IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

Д-р Боян Хр. Иванчев е преподавател във  Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) по специалността "Поведенчески финанси". Член е на СД и Инвестиционния комитет на частния инвестиционен фонд „Адванс Екуити” АД. Член е на Международната асоциация на политическите консултанти. Консултирал е множество преки чуждестранни инвестиции в страната.

Професионалният си опит започва през 1993 г. като брокер на фондовата борса. Има над петнадесет години опит като банков дилър и портфолио мениджър. В периода 2005-2009 г. е икономически съветник на заместник министър-председателя Ивайло Калфин.

Завършва средно образование в Чехословакия, а висше образование и докторска степен придобива във Warsaw School of Economics. Специализира в Harvard Kennedy Scholl of Government, Academy for Macroeconomic Research-Beijing, ENA-Paris и други. Бил е основен участник в инвестиционен форум R.I.S.E. Dayton-USA и на световния конгрес на IAPC Washington-USA. Публикува материали в областта на финансовите пазари, макроикономиката и поведенческите финанси. Владее пет чужди езика. Семеен, с едно дете.

- Г-н Иванчев, в България имаме голям процент  на притежание на собствено жилище. Дали това не е един от проблемите, поради които стандарта ни на живот е по-нисък, тъй като жилищата поемат голям ресурс и не достига за инвестиции в хората, особено след като много жилища погиват - било във вилни зони, било в малки градове, или пък стоят заключени, след като собствениците са емигрирали?

Българите сме много богати с мъртви активи - в София жителите са с над 90% собствени жилища. И ги тътрузим до гроба си, като те убиват в изключително голяма степен предприемчивостта ни. Защото сме смазани от мъртвия актив, който изпива силиците ни всеки ден и ни кара да си мислим: "Каквото ще да става, нали имам покрив над главата."

- В книгата си, въвеждаща понятието Postmoney, посочвате примера на Ник Лийсън, фалирал банката Беърингс със загуби от 600 млн. паунда. Какво казва той за парите?

За Лийсън парите на пода на борсата са нереални. Реални пари са стоте долара, с които ежедневно се е басирал на колко ще затвори борсата. Реални са и парите, с които си е купувал шоколадови яйца Киндер за да сглобява малките играчки и да забрави поне за малко лудостта на пазарите.

- Човек често си поставя цели, например да изкара 300 000 лв., или 1 млн. лв., но след това вдига летвата, защо става така?

Римляните например са се опитвали да преодолеят закона за пределната полезност чрез пируване в легнало положение - коремът  не е прегънат и поема повече храна. След това повръщали с помощта на гъше перо и започвали  отново... Количеството пари, по-голямо от това за задоволяване на основните човешки потребности, за да бъде "изконсумирано" води до девиантен консумеризъм. Например извращения. А ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване. Дори благотворителността  е възможно да бъде определена  като перверзия - тя е емоционално решение. Истината е, че всяка година умират 11 млн. деца от недохранване.     

- Правенето на пари игра ли е и има ли тя край, или сме като хамстер във въртележка?

Въпрос на ценности. Поради това въвеждам понятието Postmoney - то отразява развитието на човешкото общество към безпътицата. Ако не е възможно проглеждането извън консумеризма, играта приключва с пълно душевно опустошаване. Правенето на пари също може да бъде и заместител, сублимация на липсата на задоволяване, най-общо казано на желанието за удоволствие.

А сублимацията според Зигмунд Фройд е сексуалният нагон, който се отказва от своята насоченост към физическа наслада, или размножаването, и приема друга цел, която е свързана генетично с предишната, но вече не може да се нарече сексуална. Тя трябва да бъде определена като социална.

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 6 rate down comment 3
Crux
преди 12 години
Ми... за разлика от повечето теоретици по темата аз живея под наем вече 10 години и нямам оплаквания. Местил съм се 3 пъти. Наемам само напълно обзаведени жилища, така че цялото местене отнема точно 2 дена - единия опаковаш и пренасяш, другия подреждаш. Не е приятно, но не е и болка за умиране.Второ, като наемаш жилище, трябва много внимателно да прецениш хазяина - точно както и той те преценява теб. Като го видиш, че те разглежда с блеснали очички, все едно си ходещ портфейл - бягай надалече.Трето, училището не е никакъв проблем - във всеки квартал има предостатъчно жилища под наем, нашите трите бяха в радиус от 500 метра.Животът под наем не е панацея, разбира се, че си има и недостатъци - не можеш да си обзаведеш жилището както ти харесва, има риск да те изгонят... Но пък грижите и най-вече разходите са в пъти по-малко. Всеки сам си преценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
"хората без собствено жилище им е много по трудно в условията на криза... " Точно - ами ако се разболее бай ти Иван ? От НЗОК ли ще му плащат квартирата или от фонда в който си е вложил парите :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
И да няма работа бай ти иван какво ще прави дори да има пари? за няколко години ще ги издуха и ще е на същото положение но без покрив на главата. Пък и ако бе толкова хубаво на квартири нямаше Бъфет да си има собствено жилище купено за 38 000 долара още на младини, ами щеше да живее по квартири ;) *** работа е това квартирата. 7 години съм бил по такива само излишни нерви и набутвация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 7 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Не говори глупости , хората без собствено жилище им е много по трудно в условията на криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
говорим за тия без заеми.. А за квартири и колко е хубаво не ми говори, ако човек е катунар и не му пука за обстановка и дали оня е сложил плочки в банята по твой вкус ок, но ако човек е домошар, то на квартира се чувства като *** дори да си носи мебелите и обзавеждането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Бай Иван.. скоро ще разбере, че панелката не става за ядене.. особено ако не може да си намери работа в тая криза. А ако има и заеми да връща... направо му е сигурен покрива над главата.. Местенето от квартира в квартира е много по-лесно от смяната на жилище. Да не говорим, че когато човек си купи жилище дори на 350 евра/кв2 жилище после му прави основен ремонт за още толкова.. и ако например човек попадне на "добри" съседи... язък за ремонтите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 2
Voldemor
преди 12 години
Това е само голо теоретизиране. Да, всеки може да изчисли разликата между наема, вноската за ипотеката и т.н, а можеш ли да изчислиш мъките да се местиш от една квартира в друга с мебелите, децата и домашните питомци? Като го направиш веднъж, знаеш ли колко пъти ще ти се иска да го направиш пак - в България имам предвид, не в САЩ, където ще ти го направят както трябва??? А как ще местиш детето от едно училище в друго, всеки път като хазяина му щукне, че пазара се е вдигнал?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
plamenov
преди 12 години
Хахахахаха Нека ги боли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 1
plamenov
преди 12 години
А спора дали в акции или в недвижими имоти да се инвестира е безсмислен - според мен и в двете когато му е времето ....... сега акциите в средносрочен план мисля че ще предложът по-добра възвращаемост :) Но както се казва тъй е мое е мнение ...... а каква беше приликата между *** и мнението ...... че всеки има по едно :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 10 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
" бай Иван от Люлин дето си е купил панелката преди 5 години с парите от продажбата на нива в долно нанагорнище за да живее в нея, знаеш ли от къде му минава цената на недвижимите имоти и колко струва сега тая панелка??? Той си я е взел за да живее в нея.." Точно.. ама някой много ги боли, че Бай ти Иван си е купил панелка и живее в нея, а не си е инвестирал парите от нивите при някой разбирач от някой фонд ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още