IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криворазбраната комасация на земеделската земя

Комасацията на ниво обработка вече съществува и постижението е на арендаторите и субсидиите, постигнато въпреки разпокъсаността на собствеността, пише блогърът Аgroexpert

11:04 | 13.07.10 г. 35
Криворазбраната комасация на земеделската земя

Раздробеността на земеделската земя у нас се сочи за основен проблем, но за кого? За производителите, за собствениците, за държавата като цяло?

Всеки е виждал огромни блокове от по няколко хиляди дка с пшеница, царевица, слънчоглед и т.н. Дали тези масиви са на един собственик на земя?

Определено не са, но са на един производител (арендатор). Тоест комасацията у нас е факт на ниво ползване.

Арендаторът просто влиза в масива, разорава го, ако някой собственик на декари в масива го потърси, му плаща, ако не го потърси (защото билетът от София до Ямбол е по-скъп, отколкото рентата от 1 дка), не му плаща. В крайна сметка държавата е доволна, защото тези земи се обработват и защото получаваме субсидии от ЕС за обработка на площ.

С рентата от 5 - 10 дка бюджетът на нито един собственик на земеделска земя няма да се промени съществено. Това са 50-100 лв. годишно, повечето от които биха отишли за разходи за транспорт.

Ако инициативата се остави в собствениците на земеделска земя, които са милиони и живеят на стотици километри от нивите си или на хиляди, ако са емигрирали в чужбина, земеделското производство ще спре.

Именно затова вече съществуващата комасация на ниво производител, трябва да се използва, като прерасне в комасация на ниво собственик.

Тоест с печалбата от ползването на земята арендаторите постепенно да я придобият от държателите на по 5-10 дка, за които събирането на рента е безмислено скъп процес.

Именно затова приетите на първо четене от Парламента промени в закона за ползването на земеделските земи са повече от добри. С тях арендаторът има правото на пръв купувач.

Много от арендаторите купуват земя в обработваните от тях землища на цени над тези, на които купуват големите собственици на земя (АДСИЦ). Например когато АДСИЦ купуват на 300 лв./дка, арендаторите купуват на 350 лв./дка, за да не допуснат голям собственик на земя в обработваните землища.

Ежегодно при изплащане на рентите, арендаторите предлагат на собствениците на земя да им я купят и арендаторите са основни собственици на земя у нас.

Кой друг освен арендаторите може да осъществи комасация на ниво собственост?

Единствено АДСИЦ за земеделска земя, но със спада в цените на акциите им те не могат да привличат капитал и едва ли могат да купуват повече земя. За съжаление те не правят комасация. Те просто се опитват да купуват по-големи парцели в целевите им землища, но тези парцели почти никога не са един до друг, защото АДСИЦ притежават едва около 1/25 от земеделската земя у нас. Тоест теоретично от 25 парцела само 1 е на АДСИЦ, а фондовете за земя (АДСИЦ) са над 10 и не винаги са съгласни да заменят парцелите помежду си.

За да бъде осъществена комасацията чрез покупки от АДСИЦ, са нужни десетилетия, като налетият капитал ще увеличи цената на земята, без да увеличи рентите, което ще намали рентабилността на инвестицията в АДСИЦ и ще обезмисли съществуването им от гледна точка на акционерите им.

АДСИЦ са естествени врагове на арендаторите, които, обработвайки земята, естествено я ценят и искат и да я притежават и затова АДСИЦ ще срещат трудности в договарянето с арендаторите.

На практика по-бързата писта за комасация е чрез арендаторите, а не чрез собствениците на земя.

И никога не трябва да забравяме, че комасацията на ниво ползване, вече съществува и тя е постижение на арендаторите и субсидиите, които стимулираха арендаторите да обработват все повече и повече площи.

АДСИЦ за земеделска земя изиграха своята роля да събудят пазара на земеделска земя и ренти и да събудят арендаторите, които вече поеха инициативата в свои ръце и ще станат основни купувачи на земеделска земя. АДСИЦ на практика събудиха спящия гигант, арендаторите. Доказателството е в промените в закона за ползването на земеделска земя приети на първо четене, промени, които със сигурност са поискани от арендаторите.

Не на последно място трябва да погледнем от гледна точка на държавата и на всички нас. Най-добре е да има производство, а за да има производство са нужни арендатори, а не собственици на разпокъсани парцели, било то и 1 собственик със 100 000 парцела по 4 дка, пръснати из цялата страна.

Както се вижда, конкуренцията между арендаторите е жестока и води до мощно окрупняване, като получателите на субсидии за над 1 млн. лв. се увеличават над 5 пъти за година до 63 през 2009 г.

Тази конкуренция ще доведе до още по-голяма комасация на ниво обработка и все повече ще има масиви не по 500 дка, а по 2-3 000 дка и то при внедряване на най-добрите земеделски практики. Защото една е рентабилността когато влезеш в масив от 5 000 дка и жънеш няколко дни и друга когато комбайна прескача постоянно от парцел от 100 дка в друг парцел от 100 дка.

Наистина арендаторите, които оцелеят в конкуренцията ще станат милионери и ще имат по 50 - 100 000 дка собствена земеделска земя.

Но ние не трябва да им завиждаме, а да им се радваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 1
Geoinvest
преди 10 години
АГРОСКЕПТИКПреди ноември 1989 г, земята беше комасирана макар и доброзорлем. Ако не бяха тъпите приумици на безхаберниците от СДС начело с *** Ж. Желев, и неговата компания от самозвани държавници, можеше да се извършат връщането на земята (земеразделяне) и комасация едновременно. Но от къде толкова акъл у хора които си нямаха представа от държавно управление. Сега на мястото на бившите ТКЗС и АПК се създадоха частни латифундиди и феодали в лицето на арендатори и едри собственици на земя. Необходим е закон за ограничавание собствеността на земеделска земя до разумни граници за да има работа и хляб за по-вече хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
tropygirl
преди 13 години
Хайде сега да си кажем истината г-н Агроексперт. Земята ни в голяма част се ползва неправомерно - дали е на АДСИЦ или на физически лица - все тая. Арендаторите си правят помежду си споразумения - там където могат , защото в много землища от вражди помежду си и това не могат да постигнат. Това не е уедряване , това не е комасация - това е просто едно незаконно ползване , навлизане в чужда собственост , извличане на ползите от нещо , което принадлежи на друг. Каква комасация ще правят арендаторите ? Със споразумения - на основата на какво за имотите без правно основание. Ще получават европейски и национални плащания за неправомерно обработвана земя. Така ли ще развиваме земеделие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
Kosto
преди 13 години
До 26 и 27: Как ви идват на ум такива глупости? Откъде накъде някой ще казва от колко дка да се плаща рента? Все едно да ти кажат от колко кв.м. жилище имаш право да го даваш под наем или да ти търсят сметка, ако не го даваш. И какво като не дават субсидии за под 10 дка от ЕС? Да не мислиш че всички сеят пшеница на 10 дка??? Има много други растения на този свят и който разбира се занимава. И въобще цялата тирада е да се принудят да продават дребните собственици, за да случи какво??? Да теглят кредит за панелка в София и да са на заплата там ли? Това ли е държавна политика? Някой от вас излизал ли е от панелката да се поразходи из Добруджа например, виждал ли е пустеещи земи? Вместо да се децентрализира държавата и гетата София и Варна да се облекчат и да има поминък в дребни стопанства в цялата страна, както е на запад, пак се предлагат глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
kamikatze
преди 13 години
Ей един човек с ума си ! Комасацията може да бъде провокирана от данъци за собственици които не обработват земята.Но трябва да имат неотменното право ДА НЕ Я ОБРАБОТВАТ и ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ПЛАЩАТ, като САМИ ДА ПРЕЦЕНЯТ НА КОГО ДА ПРОДАВАТ !!! Другото е ГРУБО ПОСЕГАТЕЛСТВО В/У ЧАСТНАТА СОБСТЕНОСТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 0
X-pert
преди 13 години
Ще е интересно в публичното пространство да се поразсъждава над следното - Чичо Х работи в обувна фабрика в Пещера, плаща 200 лева данъци на месец. Има наследствен земеделски имот от 30 дка във Враца, който се обработва неправомерно от арендатор обработващ 500 000 дка. Чичо Х е съвестен и се опитвал да се договори с арендатора, не е успял за текущата стопанска година и затова желае арендаторът да не му обработва имота. Арендаторът продължава, а кметът на общината не си изпълнява задълженията по чл. 34 он ЗСПЗЗ по подаденото искане от чичо Х. Правителството на Република България взима от данъците на Чичо Х и плаща вноска в ЕС. ЕК събира данъците на други Чичо Y, Z и т.н. от различни държави и плаща директно плащане на арендатора. Така се получава, че Чичо Х плаща, за да му се ползва незаконно и безнаказано собствеността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Абе най-добре ще се засили комасацията ако просто държавата национализира цялата земеделска земя. Може дори да направи трудово-кооперативни земеделски стопанства. И всеки напълно по собствена воля да влиза в тях, с глоба и разстрел ако не се съгласи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 5
agroexpert
преди 13 години
Предлагам тогава да се запише, че рента се изплаща само на парцели за над 100 дка, защото знаете ЕС не дава субсидии за обработваеми парцели под 10 дка, а скоро ще въведе плащане на ферми, тоест на 5 - 50 000 дка.А за парцели под 100 дка -> данък.Мисля, че комасацията ще се засили мощно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
X-pert
преди 13 години
Създаването на закон за комасация и инвестиране в него трябва да са приоритет 1 в земеделието, защото само чрез него ще може да материализира функцията - качествени поземлени имоти + отличен пътен достъп + напояване + квалифицирани кадри + оптимални субсидирани стопанства (до 5000 дка) + прозрачни и спазвани закони = висока доходност от земеделие, висока цена на имотите, висока стойност на доходността от инвестиции в имоти и край на началото на латифундиите, които ще оставят крепостни селяни в емиграция. Другото просто не е ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
X-pert
преди 13 години
..всеки въвод във владение, при издадена заповед, но незаплатени суми за "бели петна" е незаконен. Следващата ни тема е подпомагането на земеделските производители. То е възникнало в Европейската общност с цел компенсиране на доходите на земеделските стопани, за да продължат земеделска дейност и да останат в селото. Това се налага, тъй като в държави, като Германия, Франция, Холандия, Белгия и Великобритания производители с над 2000 дка. са изключителна рядкост. Така е, защото държавите там извършват комасация и, ако съществува право на пръв купувач (Франция, и ограничено Холандия), то принадлежи на държавата, която контролира да не се създават латифундии (бел.авт. за Агроексперт - олигархични поземлени структури). Субсидирането на стопанства от с милиони се е случвало в Италия за големи хранителни концерни и се смята за лош прецедент. Въпрос към публиката - Как по-точно се компенсира доходът на земеделски производител в България, който обработва 300 000 дка, а 500 000, ааа 1 000 000?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
X-pert
преди 13 години
Засърбяха ме пръстите от това момче - Agroexpert. Г-н Агроексперт, нека да започнем Вашето обучение с терминологията. Никъде в ЗСПЗЗ не фигурира терминът "комасация по ползване". Моля в никакъв случай не намесвайте хубавата латинска дума комасация с неясни и почти безумни други процедури. Съществува "създаване на масиви за ползване" на база на сключени споразумения между ползватели и/или собственици на земеделски земи. Кодът, заключен в думата споразумения за ползване предполага, че ще се извършат законни действия между частни лица, фирми, държавни и общински представителства. ППЗСПП можете да прочетете и сам, за да откриете какви действия и в каква последователност се извършват. Факт е, че за всеки имот, за който няма сключен договор или няма подадена декларация за начинът му на ползване през идващата стопанска година, следва да се внесе съответната средногодишна рента по извънбюджетна сметка на общината. Въводът във владение в масиви за ползване се извърша след това действие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още