IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Приемането на Грузия и Украйна в НАТО ще е катастрофално

Александър Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си близо до източната граница на Русия

08:26 | 29.07.15 г. 82
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. Снимка: архив Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 9 rate down comment 13
Ironhorse
преди 8 години
Поредния руски бълвоч.Какво стана с разполагането на стратегически бомбардировачи на Крим ?Отказаха се като посрани, защото нямат пари, няма инфраструктура, а и са супер цел дори за ракети с обсег 300 км.Руската ***, винаги е считала за заплаха цивилизацията.Никой не може да спре суверена държава да влиза или излиза от съюзи, още по-малко пък посраното джудже ***. Руската *** си въобразява, че има сфери на влияние, но скоро ще ги питам какво влияние имат в Чечения и Дагестан, да не говорим за Карелия, която вече иска да се отделя от ***, защото вижда как живеят в Литва, Латвия и Естония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 18
Nikola666
преди 8 години
Рашките видяха 5000 войника пръснати в Източна Европа и 40 танка в България и се посраха от страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 13
MZ/X
преди 8 години
Какво предлагаш? Доброволно да се присъединим към Евразийския съюз и да служим като буферна зона на Путин? Страшно умно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 12
data
преди 8 години
Михале , основните хамерикански ракети са с морско базиране :) - просто такава им е доктрината . Добре е да ги знаеш тез неща кат пишеш за ракети да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Маха се тоя целия колан от Литва Латвия, Естония, Полша, Румъния и България и ракетите в Калининград и Севастопол ше изчезнат, а те искат Финландия и Украйна и Грузия, ако искат НАТО да отидат и в Монголия ?!? Еее някъде да има руски ракети в Канада или Мексико ?!?Като не са насочени срещу Русия срещу кой са насочени ?!? Щото аз друг там на картата не виждам ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 14
Mike Florida
преди 8 години
САЩ успяха да насторят Европа срещу Русия. Това е основната им цел. Войските и оръжията са просто бутафория, за да се подклажда напрежението. Идеята е да се завземат икономическите пазари на Европа особено след сключването на споразумението за свободна търговия. Всява се страх от руска "агресия", за да се наложи мнението, че САЩ единствено могат да защитят Европа от руска "агресия" и от там от самосебеси следва пълна капитулация и вегитиране на Стария континент в политически аспект. За Европа е предвидена ролята за американска "наложница". За съжаление този сценарий е вече факт и едва ли е обратим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
а знаеш ли що ги сложиха и то от скоро там мммм ??? Питай Солон Паси той щи обясни що от 2004, ако не бяхме в НАТО нямаше да има ракети Моторетка, НО има НАТО има и ракети от отсрещтната страна. Не може просто само Американски ракети да има, а онея там все едно, че нищо не се случва не става така просто не работят така нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 10
MZ/X
преди 8 години
Аз също не искам руски ракети в Севастопол, но някой пита ли ме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
е има значение щото ако са на 2500/3000 км тогава ше им се наложи да сложат някви тукмаци и ше има много въпроси кви са тея "големи приятелски раоти", а ако са на 500км може всякакви "отбранителни" ракети. Аз лично разлика не виждам между отбранителна и нападателна ракета тъй като и двете летат и прават дар мадан. А кинти пазари няма значение, САЩ да не се праат на хитрата сврака с двата крака и да слагат ракети (срещу арабите уж) в Украйна и Грузия, че те ше сложат и у нас (Ако нема вече). Ако има проблем с арабите, а то проблемите ги праат именно Сашш мисля, че руснаците имат достатъчно бомби, че да напраат арабелите на пясък няма да им трябват допълнителни "американски застраховки" до тяхната граница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 12
data
преди 8 години
Михале , не така елементарно де . Кво значение е дали ракетите са на 500 или на 2500 км от границата ти а ? Проблема е в кинтите , пазарите и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още