IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама: Америка е империя на възстановен просперитет

САЩ имат най-силната, устойчива на криза икономика в света, заяви в последната си реч "За състоянието на съюза" американският президент

09:58 | 13.01.16 г. 55
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама бе зает с финалните щрихи на последната си реч „За състоянието на съюза", произнесена пред Конгреса във Вашингтон, когато получи редовния доклад от Персийския залив. Два патрулни катера на САЩ, които са били на път от Кувейт за Бахрейн, са били атакувани от иранската въоръжена охрана, общо десет членове на американските ВМС са били арестувани. Не мина много време и новината се появи и по американските телевизионни екрани.

Белият дом прибърза да омаловажи събитията. „Ние не виждаме враждебни намерения", се казва в декларация. Имало предположения, че с моряците се отнасят добре и може да бъдат освободени още в сряда. Но няма съмнение: инцидентът е неприятен за Обама и се случва в най-неподходящия момент. В последната си реч пред двете камари на Конгреса президентът искаше да остави политическите конфликти от миналото зад себе си и да се концентрира върху предстоящите неща. И точно сега го заплашва ново напрежение с Иран, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Ядрената сделка, която Обама договори с теократите в Техеран и която той счита за част от по-широка стратегия за размразяване на напрежението, е едно от най-противоречивите постижения на неговото богато на противоречия управление. Опонентите му, републиканците, които имат мнозинство в Капитолия, оценяват споразумението като разпродажба на американските и израелските интереси за сигурност, като обвиняват Обама в помиряване на всяка цена. Дори партийните колеги на Обама са скептични, че враждебността с Иран наистина може да се преодолее. Всичко това се появява отново на дневен ред, докато членовете на Конгреса са в очакване на президента.

След това, с няколко минути закъснение, Обама се приближава към подиума. И той е решен да не се връща към старите дебати. Само за кратко той засяга въпроса с Иран, за да похвали ядрената сделка. За настоящите напрежения не споменава нищо. Обама иска да очертае една визия за страната си, да разпространи едно оптимистично послание. Речта му е блестящо изпълнение на няколко части. Мощно опровержение на оплакванията, които идват от републиканските противници.

Америка на Обама е една империя на възстановен просперитет, една нация, която вече има нова смелост, която може да се справи с всяко предизвикателство. Републиканската Америка е кризисен район, икономически западащ и застрашен от терористи. Фактите говорят за Обама: пазарът на труда се възстанови, икономиката се разраства. Но настроението изглежда по-скоро е в полза на републиканците. 70 процента от американците вярват, че страната им се движи в погрешна посока. Към тях в речта си се обръща Обама – към неоправданите и  обезкуражените. Той иска да им върне доверието и вярата в по-добро бъдеще.

Никакви следи няма от умора от изпълнителната власт. Аз искам да продължа да се боря, обещава Обама още в самото начало. За по-мъдра имиграционна политика. За по-висока минимална заплата. За по-строги оръжейни закони.

Речта му бе по-кратка от обикновено и за изненада на мнозина в нея само веднъж се говори за проблема в САЩ с огнестрелното оръжие. Но екипът на Белия дом изпрати мощно послание по този болен въпрос, като Първата дама Мишел Обама не зае мястото си в залата като символ на празните столове, които остават след жертвите. Този жест превърна темата #EmptySeat в една от водещите за американците в Twitter.

Семейство Обама иска да напомни за жертвите на насилието. По този въпрос не може да се очаква никакъв напредък, това и самият президент го знае до такава степен, че го боли. Ето защо той бързо преминава към тези области, в които Америка напредва. „САЩ имат най-силната, устойчива на криза икономика в света", възкликва той. Страната преживява най-дългия период от ръст на работните места в частния сектор.

Обама говори за промените в климата, похвали международния пакт за борбата с глобалното затопляне и изтъкна икономическите възможности на енергийната революция.

„В полетата на Айова до Тексас вятърната енергия в момента е по-евтина от по-мръсните, конвенционални енергийни източници", каза той. „На покривите на къщи от Аризона до Ню Йорк слънчевата енергия спестява на американските граждани десетки милиони долари от сметките им за електроенергия".

И се обърна към американците с апел да не отговарят автоматично на всички терористични заплахи. Наистина „Ислямска държава“ и терористичната мрежа Ал Кайда съставляват „пряка заплаха" за американците, признава той. Но САЩ не могат да се опитват да завладеят или възстановяват всяка страна с кризи. По думите му САЩ „не могат да се опитват да възраждат всяка държава, изпаднала в криза - това не е поведение на лидер, това е рецепта за бъркотия, проливане на американска кръв и начинание, което в крайна сметка ни отслабва, защото има поуки от Виетнам и Ирак и досега би трябвало да сме ги научили". Президентът призова и Конгреса да демонстрира решимост по отношение на резолюциите за военни действия.

Той изтъкна, че твърденията, според които борбата срещу ИД е „Трета световна война", са преувеличени и наливат вода в мелницата на джихадистите. „Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави той.

В речта си Обама призова отново да се отмени търговското ембарго срещу Куба, година след началото на историческото нормализиране на дипломатическите отношения между бившите врагове от студената война. „Изминалите 50 години в изолиране на Куба не успяха да насърчат демокрацията" в страната и доведоха до отстъпление на САЩ в Латинска Америка, каза Обама.

„Искате ли да засилите нашето лидерство и доверието към нас в Западното полукълбо? Тогава признайте, че Студената война е приключила. Вдигнете ембаргото", призова Обама в обръщението си към Конгреса, доминиран от републиканците.

Според социологическо проучване от януари на Gallup 76% от американците са разочаровани от състоянието на държавата си. Според анкета на CBS News/New York Times от миналата седмица пък 65% от американците са на мнение, че САЩ сериозно са поели по грешен път. Подобен скептицизъм не е уникален, но в изборна година той обикновено помага на партията в опозиция да атакува Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Не ти ли минава през главата ,че даденият от теб линк е рецензиран и това най-малкото което може да се направи Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси. (Из Наръчник на американската армия). - http://***.dokumentalni.com/?p=1927Немски Журналист: ЦРУ Контролира Медиите в Европа - https://***.facebook.com/bultimes/videos/504308229721932/Британските служби в интернет: Пропаганда, манипулации, следене и армия от *** - https://alterinformation.wordpress.com/2015/12/30/851891691691/ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА САЩ срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Най-добре да започнем с тази публикация от 2010год. - http://***.investor.bg/sviat/6/a/polzite-ot-gryckata-kriza-za-evropa-94711/''Дългът на САЩ пък би бил от порядъка на този на Гърция 890%.''Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''Американското правителство разполага с 202 трилиона долара по-малко, отколкото са необходими за финансиране на всички ангажименти, които е поело към данъкоплатците........За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://***.vicove.gbg.bg/?tid=40&oid=185024&nopassportcheckВ своя статия от 4/01/2016 г. нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 0
forexar
преди 8 години
https://***.whitehouse.gov/the-press-office/2016/01/12/remarks-president-barack-obama-%E2%80%93-prepared-delivery-state-union-addressТова е речта .. Не намирам нищо за империя. Хора от investor .. Ще предизвикате международен скандал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Църквите са много - в зависимост, кому точно от двуногите служат - и нито са свети, нито перманентно полезни. Само частично и само временно /за масите/ и перманентно-за онези, дето стоят зад тях. Църквите /организациите, да не се бъркат с храмовете - в това число вкарвам и ислямската система/ са инструменти за контрол над съзнанието и действията на огромни маси народ. Щото иначе трябва да се плаща, а некои другари не щат.Не щат, ама им се *** и трябва да има будалинковци дето да се трепят с вяра в сърцата. Оти отдавна е ясно, че у двуногите рядко главата е силната част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Обама: ''Америка е империя'' - хубаво ,че си признават и съм събрал факти за престъпленият им срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443Колкото до ''възстановен просперитет..... и най-силната, устойчива на криза икономика в света'' е вярно донякъде защото долара е свет.валута но се вижда края макар ,и трябва да има правила еднакви за всички държави от свет.валута и вързан за нея петрол до счетоводните стандарти на МВФ и т.н. Като казвам св.валута имам предвид разчетна валута като SDRs на МВФ, базирана на щатския долар, еврото, британския паунд и японската йена и юана в определени тегла, които се ревизират периодично през няколко годиниВ своя статия от 4/01/2016 г. нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Не е лоша идеята за баз.мин.доход , отриц. лихви на Гезел и биткойна - http://***.kpetkov.eu/765/parite-na-bydeshteto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 3
peter1878
преди 8 години
Папската институция не е част от Светата, Апостолска, Съборна Църква от 1054г. насам. За коя фирма бачка - за своята - Римокатолическата. Там папата е реален абсолютен господар и законодател. В Източноправославната Църква Законодатели са Христос и Вселенските събори. Църковно-народни събори съставят уставите на църквите в отделните държави (поне в България такъв събор е съставил устава). Това, че отделни брадати хора не откриват цялостната картинка на учението на исляма, не е довод! Аз не желая да обидя никого, но хайде да не забравяме и за греховете на Мохамед, който консумира брака си с Айше, когато тя е на 9 години. Самият той изнасилва еврейка и насърчава изнасилването по време на военен поход. Трябва ли да продължавам?Няма да отрека, че Мохамед е изкопирал неща от Стария Завет, но това не прави цялостното му учение по-малко жестоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Това, което исках да отбележя е, че ако пред някого седят алтернативите за избор между "престой"(срив/колапс) на икономиката, поради отсъстващо потребление и планов модел, то най нормалното нещо е да се избере "плановия" сценарий пред имплозията.За субектите пред които по една или друга причина, плоновия модел е неприложим е свсем ясно, че следва само едно нещо - болка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Айде стига толкова и без тва статията е за Империята .. тя ще се разпадне тъй или иначе още малко и остава ше видиме после кой на къде е ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Папската Институция не е църква така ли ? А папата какъв е от 1000г. за коя фирма бачка в края на крайщата ако не е църквата ? :)) И стига поства тъпотии за Исляма защото той е копие на Християнството, това, че банда и.диоти са го преписали и разпространяват кретении сред младите това не е Исляма !!! Дискутирал съм достатъчно с брадати (на запад ги има бол) и хората ми казват, че Радикалния Ислям е пропаганда именно това което пишеш ти !!! Са майка му мечка Исляма бил за убийства - глупости на търкалета ....Ислямhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 3
peter1878
преди 8 години
Смятам, че отново бъркате. Смятам, че не познавате добре учението нито на Църквата (естествено, че визирам само Православната), нито на исляма, нито на будизма. Ето няколко от сурите в Корана - Сура 2,191"И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Сура 8,12-13Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!Сура 8,39"И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах!Сура 47,4-6"И когато срещнете неверниците, удряйте по шията, додето ги надвиете, и здраво ги вържете!Има ли нужда да продължавам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още