъж назначен в държавния сектор, служителят не може да бъде освободен. Ползваха се 40 почивни дни в годината, получаваха се гарантирано по 14 заплати в годината. В резултат на това гърците станаха по-богати, но стандартът им бе неустойчив.

Държавният дълг скочи до 165% от БВП, а дефицитът е практически неконтролируем на ниво 9,1 на сто.

След приемането на еврото през 2001 година гръцкото правителство се провали с овладяването на цените на дребно, които се утроиха. Традиционният в страната пай със сирене струваше 30 евро цента през 2001 година, а през 2006 вече се продаваше за 3 евро.

Как е възможно това? На колко места по света суровините поскъпнаха десетократно за този период? Вместо да положи усилия в контрол над цените, правителството се фокусира върху вдигането на заплатите, а това предизвика увеличена нужда от кредити.

Прекомерен ливъридж бе използван и за инфраструктурните проекти. Магистралите в Гърция са безупречни, пристанищата са произведения на изкуството и са по-добри от тези в Германия. Атина бе преобразена за Олимпиадата през 2004 година. Оценките на цената за всичко това варират между 6 и 27 млрд. евро.

Очевидно е за всеки макроикономист, че подобна инфраструктура не кореспондира с брутния вътрешен продукт на Гърция, който е около 300 млрд. евро. Повечето пари дойдоха от заеми, а както Меркел знае – винаги идва денят за разплата.

Примерът на България е единственият път напред за Гърция. Той не означава, че страната веднага трябва да стане по-бедна. За разлика от България през 90-те години, Гърция има инфраструктура и спестявания – според някои оценки 600 млрд. евро стоят извън страната, а това може да улесни процеса.

Затягането на коланите би трябвало да направи и правителството, и населението по-дисциплинирани в харченето.

Европа може и да подходи грешно към овладяването на финансовата криза, но през последните три години гърците опитват да прехвърлят вината за състоянието на собствената си икономика на други. Докато в страната не признаят собствените си грешки, пътят на развитие никога няма да бъде устойчив.

Или паят със сирене трябва отново да се продава за 30 цента по улиците на Атина, или Гърция ще трябва да напусне еврозоната.

Какъв път трябва да избере Гърция и има ли страната бъдеще в еврозоната? Ще може ли правителството да плати цената на евентуалното членство? Очакваме мненията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 11 години
Не бих и предположил, че основните средства са в гръцки банки. В днешната отворена финансова система големите пари са някъде другаде. А еврото си е евро където и да е.Бих повярвал, че крах има, когато гърците дойдат в България да берат домати и краставице, но нещо не ги виждам. За разлика от това стотици хиляди българи са там.Сравнението между Гърция и България е пълен абсурд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
до 14 - според автора на статията гърците имат 600 млрд евро спестявания. Ако е вярна тази статистика и приемем, че БВП на Гърция е от около 250-300 млрд евро излиза, че гърците имат доста възможности. Прибави и постоянните траншове от Европа, изградената инфраструктура, туризъм, сигурност, липса на мафия, наличие на правов ред, образование, межд контакти и позиции, ШЕНГЕН.....въобще ако продължавам в този ред на мисли, бих си вложил парите сега в Гърция, отколкото в прогнилата българска държава и икономика. Аз имам 2-3 познати в Гърция и никой от тях не идва да печели в БГ, а си стоят в Гърция. Чудя се икономистите в БГ толкова ли повърхностно гледат на нещата, че не забелязват очевидни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Тя Меркел хубаво съветва гърците и няма спор, че там трябва яко да затягат коланите. Ама да вземе първо да си оправи собствената Германия, че и там както всички я дават за пример правителствения дълг е 81% от БВП. А при банковия дълг положението е най-зле в цяла Европа - отношението Собствен капитал/Активи е 3%. 3% понижение в цената на активите и са фалирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Меркел се изявява като класен ръководител. Проблемът е, че основно немски и френски банки са кредитирали, явно неразумно. Предполагам, че по- голяма част от парите които се дават на Гърция отиват директно в банките и когато си приберат достатъчно от кредитите, ще ги оставят да фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
Явно не си силен в силен в сметките. 250 милиарда евро спестявания при 11 милиона население са 23 000 евро на глава от населението. С толкова пари е трудно да живееш без да работиш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
България може да е бедна, но не живее на кредит и това прави развитието и стабилно и в дългосрочен план! Целта на Меркел е да каже, че независимо дали си беден или богат благоразумната фискална политика няма алтернатива, а краткосрочното увеличаване на стандарта със заеми рано или късно води до крах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
Не авторът, а ти си в голяма заблуда! При фалит на банките и фонда за гарантиране на влоговете, няма никакво значени в евро или в драхми са ти депозитите! Освен това има примери като в Аржентина, където държавата задължително обмени всички депозити от долари в аржентинско песо при курс осигуряващ 75% загуба на спестителите! Не е случайно, че гърците масово теглят спестяванията си в кеш или ги превеждат в чужбина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Мхм, прав си. Според теб гърците по-кой път трябва да минат? (според заглавието)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
абитуриент
преди 11 години
Как може да се дава за пример най-бедната и мизерна страна в ЕС......?????!!!!..... това е пълен абсурд......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 11 години
Хе-хехАвтора е изпаднал в тотална заблуда.За разлика от България, която и при двата си най-нови фалита използваше лева като разплащателно средство, гърците са с евро.Тоталния срив на курсовете на лева през 1990 и 1996/7г, когато реално бяха стопени парите в банките на 'спестовните' българи, просто няма как да стане в Гърция.ЕС не може да го допусне, просто това ще означава разпадането му.Разбира се там ще има затягане на коланите, но много по-меко, отколкото у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още