IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролното домино на диктатурите

Сривът на цената на петрола през последната година и половина може да доведе до неочаквани последици от политическа перспектива

08:19 | 15.02.16 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ценовите движения, толкова големи и бързи като тези, които преобърнаха петролните пазари от юни 2014 г. насам, със сигурност причиняват страдания на някои и облагодетелстват други.

Въпреки че страданията обикновено привличат по-голямата част от вниманието, ползите са също толкова важни – ако не и повече. Спадът от 70% на цената на барел петрол представлява колосално прехвърляне на годишната печалба от 3 трлн. долара от петролните производители към потребителите на петрол, коментира бившият редактор на Economist Бил Емът за project-syndicate.org.

В резултат на това, макар че потъващите капиталови пазари и допълнителният спад на цените на петрола (и други суровини) предизвикаха коментари за поредната глобална рецесия, смелите прогнози вероятно ще се окажат твърде мрачни и погрешно насочени. Със сигурност драматичният спад на цената на петрола ще доведе до печеливши и губещи. Но най-големите опасности ще бъдат политически, не икономически.

Настъпващата промяна вероятно може най-добре да се види във визитите на представителите на Международния валутен фонд (МВФ). Вместо да пътуват към Атина, сега те са насочват към Баку. Факт е, че диктатурите, произвеждащи петрол в Централна Азия, включително Азербаджан, са сред страните най-силно ударени от спада на цените – особено заради това, че като бивши държави от СССР остават изключително зависими от търговията с Русия, друга страна производителка на петрол.

Най-големите печеливши от ценовия срив ще са изключително задлъжнели страни, внасящи петрол, от еврозоната: Гърция, Италия и Испания (Германия също вероятно ще спечели). Техните износни пазари в развиващите се икономики ще пострадат, унищожавайки надеждите за водено от търговията възстановяване, но този негативен ефект вероятно ще бъде компенсиран от влиянието на големия спад на енергийните разходи. Растежът в еврозоната ще зависи от ръста на местното търсене вместо на износа.

САЩ и Обединеното кралство са както енергийни производители, така и вносители, така че влиянието върху техните икономики вероятно ще е по-сложно. През 2013 и 2014 г. енергийните компании доминираха в бизнес инвестициите, а намаляването на разходите в сектора ще доведе до съкращаване на работни места и по-малко търсене за производителите и компаниите за услуги към индустрията.

От друга страна потребителските разходи и в двете страни са напът да се повишат. Макар че потребителите в САЩ засега са спестили голяма част от неочакваните си доходи в резултат на по-ниските цени на горивата, печалбата за домакинствата започва да се трансформира в по-високи нива на разходи.

Икономистите вероятно ще прекарат месеци в търсене на причината защо последиците от ниските петролни цени твърде бавно са се появили в статистиките за потреблението. Но в крайна сметка те се появяват - както всеки друг път, когато се отчита такъв голям спад. Най-важният въпрос обаче е насочен към политическите анализатори: кои правителства ще се сринат тази година и какви ще бъдат последиците от това?

Не е съвпадение, че последната криза на развиващите се пазари – през 1997-1998 г., беше свързана с драматичен спад на цените на петрола. В този случай двете най-големи жертви бяха диктатор в Индонезия и крехката демокрация на Русия. През май 1998 г., девет месеца след финансовата криза в Източна Азия, индонезийският президент Сухарто подаде оставката си след 31 година на поста. Няколко месеца по-късно Русия обяви дефолт по държавния си дълг, след като валутата се срина. На 31 декември 1999 г. президентът Борис Елцин също си подаде оставката, оставяйки страната в ръцете на наскоро избрания министър-председател Владимир Путин.

Опитвайки се да прогнозираме кои правителства може да се изправят пред подобна съдба този път, основните критерии – освен финансовото влияние от срива на петрола, са устойчивостта и гъвкавостта. Дали даден режим има финансовите резерви, с които да омекоти шока и да спечели време, за да се адаптира? Дали страната има солидна банкова система? Може ли политическата ѝ система да овладее нарастващото обществено разочарование или да го канализира чрез съществуващите институции? Зависимите от петрола режими, които не успеят да отговорят на тези критерии, са в беда.

Тази аналитична рамка предоставя изненадващи прозрения. Макар че анализаторите обичат да предвиждат колапс на саудитската монархия, те вероятно ще останат разочаровани за пореден път. Страната е петролният производител с най-ниски разходи в света и, макар че политическата твърдост е извън всякакво съмнение, тя показва и икономическа гъвкавост, намалявайки бюджета си и въвеждайки широкообхватни реформи.

Русия обаче, въпреки цялото си самохвалство, може да се окаже с по-малко късмет. Нейната политическа твърдост не е комбинирана с политическа и икономическа устойчивост. Путин ще се опита да скрие болката, но в даден момент вероятно тя ще се окаже осакатяваща.

Потенциалните жертви са много, а тревожните последици за геополитическата стабилност ще се разпространят в цял свят. Венецуела е във финансова криза много преди петролния срив, а Нигерия доста прилича на Русия от 1998 г. - крехка демокрация, изправена пред валутна криза.

Що се отнася до това кой може да се превърне в следващия Сухарто в близките месеци, най-доброто предположение е един или повече от петролните автократи в Централна Азия – Азербайджан, Казахстан и Туркменистан. Във всеки случай тази година обещава да бъде интересна – и мъчителна, ако случайно сте диктатор, впил се във властта на страна износителка на петрол.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
data кво става ве батко къде е тая бензиностанция на 1.40, че нещо не я виждам къде ги тея измислените цени дет ми ги пускате тука ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
баце ти на луд ли ме прайш ве с какво караш ти на 1.10 с конски фашкии ли ?? Дизела е 1.84 ?!? Това без ДДС на 1.10 ли стъпва ?!? 1.84 / 20% ДДС = 1,48 колкот на data бензиностанцията там..... Къде живеете вие бре ?!?!?http://fuelo.net/brand/id/4/RompetrolEfix Бензин 95 Efix Бензин 95 1,91 лв. Efix Дизел Efix Дизел 1,84 лв. lpg Пропан Бутан 0,87 лв.gasoline98 Super Euro 98 2,14 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Къде ги има тея цифри за по левче без ДДС само тва ми е странно .... :)) и мутрите не праат нищо по въпроса .... баце да не си в Русия при жена ти там цените са някви такива - тогава да разбирам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Абе Баце това с ДДС излиза по-тънко от бензинджийницата на daтa във Варна бе... :)) Аз незнам защо не го взимаш и да го шиткаш в София на 1.70, че ти ше утрепеш *** от разлика с 40 стинки, че и по-тънко ше е от бензиностанциите .... :)) Прайте по една бензинджийница купувате на кинта и продавате с едно 50-60% отгоре .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Мога ти там тел на Ромпетрол, купувам 4 МТ на 2 семици. Цената приранена към литър, която платих миналта седмица беще 1.1005 за 1 л :) без ДДС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
е тея числа кви са ? Нали фирмения авер е са там във Варна то той си е от там дефакто. Еми кажи къде е тая бензиностанция да му кажа и той да ходи там .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Гоше я си направи Новогодишна Kартичка с тея цени и ми ги прати на мейла и аз да внасям от там, че нещо доста разминавка се получават с ваще цифри ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
data
преди 8 години
да да , Михале , ти си прав - аз не съм довидял кат зареждах тая сутрин :) Безнадежден случай си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
добре да видиме малко се разминават с ваще измислици, но сигур внасяте с цистерни директно от производителя ....Дизел1,79 лв. Бензин A951,85 лв. Дизел премиум1,98 лв. Бензин A982,05 лв.Метан1,48 лв.http://fuelo.net/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
И аз и аз :))) от Ромпетрол на едро купувам на 1.10 без ДДС за фирмата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още