IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

375 г. след първата криза на съвременния капитализъм историята се повтаря

Държавна регулация ли не достига на либералния западен модел, та той губи ролята си на световен лидер?

08:16 | 07.02.12 г. 49
375 г. след първата криза на съвременния капитализъм историята се повтаря
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
black_trader
преди 12 години
м....зиса на жената можеш ли да го спреш.тва си е цикъл бе пич.смяната на сезоните и т.н. и т.н.природата ни е циклична ,кво остава за икономиката тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
При тази схема, останалите двама пак няма да са си върнали заемите, защото всеки ще е взел половината на третия, т.е. на всеки от тях ще му остава да взема още 1/2 и да дължи още 1/2. Само, че този, който е имал да взема от третия, ще има невъзвращаеми вземания, а този, който е имал да дава на третия, няма да има да дава, и ще е на далавера! Т.е. при тази схема на "убиване на слабия" печеливщ е само този, който му е бил длъжник, а другите двама са губещи- единия е престала да съществува, а другия е на загуба! И да продължим нататък...този от оставащите двама, който е на загуба, не е длъжник на другия, но понеже е на минус, всячески ще се стреми да прецака първия...и накрая взаимно ще унищожат! Т.е. пак стигнахме да краха на цялата система. И както казах в началото- единствения вариант системата да продължи да съществува, а не да се самоунищожи, е да тримата герои взаимно да си опрастя дълговете!А сега тая простичка схема я пренеси върху цели фирми, корпорации, държави и ще че е същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
ако се остави всичко на чистия капитализъм, ще се върнем във феодалния строй :D та разликата не е голяма :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Кои са финансово неграмотните? Не са ли банките тези които се оправдават, че "поради независещи от никой обстоятелства ви вдигаме лихвите сега защото видиш ли е криза". Как те не виждат, че идва криза а човека който взема кредит трябва да види. Мен ми се струва, че си банков служител, който се оправдава "ми да си мислил. като взимаш кредит". Точно това е описано в статията за лалетата и точно това се случва сега. Ако не си чувал потърси в уикипедията "The bandwagon effect". И още нещо: Коефицента на интелигентност на тълпата е обратно пропорционален на броя на участниците в нея. Т.е. колкото по масово се предлагат кредити и сътветно хората се подлъгват да вземат защото е модерно, защото в "америка всички живеят на кредит и виж колко са добре", и ти казват капитализма разчита на кредити, това е начина. Само помисли колко хора са взели кредити за да направят бизнес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Защо това не го виждаме в момента? Нито се оставят банки да фалират, нито държави, нито дори огромни компании? Хем сме в капитализъм хем държавите помагат на банките? Ти каза, че капитализма се движи, но в момента е в застой или по точно върви назад. Неможе кеф ти капитализъм, кеф ти социализъм. Какво е капиталистичното в Гърция или Италия, когато там има сектори за които държавата дава гаранции, че конкуренция неможе да има. За пример транспорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
"остава само един вариант- тримата да се прегърнат, да плеснат с ръце и взаимно да си опростят дълговете."Хе-хе-хе - да, ама не! Има и друг вариант и той е този, който се използва в капиталистическата икономика - един от тримата (по презумпция най-слабия или най-бавния) фалира, а другите двама си поделят имуществото му. Така по-слабите отпадат, а тяхното имущество генерира печалбите, които движат капитализма ;) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
XY
преди 12 години
Като е имало кризи, винаги е започвало да се пишат такива статии в полза на комунизма. Кризата не е проблм на кредитите, проблем е на финансово неграмотните, които ги теглят и на банките, които им ги дават. А че комунизма е по-добрата система, никой не може да ме убеди в това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
новобранецът
преди 12 години
Явно е,че имаш да връщаш,иначе нямаше да си толкова либерален към длъжниците.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Много хубава историческо-аналитична статия, от която още веднъж се подтвръждава, че където няма Държава, или нейната роля е занижена- нещата рано или късно се сгромолясват! Винаги съм си мислил, че тоя "фокус" със кредитите, просто не може да продължава до безкрай. Не може, образно казано, всички да имат кредит, и да се очаква, че всички ще могат да го върнат...просто няма от де да дойдат парите: ако Иван има да връща на Драган, а Драган на Стоян, а Стоян на Иван, то в определен момент, за да не настъпи блокаж на системата и тя да продължи да съществува, остава само един вариант- тримата да се прегърнат, да плеснат с ръце и взаимно да си опростят дълговете. Не е нужно да си учил икономика, за да видиш тази простичка истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още