IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама: Америка е империя на възстановен просперитет

САЩ имат най-силната, устойчива на криза икономика в света, заяви в последната си реч "За състоянието на съюза" американският президент

09:58 | 13.01.16 г. 55
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама бе зает с финалните щрихи на последната си реч „За състоянието на съюза", произнесена пред Конгреса във Вашингтон, когато получи редовния доклад от Персийския залив. Два патрулни катера на САЩ, които са били на път от Кувейт за Бахрейн, са били атакувани от иранската въоръжена охрана, общо десет членове на американските ВМС са били арестувани. Не мина много време и новината се появи и по американските телевизионни екрани.

Белият дом прибърза да омаловажи събитията. „Ние не виждаме враждебни намерения", се казва в декларация. Имало предположения, че с моряците се отнасят добре и може да бъдат освободени още в сряда. Но няма съмнение: инцидентът е неприятен за Обама и се случва в най-неподходящия момент. В последната си реч пред двете камари на Конгреса президентът искаше да остави политическите конфликти от миналото зад себе си и да се концентрира върху предстоящите неща. И точно сега го заплашва ново напрежение с Иран, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Ядрената сделка, която Обама договори с теократите в Техеран и която той счита за част от по-широка стратегия за размразяване на напрежението, е едно от най-противоречивите постижения на неговото богато на противоречия управление. Опонентите му, републиканците, които имат мнозинство в Капитолия, оценяват споразумението като разпродажба на американските и израелските интереси за сигурност, като обвиняват Обама в помиряване на всяка цена. Дори партийните колеги на Обама са скептични, че враждебността с Иран наистина може да се преодолее. Всичко това се появява отново на дневен ред, докато членовете на Конгреса са в очакване на президента.

След това, с няколко минути закъснение, Обама се приближава към подиума. И той е решен да не се връща към старите дебати. Само за кратко той засяга въпроса с Иран, за да похвали ядрената сделка. За настоящите напрежения не споменава нищо. Обама иска да очертае една визия за страната си, да разпространи едно оптимистично послание. Речта му е блестящо изпълнение на няколко части. Мощно опровержение на оплакванията, които идват от републиканските противници.

Америка на Обама е една империя на възстановен просперитет, една нация, която вече има нова смелост, която може да се справи с всяко предизвикателство. Републиканската Америка е кризисен район, икономически западащ и застрашен от терористи. Фактите говорят за Обама: пазарът на труда се възстанови, икономиката се разраства. Но настроението изглежда по-скоро е в полза на републиканците. 70 процента от американците вярват, че страната им се движи в погрешна посока. Към тях в речта си се обръща Обама – към неоправданите и  обезкуражените. Той иска да им върне доверието и вярата в по-добро бъдеще.

Никакви следи няма от умора от изпълнителната власт. Аз искам да продължа да се боря, обещава Обама още в самото начало. За по-мъдра имиграционна политика. За по-висока минимална заплата. За по-строги оръжейни закони.

Речта му бе по-кратка от обикновено и за изненада на мнозина в нея само веднъж се говори за проблема в САЩ с огнестрелното оръжие. Но екипът на Белия дом изпрати мощно послание по този болен въпрос, като Първата дама Мишел Обама не зае мястото си в залата като символ на празните столове, които остават след жертвите. Този жест превърна темата #EmptySeat в една от водещите за американците в Twitter.

Семейство Обама иска да напомни за жертвите на насилието. По този въпрос не може да се очаква никакъв напредък, това и самият президент го знае до такава степен, че го боли. Ето защо той бързо преминава към тези области, в които Америка напредва. „САЩ имат най-силната, устойчива на криза икономика в света", възкликва той. Страната преживява най-дългия период от ръст на работните места в частния сектор.

Обама говори за промените в климата, похвали международния пакт за борбата с глобалното затопляне и изтъкна икономическите възможности на енергийната революция.

„В полетата на Айова до Тексас вятърната енергия в момента е по-евтина от по-мръсните, конвенционални енергийни източници", каза той. „На покривите на къщи от Аризона до Ню Йорк слънчевата енергия спестява на американските граждани десетки милиони долари от сметките им за електроенергия".

И се обърна към американците с апел да не отговарят автоматично на всички терористични заплахи. Наистина „Ислямска държава“ и терористичната мрежа Ал Кайда съставляват „пряка заплаха" за американците, признава той. Но САЩ не могат да се опитват да завладеят или възстановяват всяка страна с кризи. По думите му САЩ „не могат да се опитват да възраждат всяка държава, изпаднала в криза - това не е поведение на лидер, това е рецепта за бъркотия, проливане на американска кръв и начинание, което в крайна сметка ни отслабва, защото има поуки от Виетнам и Ирак и досега би трябвало да сме ги научили". Президентът призова и Конгреса да демонстрира решимост по отношение на резолюциите за военни действия.

Той изтъкна, че твърденията, според които борбата срещу ИД е „Трета световна война", са преувеличени и наливат вода в мелницата на джихадистите. „Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави той.

В речта си Обама призова отново да се отмени търговското ембарго срещу Куба, година след началото на историческото нормализиране на дипломатическите отношения между бившите врагове от студената война. „Изминалите 50 години в изолиране на Куба не успяха да насърчат демокрацията" в страната и доведоха до отстъпление на САЩ в Латинска Америка, каза Обама.

„Искате ли да засилите нашето лидерство и доверието към нас в Западното полукълбо? Тогава признайте, че Студената война е приключила. Вдигнете ембаргото", призова Обама в обръщението си към Конгреса, доминиран от републиканците.

Според социологическо проучване от януари на Gallup 76% от американците са разочаровани от състоянието на държавата си. Според анкета на CBS News/New York Times от миналата седмица пък 65% от американците са на мнение, че САЩ сериозно са поели по грешен път. Подобен скептицизъм не е уникален, но в изборна година той обикновено помага на партията в опозиция да атакува Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

35
rate up comment 5 rate down comment 4
peter1878
преди 8 години
Всъщност Коперник е образован благодарение на вуйчо си (епископ) и въобще е нямал нищо общо с алхимията :) Галилей също. Това са хора, които благодарение на Западната деноминация са станали това, което са. Отново Ви казвам да четете повече, преди да обвинявате Църквата. Църквата е Една, Свята, Вселенска и Апостолска. Тя говори на Вселенските събори и не може да приеме редица измислици на Западната деноминация, която Вие наричате църква. Моля първо да изясним терминологията, а после да обвинявате. Църквата на никой събор не е одобрявала каквито и да било съдилища и инквизиционни процедури. Това е грях изключително на папската институция, която Вие смятате за църква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
значи казвам ти,че е много тънка разликата между вярата в Християнството, Исляма, Будизма и прочее и разните щуротии които според "Каноните на Църквата" или според "Корана" са се интерпретирали и сега се интерпретират на кой как му е удобно. Аз понеже бълват нон стоп кретении за Исляма и попрочетох за него ами,че то там е досущ като Библията 1:1 Ей ти тука един цитат от Корана в Wiki В сура Залзала (Земетръсът), Аллах казва: Който извърши добро, дори с тежест на прашинка, ще го види. И който извърши зло, дори с тежест на прашинка, ще го види.Е ок тея брадатите с бомбите в гащите какво четат там, да не са им дали Джак Изкормвача !? Някой си ги интерпретира тея Шарияти как му изнася и няма просперитет така е било и с Християнството през Dark Ages ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
- ми като не е опция що я показваш като възможност?- що да не е? На някои май ще им се наложи.. не престой ами право надЗадЗе..;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
я погледни дедо ти Галилей лудия как рапортува там пред поповете на фотото .... и те го питат защо говори глупости, че земята е кръгла и ако продължава отива директно във вечните ловни полета ....https://en.wikipedia.org/wiki/Inquisitionhttps://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Inquisition......The Roman Inquisition, formally the Supreme Sacred Congregation of the Roman and Universal Inquisition, was a system of tribunals developed by the Holy See of the Roman Catholic Church,...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
"църквата е била на власт" - това, разбира се, е невярно. ...защитавала точно солидната наука от разни безумци, които са считали алхимията и астрологията за науки!......----------------------------------------------------------------------------------------------как да не е вярно я поглени тука, тея според тебе какви са не са ли църквата ?!?https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Inquisition..... Christian Inquisition along with the Roman Inquisition and Portuguese Inquisition.......и благодатение на алхимиците и лудите знаем, че земята е кръгла не е плоска и още за медицината и прочее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 5
peter1878
преди 8 години
Западната деноминация е способствала за развитието на науки и изкуства. Самият факт, че стотици и хиляди хора на изкуството са могли да упражняват талантите си и да се развиват във времена, в които държавниците са били кръгли ***, е достатъчен, за да разберем, че не разсъждавате правилно. В обществото битува митът, че Църквата е спирала прогреса, но всъщност само в Църквата и от църковни хора е могло да се научи човек да чете и пише. Определено на Запад е имало сериозна цензура, но това не е попречило на да Винчи да се усъвършенства. Също ми е странно, че не споменавате за Църквата в България, която обучавайки на четмо и писмо и запазвайки някаква властова структура, запазва и българщината и народността ни!Какво да кажем за стотиците църковни хора, които откриват цели дялове от съвременната наука (Мендел за генетиката, примерно)... Мисля, че просто не сте достатъчно обективен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 6
peter1878
преди 8 години
Църквата е Източната Църква. Западната деноминация след 1054г. не може да бъде мерило за Истината, защото е отстъпила от Нея. "църквата е била на власт" - това, разбира се, е невярно. Без да защитавам глупостите на папите, Западната деноминация е имала огромно влияние, но не е упражнявала реалната държавна власт. И между другото, точно тази деноминация, защитавайки отделни погрешни научни теории (защото Геоцентричната теория е имала изключителни основания за своята истинност към онзи момент), е защитавала точно солидната наука от разни безумци, които са считали алхимията и астрологията за науки!" с тяхния Шарият в Исляма те са още в 10 век" - Безспорно. Мюсюлманската вяра способства мизерията, защото там не става дума за прощаващ Бог, който да е Личност. Испанската инквизиция отново не може да вмените като грях на Християнството, защото изповядва антихристиянски принципи. " Кой нещо учи за лекар и айде вещица еретик и на кладата .... " - Това просто си го измислихте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
"обърнали са го на безкешова планова икономика - див социализъм ... "ами те възможните състояния на икономикс , май са всичко-на всичко три :- движение от пУтреблениетУ;- административно-планово задвижване и третата възможност :- престой.Като потрблението е "за мустака" , а престоя изобщо не е опция, какво остава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
добре я погледни Dark Ages в Европата когато църквата е била на власт мм ?!? Тогава какъв просперитет е имало я сподели, че нещо не ми е ясно мм ?!? Нещо като тея бараби сега с тяхния Шарият в Исляма те са още в 10 век тея камиларите ... В Саудитска Камилария сега да не би да има просперитет и развитие мм ?!? Евдно е Християнството като вяра и съвсем друго е като Испанската инквизиция са били на власт с поповете там и в Италия, Англия и къде ли не ..... Кой нещо учи за лекар и айде вещица еретик и на кладата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Иво Димов е най-ученият и изискан футболист на света. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още