fallback

Porsche бърза от рекорд към рекорд

През първото тримесечие на 2012 г. компанията е продала 30 231 автомобила, което е ръст от 29% на годишна база

18:07 | 03.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Воден от щурма за луксозни автомобили в Китай, САЩ и на вътрешния германски пазар, производителят на спортни автомобили Porsche отчита блестящо първо тримесечие. Продажбите и оперативната печалба, постигнати между януари и март, отбелязват нови рекорди, обяви Porsche AG в четвъртък в централата си в Щутгарт, цитирана от DPA.

Единственият недостатък в тримесечния баланс е забележимият спад в оперативния марж - съотношението между приходите и печалбата преди лихви и данъци. Преди година на Porsche от всяко евро оборот оставаха по 22 цента оперативна печалба. Сега тази сума е малко над 17 цента. Цифрата обаче все още е доста над целта на компанията от Цуфенхаузен за генериране на 15% възвращаемост на продажбите. 

Причината за влошеното съотношение обаче не е спад в доходността, а високите инвестиционни разходи, които обаче ще гарантират успеха на утрешния ден. Така например Porsche вложи през първото тримесечие милиони долари в разширяване на завода си в Лайпциг и изследователски център във Вайзах, близо до Щутгарт. Дори и новите модели, като малкия джип Macan, имат първоначални високи разходи.

„Значителното увеличение в разходите за инвестиции и развойна дейност, както и в разширяване на нашата гама от модели, може да бъде осигурено от нашия значителен паричен поток“, поясни финансовият директор на компанията Луц Мешке.

А главният изпълнителен директор Матиас Мюлер добавя: „С най-новата и най-ефикасната гама от модели на всички времена имаме голяма база, за да продължим този курс на успеха и през 2012 г." Германците планират да продават до 2018 г. около 200 000 автомобила годишно. През 2011 г. компанията е отчела около 119 000 доставки.

През първото тримесечие на 2012 г. Porsche е продала в световен мащаб 30 231 автомобила, което е ръст от 29 на сто на годишна база. Приходите нарастват с 32,4% до 3,025 млрд. евро. Преди лихви и данъци остават 528 млн. евро, което е ръст от 18,4%. Компанията предоставя информация за чистата си печалба само в края на годината.

725-те нови работни места, които са създадени през първите три месеца на годината, правят ръст от 4,7% на годишна база. А в целия концерн Porsche, заедно с дъщерните дружества, към края на март работят 16 032 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 07.09.22 г.
fallback