IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: ЕС рискува съдбата на СССР, рухнал заради грешна икономическа политика

Запазването на еврото създава дълбоки политически и социални проблеми в ЕС, които в крайна сметка заплашват да го унищожат, твърди легендарният инвеститор

17:08 | 07.02.13 г. 23
Сорос: ЕС рискува съдбата на СССР, рухнал заради грешна икономическа политика

Европейският съюз рискува да повтори съдбата на СССР, където грешната икономическа политика доведе до неминуем крах, въпреки че в продължение на 70 години поддържаше съществуването му, заяви легендарният инвеститор Джордж Сорос пред холандска телевизия, цитиран от ИТАР-ТАСС. Руското издание не посочва изрично името на холандската медия.

„Аз съм притеснен в максимална степен от това, че еврото е способно да разруши Европейския съюз. Съществува реална заплаха, че предложеното решение на финансовите трудности в еврозоната създава дълбок политически проблем“, твърди Сорос.

По думите му настоящите опити на лидерите на еврозоната да запазят общата европейска валута водят до изостряне на политическите и социалните проблеми в ЕС, които в крайна сметка заплашват да го унищожат.

На въпрос какво трябва да се направи, за да не бъде допуснат крахът на еврозоната, Сорос отговаря, че Германия трябва да разбере, че политиката, която провежда в еврозоната е непродуктивна, визирайки курса на строги икономии.

„Тази политика няма да донесе успех“, категоричен е инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
аз не рацзибрам какво пречи на всяка държава да е извън евроото. Ето Англия - извън еврото - и както казва Фарадж - дайте да затворим границите. Ако това е позицията на Сорос не виждам с какво ЕС им пречи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Еврото не е грешка. Грешка е това, че години наред Германия и другите основни донори в Съюза са давали пари без никаква възвръщаемост. Иначе проектът за еврото, лично на мен, много ми се нрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Сърцето ми на евроскиптик, се разтупа от радост, защото все повече хора започват да виждат голямата грешка наречена ЕВРО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още