IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Приемането на Грузия и Украйна в НАТО ще е катастрофално

Александър Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си близо до източната граница на Русия

08:26 | 29.07.15 г. 82
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. Снимка: архив Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 25 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Ако Сашш приемат руски ракети на Мексиканската граница, тогава ако искат да си сложат ракетите в Украйна и Грузия, танто за кукуриго и руските са "приятелски" няма да са насочени срещу Сашш просто ше стоят там .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
Кухъл терористите от Москва НЕ ИСКАТ "ПРИЯТЕЛСКИ" РАКЕТИ до тях това достатъчно разбираемо ли е или ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 12
sssaaa
преди 8 години
Какво ти НАТО, какво ти "малцинство от роми" с катуни? Единствената разлика е като дигнат катуна, че няма да могат децата ти да играят около дома ти, както и свободно да излизат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 28
MZ/X
преди 8 години
Какви роми, какви катуни и как точно НАТО ще ограбва или бие Русия? Единствената разлика спрямо сегашната ситуация ще бъде, че Русия няма да може свободно да си пуска зелени човечета на територията на съседни държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 17
sssaaa
преди 8 години
Ти как би реагирал ако ромите започнат да строят катуни до твоят дом, която цел е да те ограбват и бият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
Моторес нема да ги приемат, не се плаши в противен случай тези две невзрачни държави ше бъдат разцепени, както НАТОто начело с атамана Сашш разцепиха Югославия на парчета, но тоя път руснаците ше ги разцепат и не сам Укрите и Грозните ами и по НАТОвците ше им бой - гаранте бате ако искаш да сложиме по каса бира с кебапчета (така се организират и изборите у нас :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 33
MZ/X
преди 8 години
Приемането на Украйна и Грузия в НАТО ще е катастрофално единствено за болните амбиции на Путин да възстанови СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още