fallback

Porsche отчита 14% ръст на продажбите за първото полугодие

Европейската комисия започва проверка на предполагаема неправомерна помощ за завода на компанията в Лайпциг

17:03 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От няколко месеца насам производителят на спортни автомобили Porsche се насочва към рекордна година. С 69 171 продадени автомобила за първото полугодие на 2012 г. компанията отчита ръст от 14% на продажбите на годишна база, обяви компанията в сряда, цитирана от Ройтерс. През юни базираната в Щутгарт компания дори е увеличила доставките си с 18,9% до 12 699 автомобила.

„През първата половина на годината Porsche продължи своя растеж. Но ние не можем да се разграничим от цялата икономика", заяви директорът по продажбите Бернхард Майер. Производителят оставал бдителен, особено с оглед на европейското икономическо пространство, но въпреки дълговата криза е оптимистично настроен. „В момента за 2012 г. предвиждаме двуцифрен ръст".

Най-успешната серия през първата половина е джипът Cayenne SUV, от който са продадени 34 727 единици, представляващи увеличение от 15,5% спрямо същия период на миналата година.

Проблеми за Porsche може да дойдат обаче от Брюксел. Също в сряда Европейската комисия обяви, че ще разгледа държавната помощ за завода на фирмата в Лайпциг. В единствената в Източна Германия фабрика на Porsche правителството вкара финансова инжекция в размер на 43,67 млн. евро. Ведомството ще разследва дали в случая не става дума за дискриминация в полза на Volkswagen-Porsche, която поставя другите производители в неизгодно положение.

Едва преди седмица Volkswagen обяви, че е сключил сделка за закупуването на останалия дял от 50,1% в Porsche, който все още не притежава, смятано от началото на август. Volkswagen ще плати 4,46 млрд. евро (5,6 млрд. долара) плюс една обикновена своя акция. През 2009 г. двете компании се споразумяха да се слеят до края на 2011 г., след което обаче възникнаха законови пречки. Сделката вероятно ще понижи разходите и ще увеличи печалбите на Volkswagen в момент, когато германската компания се опитва да се превърне в най-големия автопроизводител в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
fallback