IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е отказала въздушен коридор за руски самолети за Сирия

Хуманитарната помощ ще бъде доставена през иранското въздушно пространство, вместо по маршрута през Балканите

15:16 | 08.09.15 г. 114
България е отказала въздушен коридор за руски самолети за Сирия

България е отказала въздушен коридор за руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия, съобщава гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от руската агенция ТАСС. Българското външно министерство е потвърдило информацията пред информационната агенция. 

Двата самолета в момента летят през иранското въздушно пространство, вместо по маршрута през Балканите.

Искането на Русия за въздушен коридор провокира съпротивата на САЩ, посочва още агенцията. Вашингтон чрез посолството си в Атина е поискал от гръцките власти да не дават разрешение за преминаването на руските самолети.

Според гръцкото издание отказът на България е улеснил значително Гърция, тъй като на практика София е поела отговорността за разглеждането на същото искане на Руската федерация.

Междувременно гръцките власти съобщават, че Москва е избрала друг маршрут за доставката на хуманитарната помощ за Сирия.

Агенцията припомня, че Москва поиска от Атина разрешение руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия и дипломатически персонал да летят през гръцкото въздушно пространство за периода 1 – 24 септември.

Заради това искане държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира, че Русия може да нагнети още повече напрежението в близкоизточната страна. Москва на свой ред отговори, че не изпраща военна помощ на Дамаск.

Кремъл разполага със стратегическа военна база в Тартус в Сирия и не крие опасенията си от перспективата ключовият му съюзник в региона да отстъпи. Ако президентът Башар Асад падне, с него ще си отиде и руското влияние в региона, отбелязва АП.

Москва е загрижена и заради собствения си проблем с ислямистките бунтовници в Северен Кавказ. Стотици руски граждани вече са се присъединили към редиците на “Ислямска държава” в Сирия - екстремистката групировка, която идентифицира Русия като основен враг заради подкрепата за сирийското правителство.

Междувременно арабски медии съобщават, че Асад е активирал отново договора за приятелство между Дамаск и Москва от 80-те години на миналия век, като е предал авиобазата Латакия в контролирания от него средиземноморски анклав. Според публикации руски военни подобряват пистите и съоръженията в други бази в северната част на страната.

В края на миналата седмица руският президент Владимир Путин коментира пред журналисти, че Москва изпълнява задължения и споразумения, които датират от няколко години, и от известно време предоставя и военно оборудване на Сирия. Заради това изявление Джон Кери предупреди руския външен министър Сергей Лавров за евентуално руско участие в сирийски конфликт.

Същевременно Иран обяви готовност да обсъжда постигането на мир в Сирия с всяка страна, ако резултатът от преговорите е по-безопасна и стабилна Сирия с демократично бъдеще, заяви днес президентът Хасан Рохани, цитиран от АП.

"Ще седнем на всяка маса, и със страни от региона, и извън региона", заяви Рохани на съвместна пресконференция с австрийския президент Хайнц Фишер, който е на посещение в Иран, предава БТА.

Демокрацията обаче не е приоритет в момента в Сирия, където трябва преди всичко да се спре кръвопролитието, отбеляза иранският президент. "Милиони хора са разселени, стотици хиляди - убити. Интересува ни животът на сирийците и връщането на бежанците", посочи той.

Според него преди да се говори за опозиция и привърженици на режима на президента Башар Асад, "трябва първо да се спрат кръвопролитията, да се установи относителна сигурност в Сирия, за да могат бежанците да се завърнат". "Чак тогава може да се говори за бъдещето на Сирия, за демокрация и за избори", подчерта Рохани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Освен, че суспендира Конституцията, забранява партиите, вкарва ни в грешният военен съюз и поощрява терор над населението(неговото си население; и не-не говоря само за комунистите). Другото му е наред. Не знам кое е другото, ама му е наред.Ей...от гадните неща, дето правят комунистите ни едно няма, да са го измислили те и почти всичките са ги усетили първо на свой гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Бил е и виден русофил, малко преди да стане русофоб. Освен това е бил и германофоб. Единственият фил, дето е бил-туркофил. Искал е да прави Българотурция, на чело със султана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Борис -3 най добрият политик?!НА ДНЕШНАТА ДАТА 09 СЕПТЕМВРИ БЕ ИЗВЪРШЕНА КОРЕННА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!!ОТ МОНАРХИЯ СЕ ПРЕВЪРНАХМЕ В РЕПУБЛИКА,ДОБРА ИЛИ ЛОША НО РЕПУБЛИКА ЗА КОЯТО МЕЧТА И СЕ БОРИ ДЯКОНА ЛЕВСКИ!ДРУГ Е ВЪПРОСА, ЧЕ СЛЕД АПРИЛСКИЯ ПЛЕНУМ 1956 г. ВЛАСТТА БЕ УЗУРПИРАНА ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА "ПАРТИЗАНСКИЯ" ОТРЯД" ЧАВДАР КОЙТО БЕ СЪЗДАДЕН ОТ ШЕФА НА ЦАРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ГЕШЕВ.ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ И СЕГА - Станишев , Павлова ...Ние и сега сме република по конституция, но се управляваме от "цар"Същия този "цар" който по време на управлението си като министър председател разпродаде БТК, GSM оператори, ЕРП - та, ФАРМАЦИЯ ......, който продължи да управлява като ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ , а в момента УПРАВЛЯВА и с назначеният от него личен охранител на когото даде поста ГЕНЕРАЛ. ЗАБРАВИХМЕ ЗАВЕТИТЕ НА ЛЕВСКИ И БОТЕВ И СМЕНИХМЕ СУЛТАНА С МОНАРХ ОТ ФАМИЛИЯТА КОБУРГ ГОТА!КЪДЕ Е ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ????НАРОДЕЕ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 8 години
Според мен най-добрият политик на Бг е не българин :) - Борис III !п.п. Тато също не се справя зле за определен период от управлението си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
@ 37 освен това е бил и виден русофоб, поне що се отнася до руската политика спрямо България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ПРИТЕСНИТЕЛНОТО Е, ЧЕ ТОЗИ ОТКАЗ ЩЕ ЗАВЪРШИ С НАЛАГАНЕТО НА ТАКИВА специални санкции от страна на РУСИЯ които ще направят достъпа на български стоки до руския пазар невъзможен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Москва: "Ще ЗАПОМНИМ и ще намерим адекватен отговор""През XIX век именно Русия освободи балканските народи от владичеството на Османската империя и помогна за създаването на българската държавност. Явно е, че правителството на България има къса памет. Затова пък у руснаците тя е добра"КАК ВИ ЗВУЧАТ ПОДОБНИ ИЗКАЗВАНИЯ?!ЗА МЕН ТЕ ЗВУЧАТ КАТО ОТПРАВЕНИ КЪМ ПРЕДАТЕЛИ.ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ЗНАЕТЕ КАК СЕ РАЗПРАВЯТ РАШЪНИТЕ С ПРЕДАТЕЛИТЕ.По времето на Сталин имаше някаква организация "СМЕРШ", която изпълняваше присъдите и в чужбина. Осъденият няма особен избор защото рискува живота на близките си. Мисля, че подобни структури рашъните имат и сега. НЕ БИХ ЖЕЛАЛ ДА СЪМ НА МЕСТОТО НА БОРИСОВ И НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА. Те със сигурност вече са в списъка и "НЯМА ДА БЪДАТ ЗАБРАВЕНИ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
така е:) такава им е съдбата. От друга страна Пол Камбон(френският посланник в Цариград): "Някои смятат,че най-големият дипломат на нашето време е Бисмарк.Аз мисля ,че най-великият дипломат е Стамболов.Бисмарк опрян на три милиона щика,извърши по-малко,отколкото Стамболов с празни ръце."А.Х. Бихман(анг. журналист):"Цяла Европа признава великите му заслуги и той стои на такъв висок пиедестал, щото никой от противниците му не може да стигне краката му."...и разни такива. Та...поне името му се помни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"имала е, за кратко, ама тоя дето я е провеждал са му отрязали ръцете и са му пикали на гроба."Е, ся за 3 - 4 години няма да изпадаме в детайлизми! хаха! А и е видно каква е съдбата на мераклиите да се пробват... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
а на бас, че има:) и от двете страни. Платени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още