IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката с фискалното страшилище

Ако централните банкери наистина искат да възстановят глобалната икономика, ще трябва да увеличат публичните разходи

11:51 | 13.03.16 г. 39
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Световната икономика очевидно потъва, а централните банкери, които би трябвало да отговарят за нея, са доста объркани. Или поне това сочат резултатите от срещата на високо равнище на Г-20 в Шанхай в края на миналия месец, коментира професорът по икономика в University of California и старши политически съветник на МВФ Бари Айхенгрийн за project-syndicate.org.

Международният валутен фонд, който наскоро намали прогнозата си за глобалния растеж, предупреди присъстващите на срещата на Г-20, че вероятно предстоят още понижения. Въпреки това всичко, което излезе от срещата, бе слабо изявление за преследване на структурни реформи и отбягване на политики, при които дадена страна се опитва да намери решение на икономическите си проблеми на гърба на съседните страни.

Още веднъж паричната политика се превърна в единственият избор. Централните банки поддържат лихвените си проценти ниски през по-голямата част от последните осем години. Експериментират и с количествено облекчаване. Последната им нетрадиционна стъпка бе да свалят лихвените проценти под нулата.

Има логика в мотивацията: някой трябва да направи нещо, за да запази световната икономика в състояние на платежоспособност, а централните банки са единствените, които могат да действат. Проблемът е, че паричната политика все повече върви към изтощение. Не е ясно дали лихвените проценти могат още да бъдат потискани.

Нещо повече, отрицателните лихвени проценти започнаха да влошават здравето на банковата система. Таксуването на банките за привилегията да поддържат резерви повишава цената, която плащат, за да правят бизнеса си. Тъй като домакинствата могат да изберат сейфове, в които да сложат парите си, на банките им е трудно да таксуват вложителите заради това, че пазят средствата им.

В слаба икономика банките нямат много голяма възможност да прехвърлят разходите си чрез по-високи лихвени проценти  по кредитите. В Европа, където експериментът с отрицателните лихвени проценти е най-напред, затрудненото положение на банките е добре видимо.

Решението е просто. Проблемът със слабото търсене трябва да се реши не като се опитваме допълнително да отслабим паричните условия, а чрез повишаване на публичните разходи. Правителствата трябва да взимат заеми, за да инвестират в изследвания, образование и инфраструктура. В момента подобни инвестиции струват малко предвид ниските лихвени проценти. Продуктивните публични инвестиции ще повишат и доходността на частните инвестиции, насърчавайки компаниите да стартират допълнителни проекти.

Ето защо е смущаващо да видим отказа на централните банкери, особено в САЩ и Германия, дори да помислят за подобни действия, въпреки наличното фискално пространство (както показват рекордно ниската доходност по държавните ценни книжа и реално всеки други икономически показател).

В Германия идеологическото отвращение от бюджетни дефицити е дълбоко залегнало. То се корени в доктрината на „ордолиберализма“ след Втората световна война, според който правителството трябва да прилага договори и да гарантира адекватна конкуренция, но трябва да избягва всяка друга намеса в икономиката.

Придържането към тази доктрина не позволи на германските следвоенни политици да бъдат изкушени от ексцесии, подобно на Хитлер и Сталин. Но цената за това бе висока. Ордолибералният акцент върху личната отговорност насърчи безпричинната враждебност към идеята, че отговорните поотделно действия не водят автоматично до желаните общи резултати. С други думи - направи германците алергични към макроикономиката.

Застаряването на германското население след това ги накара да мислят, че спешно трябва да спестяват заедно за пенсионирането си чрез излишъци. А една изключителна поредица от бюджетни дефицити след обединяването на Германия през 1990 г. сякаш само влоши, а на реши, структурните проблеми на обединена Германия.

В крайна сметка, враждебното нежелание за ползване на фискалната политика може да бъде проследено обратно до 20-те години, когато бюджетните дефицити водеха до хиперинфлация. Обстоятелствата днес може би са напълно различни от тези през 20-те, но все още има вина по асоциация.

В САЩ гражданите са подозрителни към властта на федералното правителство, включително властта да има дефицити, което фундаментално е федерален прерогатив. От независимостта до Гражданската война това подозрение е най-силно в американския Юг.

В средата на 20 век по време на движението за граждански свободи политическият елит на Юга е този, които се противопоставя на силното ползване на федерална власт. В Юга се оформя стабилен републикански блок с лидери, които се противопоставят на упражняването на федерална власт с изключение на тази по прилагането на договори и по конкуренцията – враждебност, която включва най-вече контрациклична макроикономическа политика. Добре дошли в ордолиберализъм с американски привкус от Юга. Волфганг Шойбле, запознайте се с Тед Круз, коментира Бари Айхенгрийн.

Идеологическите и политическите предразсъдъци, дълбоко вкоренени в историята, трябва да бъде преодолени, за да се сложи край на настоящата стагнация. И ако продължителен период на слаб растеж след криза не е моментът за това, тогава кой е?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Наистина има два пътя и съм обяснил за най-добрият подробно всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН)- http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498 ''Историята на новия век още не е написана. Тя е като роман с отворен край. Разпространяването на благоденствието или стопирането на тази тенденция са еднакво вероятни. В по-голяма степен, отколкото си мислим, бъдещето е резултат от човешкия избор''ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е КОЛКО ОТ ЖИВЕЕЩИТЕ НА ЗЕМЯТА СА НАЯСНО С ПРОБЛЕМИТЕ И МЕРКИТЕ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ ????СУВЕРЕНА(ГРАЖДАНИТЕ) ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ФАКТИТЕ ,и аз затова пиша за да информирам повече хора а те още хора като аритметична прогресия за да има силно гражданско общество което да следи и контролира (с петиции и т.н. конституц.права)държавните власти да вземат правилните мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
не съм сигурен че ще се стигне до там . принципно няма таван на държавните вътрешни дългове и може правителствата да харчат докато свят светува , още повече правителствата и банките са в един съюз . по принцип изхода е в паралелна финансова система и банкстерите много добре го знаят - те затова и всичко се потушава още в зародиш . Пример за такава финансова система е малкия бизнес в Бг - там всичко се разплаща кеш и дългове няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Пътят се знае прекрасно и всичко може да се оправи но се иска образовани и безстрашни политици ,и наскоро Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, нарече корпоративните данъчни вратички незаконни форми на държавна помощзащото офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика ,и точно затова пиша - забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс и временно таван на печалбите и доходите - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да има и растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447,и за да се избегнат 3-те планетарни катастрофизащото иначе ще има милиарди жертви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Принципно, със сигурност на това разчитат, но има проблем - тези не искат да консумират!!! Сещаш ли се за какво става дума?Верно, че още са деца и може и да "поумнеят", ама ... Щот реално, без революция и коренна промяна има само два пътя - голяма война или друга екстремна форма на General Reset, за да продължи същата система, но от начало, или Slow Decay...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
Мави , и тях ще купят както напазариха и наще псевдо еколози
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 8 години
не , по скоро ще се случи това което се случва в Япония от 20 г. насам - правителството харчи вместо хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Хехе... стар съм вече за революции.. В една участвах вече през 1989 г.Аз не случайно споменах за децата, а ти вероятно не си обърнал сериозно внимание. Тези от втората група вече дълбоко мразят всичко, което осмисля живота на поколенията, опитващи се да управляват света в момента! Ако ги чуеш какво си говорят...! От тях трябва да се плашиш... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Значи тези какво ме съветват сега. Ако съм беден, задлъжнял и нямам пари да си купя какво да ям да изтегля още един заем и да си купя с него гардероб. Поредният фейлетон. Добре поне, че коментарите под него са интересни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 8 години
В момента се смята че около 50 % от крайната цена на стоките и услугите е финансовата компонента - да ти стане ясно за къв мега балон става дума и че всички досегашни знания и умения няма да ни свършат работа при тази ситуация . Само не почвай с революциите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Еми... нали знаеш вица за боя, солта и парите? хаха... И любим мой лаф - Казал го е Димитър Буров на сина си Иван, когато му предава банкерския дял от бизнеса си: "... И винаги помни, че парите са творение на Сатаната, а банката е неговият храм!"Наблюдавам с интерес две групи дечурлига на по 14-16 години в махалата. Едните пушат, пият, бръмчат из Студентски град и само коли и мотори са им в главите. Другите не пипат цигари и бира, даже кока кола не пият, повечето са вече убедени веганчета, носят едни и същи дрехи, карат колела и бръмчат по планините и вече правят през техни си някякви социални мрежи международни партии по разни техни си теми... Та... много е важно коя група ще набъбне в следващите 10 години до критичната маса и съответно - накъде ще завъртят лапетата руля на света, защото ние каквото можахме, нас^рахме... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още