IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: САЩ са изправени пред истинска фискална революция

Единственото решение е да се увеличи участието на работещите във финансирането на социалните програми, смята бившият шеф на Фед

18:12 | 04.01.12 г. 34
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан. Снимка: Ройтерс

САЩ са изправени пред „истинска фискална революция“ когато говорим за избора, който страната ще трябва да направи, за да подсигури фискалното си бъдеще в момент, когато социалната държава катастрофира в „каменната стена на икономическата реалност“, посочва бившият председател на Федералния резерв (Фед), Алън Грийнспан в коментар за Financial Times.

Грийнспан изтъква, че политическият пейзаж в САЩ е по-неравен от всякога и че на практика сме свидетели на политическа парализа. Чаеното парти (движение, описващо се като консервативно и либертарианско, към което се причисляват републикански политици като Сара Пейлин и Рон Пол) „фактически е наложило мораториум върху приемането на нови закони в Конгреса“, допълва той.

Провалът на Суперкомисията – комитет от представители на Конгреса, натоварен със задачата да предложи съкращения за ограничаване на бюджетния дефицит на страната – илюстрира ситуацията, в която е изпаднала американската политика, посочва бившият шеф на Фед.

„В лицето на Чаеното парти ни връхлетя политическо цунами от близкото минало с характерния безпардонен индивидуализъм и самонадеяност“, пише Грийнспан.

Чаеното парти „промени и разпределението на силите в самата републиканска партия, измествайки политическият й център надясно“, допълва той.

Докато продължава идеологическата битка за бъдещето на социалната държава, „Конгресът, който одобри увеличение на социалните разходи без да предвиди адекватни начини за финансирането им, е на ръба на парализата“, пише Грийнспан.

Единственото реалистично дългосрочно решение изглежда е „промяна в социалните програми, така че да бъде увеличено участието на работещите в тяхното финансиране“, изтъква Грийнспан.

„Орязването на фиксираните социални разходи ще е доста по-трудно политическо решение от ограничаването на целевите разходи на правителството. Социалните разходи са достигнали такива размери, че за финансирането им ще са необходими повече реални ресурси, отколкото икономиката може да осигури“, допълва той.

Грийнспан предупреждава, че образователната система в САЩ трябва да бъде реформирана, а квотата за висококвалифицирани имигранти да бъде увеличена, за да се избегне понижаването на продуктивността.

„На фона на нарастващите опасения за неравенство в доходите, не е справедливо имиграционните квоти да защитават от конкуренция групите с високи доходи“, казва Грийнспан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 6
RedBot
преди 12 години
Преди години едни американци се фукаха как са погребали комунизма (империята на злото). Сега обаче комунизма ще погребе тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
tigerdragon
преди 12 години
Ангелът, дето името му започваше със С... Потресен съм. Очаквах сатанистите да започнат геноцида и върху американския народ, но не и да го оповестяват така нагло!Който е пропуснал - погледнете му старите изцепки на тоя, бе:Грийнспан: Няма опасност от банкрут, САЩ могат да печатат пари (линк - горе - вдясно). И тая много добра статия - хронология на печатарството на ФЕД http://***.investor.bg/news/article/121417/363.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Aнгел, ангел е той, не е човек.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Този наглец, който е изградил не само основите на "каменната икономическа стена", сега се прави на херувим! И този невинен поглед - "Нямам нищо общо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още