IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Приемането на Грузия и Украйна в НАТО ще е катастрофално

Александър Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си близо до източната граница на Русия

08:26 | 29.07.15 г. 82
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. Снимка: архив Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 1
Hammer
преди 8 години
Вместо да харесам последния ти коментар по погрешка го докладвах за нереден, понякога ми се случва когато пиша от телефон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 2
Hammer
преди 8 години
Поне според мен Украйна е тясно свързана с Русия, за добро или лошо. Според теб реалистично ли е приемането й в ЕС, ако изключим геополитическите ползи (които основно са за САЩ) от този процес? Вземайки предвид икономическата ситуация в ЕС аз лично не виждам как приемането на държава, където средната заплата е около 100 долара на месец и населението е над 40 млн души, ще допринесе с нещо за икономическото развитие на съюза. Но както и ти каза, ЕС е политическо формирование, така че трудно ще намерим икономическа логика. Ако обаче си припомним какво беше едно от условията за приемането на България и Румъния в ЕС лесно може да разберем защо изобщо се провеждаха преговори с Украйна за членството й в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 8 години
Конфликта в Украйна е много пластов . Не е толкова елементарен колкото се струва на всички тук . Има поне няколко плоскости и става дума за огромни суми , а и за бъдещето на цели региони . Ще разберем някога за кво иде реч , до момента повечето анализи се плъзгат по повърхността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 6
data
преди 8 години
хахах , чети повече , не е страшно . Между другото Русия е имала сухоземен конфликт с Китай , с НАТО май не доколкото се сещам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 13 rate down comment 2
Hammer
преди 8 години
Така е, ЕС е преди всичко политически съюз (основна причина за икономическите му проблеми). Но ако НАТО, а и ЕС искат да подкрепят действията си с думи не би трябвало да провокират други регионални играчи, а да опитат да погледнат нещата малко и от техен ъгъл. Трудно ми е да разбера как преврата в Украйна не е провокация, а евентуално приемане на Украйна в НАТО и разполагане на "защитни" ракети (вероятно пак от опасност от Иран?) не е дори пряка заплаха за сигурността на Русия. Ако НАТО иска сигурост в региона трябва да се съобразява и с интересите на другите държави и да търси компромисни варианти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
data до колкот знам Китай имат директна граница с Русията, нооо не съм чул НАТО да ги пази китайците от руска агресия или обратно ти да си чул?? Нещо Путин да почва да разполага ракети по китайската граница ммм ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 10
data
преди 8 години
Целта и на НАТО и на ЕС е да не се допусне повече голяма война на европейския континент . Това е цел номер едно , всичко останало са второстепенни цели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 8 години
пхахах ? Смисленно ? Валентинке имаш ли представа колко са 3 % от БВП на Германия ? Кат получих цифрите ги умножи по 20 примерно от 1995 г насам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
Hammer
преди 8 години
Съгласен, безспорно това е така. Страните членки на НАТО харчат обикновено под 2% от БВП за отбрана (макар че тренда е по-скоро да харчат повече през следващите години). От друга страна членството не опира само до сухите цифри - може да се дискутира доколко страната член запазва суверенитета си, доколко НАТО гарантира сигурността й (особено в случай на конфронтация с друга държава член на съюза) и т.н. Спорен е и въпроса дали НАТО гарантира сигурността в региона или напротив, създава повече напрежение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Data за ракети конфети и всичко. Ако Китай ни бяха комшии щяха да ни пазят от китайска агресия, е ние не сме им комшии ама корея и япония са и кат гледам там има американски ПВО от китайска агресия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още