IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалба от 250 хил. лв. очакват от "Български пощи" в края на годината

Някои пощенски станции в населените места с над 800 души може да бъдат закрити

13:32 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалба от 250 хил. лв. очакват от "Български пощи" в края на годината

Въпреки негативния текущ резултат от „Български пощи“ ЕАД очакват в края на 2010 г. печалба от 250 хил. лв. и приходи от 148 млн. лв. Това е с 5% по-малко от 2009 г., когато приходите са били 156 млн. лв., съобщи Любен Нанов, директор на дирекция „Финанси и политика“ на „Български пощи“.

На пресконференция днес ръководството на дружеството обяви стратегията за развитие на пощите и преструктуриране на финансовите им задължения, които в момента са 30 млн. лева, предаде БТА.

Влошената ликвидност се дължи основно на необезпечената финансова програма на дружеството и увеличения брой на просрочените вземания, каза главният изпълнителен директор на компанията Деян Дънешки. Според нето въпреки реализираната загуба от 822 хил. лв. през първите 9 месеца на годината дружеството е подобрило финансовите си резултати.

Оптимизират се дейности и персонал чрез освобождаването на над 1000 души. До 2011 г. трябва да приключи административното преструктуриране на дружеството.

Централизираният подход ще позволява по-добър контрол. С 28 поделения сега това трудно се осъществява, посочи Дънешки.

Той информира, че ще се преразгледа работата на пощенските станции в населени места с над 800 души население. Такива сега са около 30% от станциите, или около 1000 на брой. Ако се установи, че съществуването на някои от тези станции е икономически неефективно, те ще бъдат закрити.

Дружеството разработва софтуер за обслужване на едно гише, което ще заработи от началото на следващата година. Там клиентите ще могат да плащат всички видове сметки и да купуват билети за всички видове транспорт. Ще са възможни плащания с кредитна карта.

Новото ръководство поема дружеството със сериозни финансови проблеми и загуба от 8 млн. лв. от края на 2008 г. и наследени неизплатени кредити за над 24 млн. лв., припомни Дънешки.

Той съобщи още, че предстои процедура по ЗОП за избор на обслужваща банка на "Български пощи", които сега работят с 12 банки. Дънешки заяви, че след оптимизацията и либерализацията на пазара на пощите услугата със сигурност ще поевтинее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още