IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сребърният фонд срещу външния дълг

Как да се действа с парите в Сребърния фонд - какво смята Стефан Асенов

08:10 | 20.04.12 г. 22
Сребърният фонд срещу външния дълг

Дискусиите за бъдещето на Сребърния фонд стават все по-разгорещени. Те вече излязоха извън пределите на България, като дори Европейската централна банка изказа становище по въпроса – при това доста остро. След като през последните седмици се чуха мненията на политици и експерти, Investor.bg се обърна към своите читатели – дребни инвеститори, анализатори, за да се чуе и тяхното мнение.

В поредица от публикации ще ви покажем мнението на онези, които се осмелиха да изразят своята позиция.

Последните месеци във фокуса на общественото внимание е как българската държава ще осигури финансирането на плащанията си по падежа на външният дълг в началото на 2013 г. в размер на около 1,8 млрд. лева.
Задачата на финансовия министър се усложнява значително от изтъняващия фискален резерв, който към момента /според данни на МФ/ е 4,3 млрд. лева, дупката в държавния бюджет за 2012 г. от над 1 млрд. лв., предстоящите плащания по заема за АЕЦ Белене в размер на 500 млн. лв., неблагоприятната конюнктура на международните финансови пазари и др.

В момента сме свидетели на безброй спекулации за състоянието на фискалния резерв. Истината е, че неговата основна функция е да гарантира плащанията по държавния дълг за срок от поне 12 месеца. И то в тази си част, която не включва Сребърния фонд и Фонд Козлодуй, които са целеви и неприкосновени.

С други думи фискалният резерв в своята съвкупност не бива да пада под 4 млрд. лв. /колкото са и залегналите в Закона за държавния бюджет/. На този фон при последователна и консервативна политика на МФ, непосредствена опасност пред България и нейния валутен борд няма. Още повече резерв от 4,3 млрд. лв. през 2012 г. е напълно съизмерим с този от 8,2 млрд. лева през 2009 г. обаче с над 3,5 млрд. лв. неразплатени разходи.

Тук във фокуса на вниманието идва и идеята на министър Дянков за активно управление на Сребърния фонд. Приходите в него идват от бюджетните излишъци, приватизационните сделки и концесионните такси.

Идеята на този фонд е след време да компенсира недостига във социалната сфера за изплащане на пенсии по нейния първи стълб, тъй като по закон данъчните приходи не могат да се използват за тази цел. Целта за съжаление изглежда недостижима при положение, че НОИ успява да събере около 50% от сумата необходима на годишна база за пенсии /всички сме наясно с проблемите с осигуровките в силовите министерства, държавната администрация, хората в неравностойно положение с ТЕЛК и категориините работници/.

Само за 2011 г. държавата е дофинансирала осигурителния институт с близо 5 млрд. лв. На този фон акумулираните към момента около 1,7 млрд. лева във фонда няма да стигнат и за шест месеца.

Аз лично съм привърженик България, също както други седем правителства от ЕС и САЩ, да управлява активно своя фонд. По начин, по който той да носи реална доходност, да бъде предпазен от инфлацията /до момента той се обезценява с десетки милиони левове годишно/, да подкрепи усилията на правителството, икономиката и не на последно място капиталовия ни пазар в момент на глобална финансова и дългова криза.

Факт е, че инвестициите на капиталовия пазар са директна трансмисия към реалната икономика!

Управлението трябва да се осъществява при ясно разписани консервативни правила, за да не повторим грешката на Гърция! Няма нужда да се открива наново топлата вода.

Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
No comмent ....http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarskiiat-srebyren-fond-e-diskriminiran,132857/Good luck!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 15
Danny666
преди 12 години
Забравих :) за да съм ти полезен разгледай това:http://***.youtube.com/watch?v=lsmbWBpnCNk&feature=player_embeddedБъди жив и здрав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 16
Danny666
преди 12 години
Другарю Консултант за разлика от вас аз не правя ПАРИ от мизерията на глупаците. Ако сте толкова професионалисти, ЕКСПЕРТИ и още куп други ФАНТАСМАГОРИИ дето си пишете ЧЕ СТЕ, ЗАЩО РАБОТИТЕ даващи съвети на другите и по този начин изкарвате СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ ???Защо просто не направите НЯКОЛКО десетки милиона на БОРСАТА с вашите ЗНАНИЯ ха ха ха...Истината е че сте ЧАСТ от армия некъдърници с големи усти добре платени от кукловодите на съвременната ФИНАНСОВА СИСТЕМА да разпространявате дезинформация и откровенни лъжи, като например БИСЕРА ви - цитирам " ИНВЕСТИЦИИТЕ НА БФБ СА ДИРЕКТНА ТРАНСМИСИЯ КЪМ РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА" ,..... муаахааааа ама вие СЕРИОЗНО ли си го вярвате това ?!?Намери си ИСТИНСКА работа мили. пик ойл скоро ще ти помогне ако ти не можеш.Успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 3
Konsultant
преди 12 години
Здравейте,Относно първото Ви твърдение:Инвестирането на средства от СФ, няма да доведе до моментално увеличение на акциите и индексите. Основно правило при инвестирането на подобни значителни средства е да става без да се шуми и на възможно по-добри цени.Но за сметка на това ще даде по-висока ликвидност на БФБ, дълбочина на пазара, които ще са първите бели лястовички носещи положителен сигнал.Следващата крачка ще е увеличението на капитализацията на пазара. Ще се отпушат IPO /съгласен съм с автора за това, както и че ИНВЕСТИЦИИТЕ НА БФБ СА ДИРЕКТНА ТРАНСМИСИЯ КЪМ РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА/.Едно положително развитие на пазара ще се мултиплицира средносрочно и в икономиката.А що се отнася за тезата, че не трябва да се инвестира на БФБ за да не се дават пари на олигарси, то това е нонсенс. Ако има подобни притеснения, това би значило че има интегрален проблем, шум в системата и някои институции не си гледат работата.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 3
Konsultant
преди 12 години
Здравейте,Напълно съм съгласен с Вас. Идеята на форуми, като настоящия е да се обменят професионални, експертни мнения. Още повече темата е изключително сериозна и важна!Мисля, че в този сайт и форум има много знаещи и можещи хора, които има какво да кажат.За съжаление има и такива "елементи", които криейки се зад анонимността си, си позволяват поведение, което отблъсква хората. Защо да пишеш експертно, ако ще бъдеш наплют и квалифициран от "АНОНИМЕЦ", без значение какво си написал?!Що се отнася до т.н. Данни*** се опитах да му обясня. А какво се получи, голямо нищо!Това, което разбрах от него, че е АНОНИМЕН от 1984 г. /което може да значи че се срамува от нещо или пък избива комплекси/ с което се гордее, никой не го познава и не знае какъв опит и знания има, но за сметка на това е "компетентен" по всички теми, оплюва и обижда всички, а *** не само му го позволяват, а дори публикуват и негови "анализи"!ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ТЕМАТА ПО СЪЩЕСТВО ..С поздрави! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 5
bstoyano
преди 12 години
Виж Danny, обикновено като се изказват мнения във форуми, това се прави толерантно, т.е. без да се обиждат другите участници. В крайна сметка всеки има право на мнение. И обикновено в постовете хората се стараят да пишат правилно и подредено. Това е моето мнение.Разбира се, всеки действа според собственото си виждане. Ако искаш да споделиш нещо интересно или различно - "ефира" е твой. Само че го прави така, че да се чуе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 20
Danny666
преди 12 години
Другарю Konsultant значи ИСТИНАТА дето пиша е ВУЛГАРНА а ?Е знам, че предпочитате ПРЕФИНЕНИ КРАДЦИ-ИКОНОМИСТИ ха ха ха обаче истината е една мили !А тя е че ВСИЧКИ тези "СПЕЦЯЛИСТИ" като този сладур дето ги е наръсил простотии от учебници от УНСС-то постигат , както ВИЕ САМ ТВЪРДИТЕ : " При добър мениджмънт се постигат оптимални резултати. " ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ПО НОМИНАЛ !!! Щото ако не помпат ТРИЛИОНИ ЦБ знаете ли какви резултати ще имате ха ха ха ...Всъщност що не попитате ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ИМАТ ?Ееее малко е ВУЛГАРНО, но е ФАКТ че са на ЧЕРВЕНО мили !С печатането на ТРИЛИОНИ от ЦБ по света и края на парадигмата за ВЕЧЕН РАСТЕЖ НЯМА АЛТЕРНАТИВА за инвестиции мили ! Света е краен и вече май сме го изпапали целия ха ха ха А за псевдонима, ами в свят ала 1984 най-добре си е да си анонимен. А за сладури като този от статията с 15г опит да търка бюрата ами те са ГОРДИ с това що да не се ИЗЛОЖАТ ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Един въпрос който не е засегнат е управлението на СФ.В момента той е просто депозит. Следване на инвестиционна политика и т.н. ще изискват сериозен мениджмънт. А в БГ такъв липсва като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Да статията е добра и предложението в него е разумно.Проблем както винаги когато става дума държавни инвестиции в частни компании вкл. както в предложението през БФБ е, че ще дадем едни пари на олигарсите.Основен проблем на БФБ е, че повечето по-силни компании имат мажоритар/олигарх/, който може да направи най-различни мизерии. Пресен пример е Мостстой.Същевремено КФН и другите контролни институции са толкова мудни и незаинтересовани, че.... няма как да убедиш външен инвеститор, че БФБ ще се развива за в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
Konsultant
преди 12 години
Мнението ми е, че материала има фундамент и дълбочина, която позволява да се направи смислена дискусия.Също така подобно управление Паричен пазар фондове е стандартно за управление на обществени средства и фондове. При добър мениджмънт се постигат оптимални резултати.P.S. Няма смисъл да се залита ГЕРБ, БСП ...., хайде да се придържаме на темата и видим, кое вариант за СФ би бил най-изгоден за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още