IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: САЩ са изправени пред истинска фискална революция

Единственото решение е да се увеличи участието на работещите във финансирането на социалните програми, смята бившият шеф на Фед

18:12 | 04.01.12 г. 34
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан. Снимка: Ройтерс

САЩ са изправени пред „истинска фискална революция“ когато говорим за избора, който страната ще трябва да направи, за да подсигури фискалното си бъдеще в момент, когато социалната държава катастрофира в „каменната стена на икономическата реалност“, посочва бившият председател на Федералния резерв (Фед), Алън Грийнспан в коментар за Financial Times.

Грийнспан изтъква, че политическият пейзаж в САЩ е по-неравен от всякога и че на практика сме свидетели на политическа парализа. Чаеното парти (движение, описващо се като консервативно и либертарианско, към което се причисляват републикански политици като Сара Пейлин и Рон Пол) „фактически е наложило мораториум върху приемането на нови закони в Конгреса“, допълва той.

Провалът на Суперкомисията – комитет от представители на Конгреса, натоварен със задачата да предложи съкращения за ограничаване на бюджетния дефицит на страната – илюстрира ситуацията, в която е изпаднала американската политика, посочва бившият шеф на Фед.

„В лицето на Чаеното парти ни връхлетя политическо цунами от близкото минало с характерния безпардонен индивидуализъм и самонадеяност“, пише Грийнспан.

Чаеното парти „промени и разпределението на силите в самата републиканска партия, измествайки политическият й център надясно“, допълва той.

Докато продължава идеологическата битка за бъдещето на социалната държава, „Конгресът, който одобри увеличение на социалните разходи без да предвиди адекватни начини за финансирането им, е на ръба на парализата“, пише Грийнспан.

Единственото реалистично дългосрочно решение изглежда е „промяна в социалните програми, така че да бъде увеличено участието на работещите в тяхното финансиране“, изтъква Грийнспан.

„Орязването на фиксираните социални разходи ще е доста по-трудно политическо решение от ограничаването на целевите разходи на правителството. Социалните разходи са достигнали такива размери, че за финансирането им ще са необходими повече реални ресурси, отколкото икономиката може да осигури“, допълва той.

Грийнспан предупреждава, че образователната система в САЩ трябва да бъде реформирана, а квотата за висококвалифицирани имигранти да бъде увеличена, за да се избегне понижаването на продуктивността.

„На фона на нарастващите опасения за неравенство в доходите, не е справедливо имиграционните квоти да защитават от конкуренция групите с високи доходи“, казва Грийнспан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Пол Робин Кругман допуска конкретна слабост, защото той все още необосновано вярва на свои учители и колеги (в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Йозеф Стиглиц, проф. Нуриел Рубини, специалисти като тазгодишни носители на Нобелова награда - американските икономисти Томас Сарджънт и Кристофър Симс, експерти на МВФ (в т. ч. председателят на МВФ г-жа Кристин Лагард), СБ (в т. ч. президентът на СБ г-н Робърт Зелик), ЕЦБ (в т. ч. Председателят на ЕЦБ г-н Марио Драги) и други) без да отчита тяхна кардинална слабост да не правят разлика при държавно финансово управление, в зависимост от ползвани Златни или Незлатни пари и допускат Грешката на Джон Лоу, което подсигурява непълноценни преценки за противодействие срещу криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Прочетох "Легендите за провала" на Кругман и смятам, че той съвсем е изтрещял. Това, да взема отделни характеристики от тук и от там, без да ги съотнася с други, говори че или се е сдухал напълно или (по-вероятно!) е минал в лагера на демагозите (съответно е напуснал лагера на стремящите се към обективност икономисти). Това, че дадена държава можела да печата парите, които заема, било фактор за ниски лихви. И примера били Япония, САЩ и Британия. Само дето нищо не казва, че Япония има мощна, високотехнологична и експортно ориентирана промишленост, САЩ налагат силата на долара със силата на оръжието си, а Британия не се знае на какво се крепи, но най-вероятно на стара имперска слава и в момента се пее лебедовата й песен. Така че Кругман да погледне какво има и под капака. Защото освен тия три страни с ниски лихви, в света има още поне 133 страни, които могат да печатат своя валута, но никоя от тях не е "цъфнала".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Дошло било време на избор, време разделно - АЛА БАЛА !.... Точно обратното е - няма никакъв избор! Или той е между визията на САЩ за света и същата визия на САЩ за света! Голям избор! Но като за *** - като тия от САЩ и техните европейски плюнки - това сигурно е избор............ :)))))))Изборът обаче е мой, сладки гугутки, както и на другите свободни по душа хора, колкото и да не ви се иска...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Легендите за провала" Пол Кругманhttp://***.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4292471 Твърдението, че кризата в Европа доказва, че социалната държава не работи, идва от мнозина републиканци. Фактите обаче сочат друго. Нациите, които сега са обхванати от кризата, не са по-социални държави от страните, които се справят добре - зависимостта всъщност по-скоро е обратната.Другото, което трябва да знае човек, е, че в сегашната криза бюджетните съкращения са се провалили навсякъде, където е бил направен опит да се приложат - никоя страна със значителен дълг не е успяла чрез бюджетни икономии да си възвърне благоразположението на финансовите пазари.Германските лъжи са виновни за кризата?http://***.dw-world.de/dw/article/0,,15551898,00.html Първата лъжа касае причините за катастрофата. Почти всеки вярва, че кризата е предизвикана от лошата бюджетна политика. А това не е вярно. Кризата засяга страни, които в болшинството си спазват правилата. Нека да вземем за пример Испания. Испанците в
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
"По добре ужасен край, отколкото ужас безкрай"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
"Социалната държава катастрофира в каменната стена на икономическата реалностАбсолютно е прав дятката и много точно го е казалСоциализма най-често ражда лентяйство. Свободния (див) капитализъм е система на състезание между хората. Когато такъв капитализъм продължи дълго, хората се превръщат в *** - безжалостни машини за все повече и повече. На срещуположната страна е социализма - системата на уравниловката. При нея многото работа не те прави много богат ,и затова, колкото по малко работиш толкова по си на печалба в чисто измерение - количество получен доход спрямо количество положен труд.Дивия капитализъм създава ***.Благородния социализъм създава лентяи.Златната среда между двете е много трудно постижима. Дошло е време на избор - време разделно. А социума вече катастрофира, така че, изборът е предварително известен. Колкото и да не ни се иска, това е реалноста, и дятката наистина е абсолютно прав. Всякакви опити за запазване на системата само ще удължават агонията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
............ Ще им кажа: В последната години лявото и дясното в света се промениха много. Дясното сега не е вчерашното дясно то се *** в ултра-дясно и заплашва да ни убие всичките. Кризата, която банкстерите създадоха, ще помете колкото левите, толкова и десните в България. Заплашва да натиска и изтощава колкото служителите, толкова и дребния, средния, че и едрия бизнес. Така че прочетете внимателно мнението ми 22 и най-сетне се замислете на чия страна да заставате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Не се и съмнявам, че интернет се следи от разни служби, записва се, евентуално се докладва и т.н. Но има в нашите форуми и втори проблем: КОНСПИРАЦИЯТА ОТВЪТРЕ!!! Това е конспиративната сила в самите хора, която понякога ги кара да работят срещу собствените си интереси. И това не става чрез команди от вградени чипове или с облъчване с тайни оръжия. А става по силата на промитите от пропагандата мозъци, които са загубили способността си да мислят самостоятелно... :))))))))))Има в тоя форум, например, хора, които искат да се изживяват като големи капиталисти. Не могат да се откажат от тая своя суета да се мислят по-така-над другите... И за да защитят (пред себе си включително) тоя свой имидж, се чувстват длъжни да дават по-така десни мнения, да изповядват неолиберални идеи, да защитят политиката на САЩ, да застанат на позицията на колегата им инвеститор Грийнспан и т.н. Мислят си, че така ще изглеждат по-важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Значи, когато се говори, че САЩ е държава, трябва да имаме предвид, че това е една частна, приватизирана държава. Заради това САЩ са страна без история в нормалния човешки смисъл. Това е държава, в която има един господар - зеленият долар. Той покори и купи всички щати. След това дойде ред на света. Печатницата на Федералния резерв през последното десетилетие бълваше трилиони зелени хартийки. Всъщност никой не знае колко са напечатани. Може би толкова, колкото трябва да купят целия свят. Това, американската върхушка, т.е. онези, които служат на Федералния резерв, нарече глобализиране, но не на производството, а на финансовия капитал, т.е. на долара.Световната икономика повече не може да търпи такова положение. САЩ продължават да печатат долари и да заливат с тях света според принципа "и ние ще умрем, но вие ще сте преди нас". Финансовата арогантност на САЩ придоби нови измерения. Вместо да обявят пълен, частичен, технически или някакъв друг банкрут те продължават да завличат цялото човечество. Вместо да разберат, че по всички видими и невидими показатели са фалирали, те продължават да печатат в космически обеми своите зелени хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Taйгърът се чуди кой му слага минуси..... Ами те тези среди, които манипулират целенасочено цялата финансовата сфера напоследък, също следят и манипулират с подставени никове всички съществени форуми в България. Поне за тук го знам със сигурност, но предполагам, че и по други страни е така......... Нищо няма да постигнат накрая! Дори това, което става, е добре за нас, ХОРАТА, защото ясно ще се види какво е това нещо, което се надига от пълния с неизличими комплекси САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още