IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролното домино на диктатурите

Сривът на цената на петрола през последната година и половина може да доведе до неочаквани последици от политическа перспектива

08:19 | 15.02.16 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ценовите движения, толкова големи и бързи като тези, които преобърнаха петролните пазари от юни 2014 г. насам, със сигурност причиняват страдания на някои и облагодетелстват други.

Въпреки че страданията обикновено привличат по-голямата част от вниманието, ползите са също толкова важни – ако не и повече. Спадът от 70% на цената на барел петрол представлява колосално прехвърляне на годишната печалба от 3 трлн. долара от петролните производители към потребителите на петрол, коментира бившият редактор на Economist Бил Емът за project-syndicate.org.

В резултат на това, макар че потъващите капиталови пазари и допълнителният спад на цените на петрола (и други суровини) предизвикаха коментари за поредната глобална рецесия, смелите прогнози вероятно ще се окажат твърде мрачни и погрешно насочени. Със сигурност драматичният спад на цената на петрола ще доведе до печеливши и губещи. Но най-големите опасности ще бъдат политически, не икономически.

Настъпващата промяна вероятно може най-добре да се види във визитите на представителите на Международния валутен фонд (МВФ). Вместо да пътуват към Атина, сега те са насочват към Баку. Факт е, че диктатурите, произвеждащи петрол в Централна Азия, включително Азербаджан, са сред страните най-силно ударени от спада на цените – особено заради това, че като бивши държави от СССР остават изключително зависими от търговията с Русия, друга страна производителка на петрол.

Най-големите печеливши от ценовия срив ще са изключително задлъжнели страни, внасящи петрол, от еврозоната: Гърция, Италия и Испания (Германия също вероятно ще спечели). Техните износни пазари в развиващите се икономики ще пострадат, унищожавайки надеждите за водено от търговията възстановяване, но този негативен ефект вероятно ще бъде компенсиран от влиянието на големия спад на енергийните разходи. Растежът в еврозоната ще зависи от ръста на местното търсене вместо на износа.

САЩ и Обединеното кралство са както енергийни производители, така и вносители, така че влиянието върху техните икономики вероятно ще е по-сложно. През 2013 и 2014 г. енергийните компании доминираха в бизнес инвестициите, а намаляването на разходите в сектора ще доведе до съкращаване на работни места и по-малко търсене за производителите и компаниите за услуги към индустрията.

От друга страна потребителските разходи и в двете страни са напът да се повишат. Макар че потребителите в САЩ засега са спестили голяма част от неочакваните си доходи в резултат на по-ниските цени на горивата, печалбата за домакинствата започва да се трансформира в по-високи нива на разходи.

Икономистите вероятно ще прекарат месеци в търсене на причината защо последиците от ниските петролни цени твърде бавно са се появили в статистиките за потреблението. Но в крайна сметка те се появяват - както всеки друг път, когато се отчита такъв голям спад. Най-важният въпрос обаче е насочен към политическите анализатори: кои правителства ще се сринат тази година и какви ще бъдат последиците от това?

Не е съвпадение, че последната криза на развиващите се пазари – през 1997-1998 г., беше свързана с драматичен спад на цените на петрола. В този случай двете най-големи жертви бяха диктатор в Индонезия и крехката демокрация на Русия. През май 1998 г., девет месеца след финансовата криза в Източна Азия, индонезийският президент Сухарто подаде оставката си след 31 година на поста. Няколко месеца по-късно Русия обяви дефолт по държавния си дълг, след като валутата се срина. На 31 декември 1999 г. президентът Борис Елцин също си подаде оставката, оставяйки страната в ръцете на наскоро избрания министър-председател Владимир Путин.

Опитвайки се да прогнозираме кои правителства може да се изправят пред подобна съдба този път, основните критерии – освен финансовото влияние от срива на петрола, са устойчивостта и гъвкавостта. Дали даден режим има финансовите резерви, с които да омекоти шока и да спечели време, за да се адаптира? Дали страната има солидна банкова система? Може ли политическата ѝ система да овладее нарастващото обществено разочарование или да го канализира чрез съществуващите институции? Зависимите от петрола режими, които не успеят да отговорят на тези критерии, са в беда.

Тази аналитична рамка предоставя изненадващи прозрения. Макар че анализаторите обичат да предвиждат колапс на саудитската монархия, те вероятно ще останат разочаровани за пореден път. Страната е петролният производител с най-ниски разходи в света и, макар че политическата твърдост е извън всякакво съмнение, тя показва и икономическа гъвкавост, намалявайки бюджета си и въвеждайки широкообхватни реформи.

Русия обаче, въпреки цялото си самохвалство, може да се окаже с по-малко късмет. Нейната политическа твърдост не е комбинирана с политическа и икономическа устойчивост. Путин ще се опита да скрие болката, но в даден момент вероятно тя ще се окаже осакатяваща.

Потенциалните жертви са много, а тревожните последици за геополитическата стабилност ще се разпространят в цял свят. Венецуела е във финансова криза много преди петролния срив, а Нигерия доста прилича на Русия от 1998 г. - крехка демокрация, изправена пред валутна криза.

Що се отнася до това кой може да се превърне в следващия Сухарто в близките месеци, най-доброто предположение е един или повече от петролните автократи в Централна Азия – Азербайджан, Казахстан и Туркменистан. Във всеки случай тази година обещава да бъде интересна – и мъчителна, ако случайно сте диктатор, впил се във властта на страна износителка на петрол.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 14 rate down comment 3
data
преди 8 години
Абе чак същите цени не са ! Нафта - 1.47 лв , газ - 0.69 Това във Варна :) И да ти кажа - много съм доволен от петролната "криза" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Само не разбрах, според теб, поевтиняването на петрола добре ли е или е лошо за България? ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------както се видя няма никакво значение за България цените на петрола, защото на бензиностанцията са си същите. Да повторя пак ние не сме вързани с долара, а с еврото когато еврото пада, цената ти на бензина си стои почти същата - нещо неясно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 13
michaelis12
преди 8 години
за тва ли още заема половината земно кълбо ? Римската кат е била 500г. погледния я Жабария сега на кво мяза. От Англия та почти цяла Европа към Африка до Персия и Израел е останал само ботуша май. И СССРа падна щото Горбачов свали ракетите иначе щеше да караме още лади и москвичи, поне щяхме да имаме история не някви турски съжителства за има няма 500стин години .... бензина поне щеше да е евтин ако не друго щото "най-бързо провалилата" се империя ни го даваше за джабе, а са плащай по 2.50 да ти дое акъла в тиквата :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 12
Pivoley
преди 8 години
СССР никога не е бил истинска държава, а най-обикновен мутант и една от най-бързо провалилите си империи в световната история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
Pivoley
преди 8 години
СССР никога не е бил истинска държава, а най-обикновен мутант и една от най-бързо провалилите си империи в световната история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
Само не разбрах, според теб, поевтиняването на петрола добре ли е или е лошо за България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
ми 200г. вече се води война за ресурсите на северните орди от време оно, да ама всеки път завършват нещата по един и същи начин (там има Менделеевата таблица, даже и Менделеев е от там :))). Айде при разпада на СССРа се поразцепиха 15 републики, мечтата на лихварските евреи е да се разцепи ако може и на съставните и части като Югославия после да вилнеят, грабат и праат квот си искат с плячката доларджиите. Да но не и този път, ако стане много натопорчено положението само да няма някоя балистика, че ше замине някой континент .... незнам.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 19
lozkhris
преди 8 години
Целта е само и единствено Русия !! Опитът е да се повтори успехът отпреди 30 години, когато по същия начин Рейгън и Тачър унищожиха СССР. Да, сега много искат пак да направят същото и да сринат Русия - тя пречи на тях, на еврейската мафия, на непрекъснатото печатане, на непрекъснатото раздаване на оранжеви революции за непослушни арабски диктатори...Само че сега Хамериката е с икономика на акумулатори, играчите са други, а Русия, за разлика от времената на Елцин, се впуска във военни игри и разчита не само на износа на газ и петрол, а и на производството на супермодерни танкове и бомбардировачи....които могат много лесно да потекат към кюрдските бунтовници..Та какво произвеждаха САЩ?!...Хамериканската мечта отдавна е Made in China....Taка че тоя път май нема стане по план...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
излиза, че пак само "СССРа" ше е засегнат с петрола. А ч.алмите какво произвеждат, че не се сещам - фъстъци, шоколади и сватбарски принадлежности ?!? Петрола както "никога няма се опраат нещата" - така лятото е на 50$-60$ и както се плаче на диктаторски гробища за кой ли път така някой друг ше изгърми преди тва ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още