IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сребърният фонд срещу външния дълг

Как да се действа с парите в Сребърния фонд - какво смята Стефан Асенов

08:10 | 20.04.12 г. 22
Сребърният фонд срещу външния дълг

Дискусиите за бъдещето на Сребърния фонд стават все по-разгорещени. Те вече излязоха извън пределите на България, като дори Европейската централна банка изказа становище по въпроса – при това доста остро. След като през последните седмици се чуха мненията на политици и експерти, Investor.bg се обърна към своите читатели – дребни инвеститори, анализатори, за да се чуе и тяхното мнение.

В поредица от публикации ще ви покажем мнението на онези, които се осмелиха да изразят своята позиция.

Последните месеци във фокуса на общественото внимание е как българската държава ще осигури финансирането на плащанията си по падежа на външният дълг в началото на 2013 г. в размер на около 1,8 млрд. лева.
Задачата на финансовия министър се усложнява значително от изтъняващия фискален резерв, който към момента /според данни на МФ/ е 4,3 млрд. лева, дупката в държавния бюджет за 2012 г. от над 1 млрд. лв., предстоящите плащания по заема за АЕЦ Белене в размер на 500 млн. лв., неблагоприятната конюнктура на международните финансови пазари и др.

В момента сме свидетели на безброй спекулации за състоянието на фискалния резерв. Истината е, че неговата основна функция е да гарантира плащанията по държавния дълг за срок от поне 12 месеца. И то в тази си част, която не включва Сребърния фонд и Фонд Козлодуй, които са целеви и неприкосновени.

С други думи фискалният резерв в своята съвкупност не бива да пада под 4 млрд. лв. /колкото са и залегналите в Закона за държавния бюджет/. На този фон при последователна и консервативна политика на МФ, непосредствена опасност пред България и нейния валутен борд няма. Още повече резерв от 4,3 млрд. лв. през 2012 г. е напълно съизмерим с този от 8,2 млрд. лева през 2009 г. обаче с над 3,5 млрд. лв. неразплатени разходи.

Тук във фокуса на вниманието идва и идеята на министър Дянков за активно управление на Сребърния фонд. Приходите в него идват от бюджетните излишъци, приватизационните сделки и концесионните такси.

Идеята на този фонд е след време да компенсира недостига във социалната сфера за изплащане на пенсии по нейния първи стълб, тъй като по закон данъчните приходи не могат да се използват за тази цел. Целта за съжаление изглежда недостижима при положение, че НОИ успява да събере около 50% от сумата необходима на годишна база за пенсии /всички сме наясно с проблемите с осигуровките в силовите министерства, държавната администрация, хората в неравностойно положение с ТЕЛК и категориините работници/.

Само за 2011 г. държавата е дофинансирала осигурителния институт с близо 5 млрд. лв. На този фон акумулираните към момента около 1,7 млрд. лева във фонда няма да стигнат и за шест месеца.

Аз лично съм привърженик България, също както други седем правителства от ЕС и САЩ, да управлява активно своя фонд. По начин, по който той да носи реална доходност, да бъде предпазен от инфлацията /до момента той се обезценява с десетки милиони левове годишно/, да подкрепи усилията на правителството, икономиката и не на последно място капиталовия ни пазар в момент на глобална финансова и дългова криза.

Факт е, че инвестициите на капиталовия пазар са директна трансмисия към реалната икономика!

Управлението трябва да се осъществява при ясно разписани консервативни правила, за да не повторим грешката на Гърция! Няма нужда да се открива наново топлата вода.

Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 1
Konsultant
преди 12 години
агресивно и ВУЛГАРНО неспазвайки елементарни правила за правопис и граматика?! И то за пореден път срещу хора опитващи се да помогнат със свой знания, умения, опит и застанали с името си!Направи ми лошо впечатление, че дори във Вашата разработка от вчера се криете зад ника си? Сигурно за да не дадете и на нас шанс да се пенсионираме като ....Предлагам Ви на Вас и на всички останали да продължим делово темата, ако можете експертно, не е толкова трудно!Поздрави! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Konsultant
преди 12 години
Уважаеми СУБЕКТЕ Danny нещо си, Не Ви познавам, но виждам че сте "КОМПЕТЕНТЕН" по всички теми налагайки мнението си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Големия проблем е, че това правителство не направи нищо в областта на пенсионната с-***, а тя е развалина от отдавна.В икономическо отношение по скоро липса политика, а нещата са оставени както дойде.Социалните услуги - като се изключи известното подобрение в МВР(2008 всеки можеше да набие полицай без последствия и институцията я нямаше никаква), но не кой знае какво в останалите свери е трагедия - образование(то не е пипано от Татово време), здравеопазване, околна среда, води и т.н.Нищо.Аз не съм поддръжник на ББ , но нека сме обективни. Резерва е последното за което могат да бъдат упрекнати при дефицита който завариха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Да не съм прочел правилно нещата, за борда които си написал.Второ работя в европейска фирма за европейска заплата и печалби сравними с целия бюджет на БГ.Това което критикувам са глупостите, които много хора и ти пишат за фискалния резерв. При 12 млрд. юли 2008 - юли 2009 серГея остави 8 млрд. с 2 млрд. непокрити задължения, които доведоха до 5% дефицит в Бюджет 2009. Да Герб и Дянков направиха и продължават да правят глупости. Обаче с подхода на Орешарски 2010 щяхме да се обявили фалит при 4 млрд. дефицит за 12 месеца в последната година от управлението им.За СФ - това е безсмислен фонд, който не гарантира нищо, а е един депозит в БНБ и даже не е фонд де факто. За мене лично вместо Дянков да прави глупости и да влиза в конфликт на интереси с продажба на ДЦК на себе си би трябвало ясно да се заяви. Имаме пари. Имаме и дълг за погасяване. Искам да погася част от този дълг до ххх мил. лв със средства от резерва(СФ), а останалото да се рефинансира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
"Още повече резерв от 4,3 млрд. лв. през 2012 г. е напълно съизмерим с този от 8,2 млрд. лева през 2009 г. обаче с над 3,5 млрд. лв. неразплатени разходи."Това би било вярно само и единствено ако неразплатените разходи в момента са 0. Има ли трезвомислещ човек, който да го вярва ? Очевидно е, че неразплатените разходи сега са около и над обичайното, което съдейки по многократните намеци в медиите е около 1-1.5 млрд. лв. Т.е. технически правителството отдавна е нарушило изискването за 4 млрд. праг и само със счетоводно нагласяване показва едни числа в определени дати. Както се казва в приказката - "Царят е гол".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Internet
преди 12 години
Слушай, първо не си чел това, което съм написал - а критикуваш.Второ ясно е, че си ГЕРБ-ески писач на заплата - 50 лв дневен надник, защото не се занимаваш с икономическата същност на нещата и проблемите, които обсъждаме тук, а ругаеш на политика и обиждаш.Но това си е твой проблем и той едва ли ще те спаси от всеобщо освиркване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
Danny666
преди 12 години
Пич " пазарната капитализация " е скълъпена ИЗМАМА ЗА НАИВНИЦИ !Определя се от маниполирана маргинална стойност на ПОСЛЕДНАТА транзакция.Един проззз пример:Фирмата Х има 100 акции с цена 10 лева - според ГЛУПАВИТЕ расъждение на брокерчетата ПАЗАРНАТА и капитализация е 1000 лева.Аз КУПУВАМ 10 акции по 10 лева = 100 лева разход.С едно аверче си купуваме и продаваме 1 акция и стигаме цена 20 лева !Според ЕКСПЕРТИ като този сладур капитализацията ВЕЧЕ е 2000 ха ха хаИдват ТЪПИТЕ пари и на цена 20 лв им продаваме ВСИЧКИТЕ си 20 акции.За мен ПЕЧАЛБАТА е 100%. За експерта капитализацията е 2000. За тъпите пари ...ами за тях е РЕАЛНОСТТА.Когато се опитат да продадат акциите установяват че ПАЗАР за 20 лева НЯМА ! Аааа м/у другото останалите инв. като видят, 100% увел. на цената СЪЩО ПРОДАВАТ ха ха ха и ЦЕНАТА ПАДА на 5 лева.Та така с ПАЗАРНАТА КАПИТАЛИЗАЦИЯ ха ха ха ( за такси шафиори ПРИМЕРА Е ОПРОСТЕН ЗА ДА СЕ РАЗБИРА ОТ ХОРА КАТО ТЯХ ) не че реалността е по-различна де .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
Danny666
преди 12 години
Г-н Асенов, стига мокри сънища на брокери !!!Я ни дайте с ЦИФРИЧКИ колко на МИНУС са ВСИЧКИТЕ тези БАЛАНСИРАНИ фондове дето ЕКСПЕРТИ КАТО ВАС УПРАВЛЯВАТ !Знам , че МНОГО ви се иска да има някой БАЛЪК ( израза беше *** ПАРИ ) да купува, за да може да му ПРОДАДЕТЕ буклука който държите по различните портфейли. Защото както сам знаете ВСЯКА зделка на борсата има ВИНАГИ ДВЕ СТРАНИ - продавач и купувач !!!Странен е и ФАКТА, че НИКЪДЕ не споменавате че доходността от вашите ИНВЕСТИЦИОННИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ е по НОМИНАЛ !!! Номинал който ИНФЛАЦИЯТА го яде като топъл хляб ха ха ха ....Германски 10г. облигации с 1.7% лихва ли ни ПРЕПОРЪЧВАТЕ ? ха ха ха....щото офиц. ИНФЛАЦИЯ е 2.7% в ЕС ха ха хааааа....АМАН ОТ ПИШМАН СПЕЦИЯЛИСТИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
... и е толкова широко разпространен, защото е най-лесен за изчисляване. Но това в никакъв случай не означава, че трябва да се абсолютизира стойността му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
Хубав опит за обобщение на всичко казано до момента, за което - поздравления. Не съм съгласен с две неща:Първо, погрешно е схващането, че купуването на български акции и наливането на пари на БФБ ще "вдигне цените и индексите и ще раздвижи пазара". Както съм казвал и преди, капиталовият пазар не съществува сам за себе си, а се явява функция на икономиката. Ако икономиката куца, няма капиталов пазар и купуването на акции на БФБ няма да донесе ефекта за борсата, който се цели. Ако на човек с отслабнал организъм му се даде чаша хубаво силно вино, нали си представяте какво ще стане с главата му ...2. Не е коректно да се сравняват текущите нива на капитализация с нивата от 2007, когато имаше ценови балон на борсата. Сравнението трябва да е с някаква стойност от нормален период, преди кризата, или с оптимален показател за българския пазар (ако въобще това е известно). А и въобще пазарната капитализация е много "смотан" показател за пазара, за мен има преди всичко статистически смисъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още