IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

Д-р Боян Хр. Иванчев е преподавател във  Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) по специалността "Поведенчески финанси". Член е на СД и Инвестиционния комитет на частния инвестиционен фонд „Адванс Екуити” АД. Член е на Международната асоциация на политическите консултанти. Консултирал е множество преки чуждестранни инвестиции в страната.

Професионалният си опит започва през 1993 г. като брокер на фондовата борса. Има над петнадесет години опит като банков дилър и портфолио мениджър. В периода 2005-2009 г. е икономически съветник на заместник министър-председателя Ивайло Калфин.

Завършва средно образование в Чехословакия, а висше образование и докторска степен придобива във Warsaw School of Economics. Специализира в Harvard Kennedy Scholl of Government, Academy for Macroeconomic Research-Beijing, ENA-Paris и други. Бил е основен участник в инвестиционен форум R.I.S.E. Dayton-USA и на световния конгрес на IAPC Washington-USA. Публикува материали в областта на финансовите пазари, макроикономиката и поведенческите финанси. Владее пет чужди езика. Семеен, с едно дете.

- Г-н Иванчев, в България имаме голям процент  на притежание на собствено жилище. Дали това не е един от проблемите, поради които стандарта ни на живот е по-нисък, тъй като жилищата поемат голям ресурс и не достига за инвестиции в хората, особено след като много жилища погиват - било във вилни зони, било в малки градове, или пък стоят заключени, след като собствениците са емигрирали?

Българите сме много богати с мъртви активи - в София жителите са с над 90% собствени жилища. И ги тътрузим до гроба си, като те убиват в изключително голяма степен предприемчивостта ни. Защото сме смазани от мъртвия актив, който изпива силиците ни всеки ден и ни кара да си мислим: "Каквото ще да става, нали имам покрив над главата."

- В книгата си, въвеждаща понятието Postmoney, посочвате примера на Ник Лийсън, фалирал банката Беърингс със загуби от 600 млн. паунда. Какво казва той за парите?

За Лийсън парите на пода на борсата са нереални. Реални пари са стоте долара, с които ежедневно се е басирал на колко ще затвори борсата. Реални са и парите, с които си е купувал шоколадови яйца Киндер за да сглобява малките играчки и да забрави поне за малко лудостта на пазарите.

- Човек често си поставя цели, например да изкара 300 000 лв., или 1 млн. лв., но след това вдига летвата, защо става така?

Римляните например са се опитвали да преодолеят закона за пределната полезност чрез пируване в легнало положение - коремът  не е прегънат и поема повече храна. След това повръщали с помощта на гъше перо и започвали  отново... Количеството пари, по-голямо от това за задоволяване на основните човешки потребности, за да бъде "изконсумирано" води до девиантен консумеризъм. Например извращения. А ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване. Дори благотворителността  е възможно да бъде определена  като перверзия - тя е емоционално решение. Истината е, че всяка година умират 11 млн. деца от недохранване.     

- Правенето на пари игра ли е и има ли тя край, или сме като хамстер във въртележка?

Въпрос на ценности. Поради това въвеждам понятието Postmoney - то отразява развитието на човешкото общество към безпътицата. Ако не е възможно проглеждането извън консумеризма, играта приключва с пълно душевно опустошаване. Правенето на пари също може да бъде и заместител, сублимация на липсата на задоволяване, най-общо казано на желанието за удоволствие.

А сублимацията според Зигмунд Фройд е сексуалният нагон, който се отказва от своята насоченост към физическа наслада, или размножаването, и приема друга цел, която е свързана генетично с предишната, но вече не може да се нарече сексуална. Тя трябва да бъде определена като социална.

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 18 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
"Парите са увеличително стъкло за навиците и състоянието на своя притежател. Ако си нещастен без тях, ще бъдеш още по-нещастен с тях и обратното."Не е гаранция. Даже е казано дай му пари и власт и му гледай сеира.Ето един виц по темата. Мъж спечелил 6-ца от тотото и цяла вечер празнувал с приятели. Прибира се в 2 ч. вкъщи и буди жена си "жена ставай, спечелих 6-ца от тотото", тя "добре, добре, утре ще празнуваме", той: "какво празнуване?!? ставай и си заминавай".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Не всички са критични. Ако всички бяха критични нямаше да работя върху това интервю (да изпращам допълнителни и уточняващи въпроси) няколко дни.Доста съм доволен, че взех това интервю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Poncho
преди 12 години
Явно повечето имат "болна тема", щом се хванаха за заглавието на статията, а то е съвсем незначителна част от написаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
Poncho
преди 12 години
Поздравления към колегата за разсъжденията. Трябва да се измине известен път за да се стигне или да се разберат определени изводи и поведение.Виждам че повечето сте критични към статията и нямам намерение да ви нарушавам душевния комфорт със спорове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 14
Crux
преди 12 години
Сметката ти е без кръчмар. Дори да намериш апартамент 80 квадрата в София за 80 000 лева, то това ще е някоя прогнила вмирисана панелка на края на Люлин или Надежда. Забрави да отдадеш подобен апартамент под наем за повече от 300 лева. И то обзаведен. Така че калкулирай си още поне 10 000 лева за ремонт и обзавеждане. Сега си калкулирай и периода, в който апартаментът ще стои без наематели (средно 10% от времето), добави и разходи за освежаване и подмяна на част от обзавеждането на всеки 3-4 години и бързичко ще установиш, че инвестицията ти няма да се възвърне и за 30 години. Това за София, за провинцията нещата са още по-зле.Но ти не си виновен, де - типичният българин разсъждава точно като теб. Собственият имот е единствена цел и смисъл на живота му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
melon
преди 12 години
Това е голяма болка - българите си имаме имоти.Големи или малки, добри или лоши - имаме ги. Това прави хората независими до много по-голяма степен.Особено тези, които имат възможност да произвеждат и храната си.И това затруднява експлоатацията на такива ближни:)Друго е като имат ипотека и няколко лизинкга- хората стават изпълнителни и манипулируеми машинки за работа. Може и за сексуален тормоз даже.Ей, хора не слушайте "експертите" за "мъртвите" активи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
Voldemor
преди 12 години
Чета си аз и се чудя - тоя бивш дилър защо нищо не споменава за рисковата компонента във всяка инвестиция? Не е ли наясно, че българина основно се стреми да намали точно риска, инвестирайки в недвижимости? Или може би докторчето си мисли, че простичките хора трябва да си доверят парите на такива като него? Може, ама първо някое и друго десетилетие ще поработиш, ще се докажеш като стабилен, а не като еднодневка, пък тогава бай *** може и да помисли да си вложи парите по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
Offenbach
преди 12 години
Интересни, едностранни съждения, вземащи предвид главно сексулано и финансово комплексирани хора, самоцелно посилени от безброй чуждици.Парите са увеличително стъкло за навиците и състоянието на своя притежател. Ако си нещастен без тях, ще бъдеш още по-нещастен с тях и обратното.Наистина е крайно лошо да имаш пари, за да обикаляш света, да се занимаваш с изкуство, да знаеш, че можеш да помогнеш на тези, които се нуждаят, да вдъхновяваш онези хората..Хората били емоционални - добро утро! Как можеш да характеризираш и управляваш щастието рационално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 12
senzor
преди 12 години
Една проста сметка. Средната стойност на един апартамент 70-80 квадрата в голям град е 80 000 лева.разделени на 180 месеца /15години/ прави 450 лева на месец, горе-долу и наема е толкова.Тоест за 15-20 години подаряваш един апартамент на хазяина си.Затова хората искат да имат собствени жилища и не вярват на подобни статии за "мъртви пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
"Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване", твърди преподавателят по Поведенчески финансиДа се разпореждаш с парите си, както намериш за разумно, не е перверзия, а човешка нормална характеристика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още