fallback

Успешната продажба на пакети повиши SOFIX с 0,57%

Днес бе пласиран и пакетът на Landsbanki в БенчМарк фонд имоти АДСИЦ, спекулантите с положителни очаквания и за пакета в Еврохолд България

15:15 | 08.11.10 г. 1

Спекулантите се отърсиха от страха си около разпродажбата на портфейла от български акции на Landsbanki Luxembourg S.A. и SOFIX се повиши с 0,57% до 342,98 пункта. Това става след четири поредни сесии със спад.

По последни данни Landsbanki имаше между 10 и 15% от капитала на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ, а в последните 5 дни се изтъргуваха 3,55 млн. акции, или 15,17% от капитала му. Само днес се изтъргуваха 2,6 млн. акции.

Средната цена на сключените днес сделки е 14,1 ст./акция, а последната сделка бе при цена от 16,7 ст., което формира понижение за деня с 1,2%. За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 64,77% до 3,9 млн. лв. пазарна капитализация.

Тази сутрин стана ясно, че исландската банка Landsbanki чрез поделението си в Люксембург е намалила участието си в Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ до под 5%.

Сега пазарът е фокусиран върху съдбата на пакетите на банката в Еврохолд България и Интеркапитал, след като вече пакети, подобни по размер на тези на Landsbanki във Феърплей Пропъртис и Адванс Терафонд АДСИЦ, бяха пласирани през миналата седмица.

При Еврохолд в последната седмица са изтъргувани около 800 хил. акции, а общо Landsbanki има 2,8 млн. акции в дружеството по последни данни.

Днес на БФБ се изтъргуваха 91 818 акции на Еврохолд, като цената се повиши със 7,9% до 0,72 лв., явно поради очаквания у спекулантите, че и този пакет е договорен.

"Новата седмица започна с повишения на борсовите индекси при сравнително ниски изтъргувани обеми. Силни ръстове постигнаха книжата на Еврохолд България, Доверие обединен холдинг, Алкомет и Индустриален холдинг България. Продължи натискът върху цената на акциите на Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ, за които днешната сесия приключи с незначителен спад и изтъргуван обем от над 2,5 млн. бр., но по-голямата част от сключените за деня сделки бяха на нива между 10 и 15% под цената на затваряне", заяви за Investor.bg Борислав Симеонов, брокер в ИП Делтасток.*

"Ниската ликвидност на БФБ бе причина затварянето на портфейл на един институционален инвеститор да се превърне в основното събитие за пазара през изминалата седмица и не очаквам това да се промени през настоящата. В края на седмицата предстои НСИ да обяви експресни оценки за брутния вътрешен продукт на страната за трето тримесечие, но не очаквам това да окаже сериозно влияние върху борсовата търговия", смята Симеонов.

Останалите индекси на БФБ-София също отчетоха ръст днес, като при BGTR30 той бе с 0,9% до 281,19 пункта, при BGREIT - с 0,58% до 39,71 пункта, а при BG40 - с 0,72% до 111,25 пункта.

Оборотът на регулиран пазар на БФБ бе за 821 хил. лв., от които 755 хил. лв. с акции. От тях 362 хил. лв. са с акции на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ, по 60-63 хил. лв. с книжа на Еврохолд България и Тодоров АД, 49 хил. лв. с книжа на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ и 24 хил. лв. с акциите на София-БТ АД.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 27.08.22 г.
fallback