fallback

Български пощи ЕАД пласира обезпечени облигации за 15 млн. евро

Емисията е пласирана частно, като предстои да бъде листната за търговия на БФБ

16:54 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Български пощи ЕАД за пръв път е издало обезпечена облигационна емисия. Номиналната й стойност е 15 млн. евро, като емисията е за срок от 5 години с двегодишен гратисен период. Годишната лихва е базирана на тримесечен EURIBOR+3,63%, съобщиха от Райфайзенбанк (България) ЕАД, която е водещ мениджър по сделката.

Целта на емисията е преструктуриране на задължения по банкови кредити и договори за лизинг. Първичното записване на облигациите е осъществено при условията на частно предлагане, като облигационери са големи институционални инвеститори.

Предстои вписване на емисията в регистъра на Комисията за финансов надзор, което ще позволи регистрация на облигациите за вторична търговия на Българската фондова борса – София АД.

Намеренията за емитиране на облигационен заем бяха заявени в средата на ноември, когато дружеството обяви стратегията за развитие на пощите и преструктуриране на финансовите им задължения, които в този момент възлизаха на 30 млн. лв.

Облигационният заем няма за цел финансиране на инвестиционна програма, а преструктуриране на задължения с цел преодоляване на ликвидната криза, в която е изпаднало дружеството, бе обявено тогава.

Влошената ликвидност се дължеше основно на необезпечената финансова програма и увеличения брой на просрочените вземания, според главният изпълнителен директор на компанията Деян Дънешки.

Конкретните цели, които Български пощи си постави чрез емисията бяха: - гратисен период от 24 месеца – разсрочване на задължението за изплащане на главница и облекчаване на текущите разходи за финансиране; - консолидиране на всички средносрочни задължения; - възможност за допълнителни инвестиции в технологии за периода на гратисния период, които ще доведат до допълнителна оптимизация на разходите; - погасяване на просрочени задължения, по които се плащат високи наказателни лихви; - изплащане на просрочени търговски и други задължения, с което ще се постигне подобряване на ликвидността.

Въпреки негативния резултат за деветмесечието на 2010, от Български пощи обявиха през ноември, че вследствие на предприетите мерки очакват да реализират печалба за миналата година в размер на 250 хил. лв. при 5% спад на годишните приходи до около 148 млн. лв.

В края на септември министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков заяви, че Български пощи няма да се приватизира, в отговор на въпрос на своя предшественик Петър Мутафчиев.

”Български пощи” ЕАД е еднолично акционерно дружество със 100 процента държавно участие. Дружеството извършва своята дейност чрез 23 териториални поделения, 1 регионално управление и 1 специализирано поделение (“Българска филателия и нумизматика”).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 01.09.22 г.
fallback