IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: ЕС рискува съдбата на СССР, рухнал заради грешна икономическа политика

Запазването на еврото създава дълбоки политически и социални проблеми в ЕС, които в крайна сметка заплашват да го унищожат, твърди легендарният инвеститор

17:08 | 07.02.13 г. 23
Сорос: ЕС рискува съдбата на СССР, рухнал заради грешна икономическа политика

Европейският съюз рискува да повтори съдбата на СССР, където грешната икономическа политика доведе до неминуем крах, въпреки че в продължение на 70 години поддържаше съществуването му, заяви легендарният инвеститор Джордж Сорос пред холандска телевизия, цитиран от ИТАР-ТАСС. Руското издание не посочва изрично името на холандската медия.

„Аз съм притеснен в максимална степен от това, че еврото е способно да разруши Европейския съюз. Съществува реална заплаха, че предложеното решение на финансовите трудности в еврозоната създава дълбок политически проблем“, твърди Сорос.

По думите му настоящите опити на лидерите на еврозоната да запазят общата европейска валута водят до изостряне на политическите и социалните проблеми в ЕС, които в крайна сметка заплашват да го унищожат.

На въпрос какво трябва да се направи, за да не бъде допуснат крахът на еврозоната, Сорос отговаря, че Германия трябва да разбере, че политиката, която провежда в еврозоната е непродуктивна, визирайки курса на строги икономии.

„Тази политика няма да донесе успех“, категоричен е инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Е може да коригира ЕЗ и да застрашава някои нечести интереси , но без Е всичко се разпада . Е не е продукт на ЕЗ , а нейната същност , не притежава никакви несъвършенства и не може да бъде замемено с нещо по различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
По същата логика можем да кажем , че парите са вредни и могат да унищожат всеки бизнес , особено ако е заел средства и не може да ги върне. Нали това е тяхната функция като инструмент на капитала да рушат всичко гнило и неконкурентно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
mathematician
преди 11 години
М/у другото докато се джавкаме тука - горе в дясно върви реклама на тази статияhttp://***.dnes.bg/world/2013/02/07/hiliadi-sa-umreli-ot-glad-v-severna-koreia-prez-2012-g.179610
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
mathematician
преди 11 години
А и тези добри червени чичковци като "регулираха" цените на храните - нещо там заплатите да са бяха сетили да ги "регулират" ли - кво ли?Значи соца е бил добре, само е трябвало леко да се вдигнат цените на основните хранителни стоки 3-4-5 пъти и да оставим заплатите същите.Иначе нямаше проблеми. Другото си беше ОК. И така можеше да продължаваме още 1000 години най-малко.Кво и е на Северна Корея - гледай кво хубаво се развива - кви хубави телефони, телевизори и коли правят. Даже едно яко парче изкараха - как сладко си живуркат само. Опс - тези май бяха другия щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
mathematician
преди 11 години
И що ги изпокриха тези добри червени чичковци тези храни?Щото са добри и мислеха доброто на България и на българина ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 11 години
хаааахаха... колко глупости си изписал! Щатите силна икономика ли имат, та трупат дългове, дето вече не се събират на дисплея на калкулатор от среден клас...? хаха!И никога, ама никога аз не съм купувал нищо с купони в България, даже по времето на Луканов! За няколко месеца изпокриха храните, докато "регулират" цените, но складовете пращяха и черната борса компенсираше успешно.Години иголем труд се хвърли, докато ни научат да ядем китайски чесън, египетски боб и да си солим с алжирска сол... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Точно Сорос не си дава мнението. Той го ПРОДАВА. Имам чувството, че, след всяко едно негово мнение /изобщо не твърдя, че няма здрава логика, за протокола/ се нарежда вървулица от събития, които го правят все по-и по-богат. Имам чувството, още, че този човек дори не си пуска душата /по или без терлици/, без да вади пачка от това. И много от неговите извадени пачки са за сметка на цели национални икономики.Затова, хубаво е да слушаме какво се говори но, и да внимаваме КОЙ говори. Например, не допускам дори, че Драги днес току-така се е изтървал и, видите ли, еврото самО, след това, е тръгнало надолу. Нищо подобно, човекът толкова се старае и работи в тази насока, всичко е претеглено и премерено, а той просто дава началния тласък...И те така тЭ. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 10
mathematician
преди 11 години
Соц. лагера си беше рухнал отвсякъде, ама червената пропаганда продължава да говори, как Горбачов, Запада и други ни били виновни.10 ноември 89 год - България има над 10 милиарда долара натрупан външен дълг. По някое време през 1990 год. правителството на Луканов обява мораториум в/у плащанията на външния дълг. Демек обявихме фалит, щото нямаше кинти да го изплаща и никой не щеше да дава нови заеми.Може би месец след това пак същото правителство въведе купонната система. За едно купонче получаваш 1 кило сирене или 1 кило месо.Мит е че сме имали силна икономика. Ако сме имали силна икономика - как така става, че трупаме дългове. Ако сме имали силна икономика как така става, че не можем да си обслужваме дълга.И най-големия мит за селското ни стопанство - ако сме имали силно селско стопанство как така то не можеше да ни изхранва, че се наложи да се въвежда купонна система. По 1 кило сирене на човек на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Не виждам нито една стопанска причина да НЕ! Колко мислите, че може да изкара С. Корея? Мисля, че доста, а те не са дори колкото икономиката на Москва по брежнево време!СИВ беше затворена система, която се самозадоволяваше с почти всичко. Особено СССР си беше абсолютно самодостатъчен!Нуждата от конвертируема валута не беше от жизнено значение за принципното оцеляване на стопанството ни. Долари трябваха, защото искахме да общуваме с останалия свят, но принципно можехме и без това. Повече изнасяхме, отколкото внасяхме и с лекота си докарвахме и долари. Внасяхме си разни екстри и разложението започна от там духът от консуматорската бутилка беше изпуснат! Тук виждам единствената аналогия с ЕС.Иначе най-богатите години в България, когато сериознно се усети, че нещата вървят добре, беше между 1970 и 1983 г. Вижте обаче за справка какво става оттатък завесата по това време!След 1985 г. нещата бързо тръгнаха надолу заради рязката политическа дезинтеграция на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Знам, че си по-запознат от мен с това време и затова ми интересно мнението ти, дали наистина СССР можеше да продължи да съществува и до сега ако не беше Горбачов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още