IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: САЩ са изправени пред истинска фискална революция

Единственото решение е да се увеличи участието на работещите във финансирането на социалните програми, смята бившият шеф на Фед

18:12 | 04.01.12 г. 34
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан. Снимка: Ройтерс

САЩ са изправени пред „истинска фискална революция“ когато говорим за избора, който страната ще трябва да направи, за да подсигури фискалното си бъдеще в момент, когато социалната държава катастрофира в „каменната стена на икономическата реалност“, посочва бившият председател на Федералния резерв (Фед), Алън Грийнспан в коментар за Financial Times.

Грийнспан изтъква, че политическият пейзаж в САЩ е по-неравен от всякога и че на практика сме свидетели на политическа парализа. Чаеното парти (движение, описващо се като консервативно и либертарианско, към което се причисляват републикански политици като Сара Пейлин и Рон Пол) „фактически е наложило мораториум върху приемането на нови закони в Конгреса“, допълва той.

Провалът на Суперкомисията – комитет от представители на Конгреса, натоварен със задачата да предложи съкращения за ограничаване на бюджетния дефицит на страната – илюстрира ситуацията, в която е изпаднала американската политика, посочва бившият шеф на Фед.

„В лицето на Чаеното парти ни връхлетя политическо цунами от близкото минало с характерния безпардонен индивидуализъм и самонадеяност“, пише Грийнспан.

Чаеното парти „промени и разпределението на силите в самата републиканска партия, измествайки политическият й център надясно“, допълва той.

Докато продължава идеологическата битка за бъдещето на социалната държава, „Конгресът, който одобри увеличение на социалните разходи без да предвиди адекватни начини за финансирането им, е на ръба на парализата“, пише Грийнспан.

Единственото реалистично дългосрочно решение изглежда е „промяна в социалните програми, така че да бъде увеличено участието на работещите в тяхното финансиране“, изтъква Грийнспан.

„Орязването на фиксираните социални разходи ще е доста по-трудно политическо решение от ограничаването на целевите разходи на правителството. Социалните разходи са достигнали такива размери, че за финансирането им ще са необходими повече реални ресурси, отколкото икономиката може да осигури“, допълва той.

Грийнспан предупреждава, че образователната система в САЩ трябва да бъде реформирана, а квотата за висококвалифицирани имигранти да бъде увеличена, за да се избегне понижаването на продуктивността.

„На фона на нарастващите опасения за неравенство в доходите, не е справедливо имиграционните квоти да защитават от конкуренция групите с високи доходи“, казва Грийнспан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
До 24 часа след като се прекрати Грешката на Джон Лоу в САЩ настоящата тяхна стопанска криза ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
tigerdragon
преди 12 години
.......Работещите т.е. двигателят на обществото!!!На мен това ми говори, че Уолстрийтските банкери вече вдигнаха мерника и на американското общество. И сега ще им затягат коланите, ще ги изпомпват финансово, ще ги изтощават, ще им изкупват собствеността и т.н.Сценарият е един и същ в САЩ и в ЕС. Същите мантри, същите оправдания, същите икономически мерки.И никой да не ми възразява, че говоря от социалистически позиции! Жертвата в САЩ ще бъдат работещите т.е. и бедни, и средни, и дребен бизнес, и среден бизнес, че предполагам и тези едри бизнесмени, които не се числят към тая шайка! Доказателство: кризата, която направи и сега оповестява Грийнспан, намаляването на потреблението, свиването на икономиката, е от вреда както за работещите - служителите, така и за работодателите за бизнеса. От полза е само за въпросната престъпна шайка, която иска сега да изтощи конкуренцията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
И, след тея манипулативни обосновки, какво ни казва Грийнспан? 1. САЩ били пред каменната стена на икономическата реалност. Т.е. новата мантра икономиката е в криза, държавата няма пари. Тя е нужна, за да се оправдаят следващите тези. Не ви ли напомня това за ЕС и тук управляващите постоянно ни обясняват как живеем в най-тежкото време след Втората световна война и това оправдава всякакво икономическо малтретиране на гражданите.- Социалната държава катастрофира. Социалните разходи са достигнали такива размери, че за финансирането им ще са необходими повече реални ресурси, отколкото икономиката може да осигури. Т.е. и в САЩ (както и в ЕС) ги подготвят за орязване на социални разходи (накъде?), за затягане на коланите и т.н. С оправданието: няма как- криза.- Решението е да се увеличи участието на работещите във финансирането на социалните програми. И затова обществото трябва да плати сметката. Не например, банките, които създадоха кризата, а работещите. Работещите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Втора манипулация в горния текст: социалната държава катастрофира. САЩ социална държава!? САЩ не катастрофира поради това, че са прекалено социални със сигурност. Третата лъжа е пак в същото изречение: Не е катастрофирала социалната държава, а финансово-спекулативната държава /кризата в САЩ започна от банките и спекулативните им операции факт/. А пък Кругман доказа, че дори в далеч по-социалната Европа не социалните разходи са причината за кризата, по-скоро обратното. /Потърсете: Легенди за провала/ Доказателство: Швеция е най-социална, но е добре, Испания не толкова но е пред фалит. Италия не е толкова социална, колкото Франция, но закъса много повече от нея и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Не разбирам защо са ми слагали минуси, може би не се изразих ясно. Виждам нещата така:Това човече на портрета е персонално отговорно за световната криза. Необезпечените, безконтролно и безкрайно печатани долари на Фед, са коренът на виртуалната икономика, която измести реалната в последните 30 години. Тези хартийки са въздухът, който надуваше икономическия балон, който сега се спука.А той е нагъл. И говори всеки път противоречиво, каквото му изнася. Преди няколко месеца, когато трябва да защити САЩ (след като една кредитна агенция им сваля рейтинга), казва: Няма опасност от банкрут, САЩ могат да печатат пари. (признава най-откровено цялата бутафория на икономиката на САЩ и не му мигва окото).Сега, обаче обратното: САЩ били катастрофирали в каменната стена на икономическата реалност. (Дългогодишния управител на виртуалната спекулация говори за икономическа реалност!!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
"Мощта на банкерите става причина за едно от най-популярните и разобличителни разследвания в предвоенна Америка разследванията на комисия Пужо от 1912. Самият Дж. П. Морган Старши няколко месеца преди смъртта си дава показания пред комисията. Разкритията на конгресмените са потресаващи. Те установяват, че чиновниците на Морган, Нешънъл сити и Фърс Нешънъл банк държат общо 118 директорски поста в 34 банки и тръстови компании. Освен това те заемат директорски постове в 10 основни застрахователни компании, 105 директорски поста /места/ в 32 транспортни системи. Сборът от техните дейности е изумителен за времето си. Те контролират ресурс от 22 милиарда долара при положение, че брутният вътрешен продукт на САЩ за това време е около 30 милиарда долара. Пред комисията обаче банкерите упорито претендират неосведомеността си за нещо, в което активно участват в продължение на години." :-))) браво патилане. А колко са еврейските банки от фед ? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
ИМПЕРИЯТА РОТШИЛД ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО!Дайте ми да печатам парите на една страна, не ми трябва формалната й власт.Ротшилд1913 г.Ротшилдите създават тяхната последна централна банка в САЩ Федерален резерв на САЩ, което става на тайно събрание на остров Джекил, Джорджия. Освен Ротшилдите, присъства и група банкери и политици.Това събрание предрешава преотстъпване на частна фирма правото да емитира пари право единствено на държавата.ака Федералният резерв става най-големият генератор на дългове в света."Всеки, с отворени очи, знае, че бандитизмът от Wall Street-бандата, по-конкретно неговите финансовите институции, донесоха големи щети на хората в САЩ и по света"За да се справят с кризата САЩ трябва да унищожат... федералния резерв и долара, т.е. себе си !!!Много пъти сме сочили, че САЩ е една особена държава. Тя няма нищо общо с другите държави. Тук всичко е наопаки. САЩ, като държава, са се образували не по силата на някакви исторически, етнически или религиозни причини, като другите нормални държави, а защото бяха формирани от частния интерес и частния бизнес на една частна банка, печатаща една частна валута. Частната банка се нарича Федерална резервна система, а частната валута, както се досещате, е доларът.Федералната резервна система е обединение на 12 регионални банки на САЩ и изпълнява функциите на някаква централна банка, управлявана от 7 члена, назначавани за срок от 14 години от президента на САЩ. Но реалността е обратната - именно Федералният резерв задкулисно определя и назначава президентите на САЩ. Така е било винаги в историята на тази страна, може би с изключение на Джон Кенеди, който искаше да ликвидира тази частна печатница. Заради което самият той беше ликвидиран. Значи, когато се говори, че САЩ е държава, трябва да имаме предвид, че това е една частна, приватизирана държава. Заради това САЩ са страна без история в нормалния човешки смисъл. Това е държава, в която има един господар - зеленият долар. Той покори и купи всички щати. След това дойде ред на света. Печатницата на Федералния резерв през последното десетилетие бълваше трилиони зелени хартийки. Всъщност никой не знае колко са напечатани. Може би толкова, колкото трябва да купят целия свят. Това, американската върхушка, т.е. онези, които служат на Федералния резерв, нарече глобализиране, но не на производството, а на финансовия капитал, т.е. на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Алчността е основния белег на банкерското съсловие, а сега тя се е превърнала в неизличима болест. Спасителните пари се насочиха към банките, за поддържане на една остаряла и провалена финансова система, градяща се върху лихвите. Американският долар в същност не е нито национална, нито международна валута, защото той е притежание на Федералния резерв, а той е частен! Защо не се казва истината, че в основата на кризите е ЛЪЖАТА и ИЗМАМАТА на еврейските супербанки начело с Ротшилд, Джи.Пи.Морган, и Рокфелер, Goldman Saks, които контролират Федералния резерв и печатат доларите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Американската върхушка обявява финансова война на целия свят:САЩ от няколко десетилетия живеят на кредит благодарение на измисления от тях потребителски, т.е. кредитен капитализъм. Световната икономика повече не може да търпи такова положение. САЩ продължават да печатат долари и да заливат с тях света според принципа "и ние ще умрем, но вие ще сте преди нас". Финансовата арогантност на САЩ придоби нови измерения. Вместо да обявят пълен, частичен, технически или някакъв друг банкрут те продължават да завличат цялото човечество. Вместо да разберат, че по всички видими и невидими показатели са фалирали, те продължават да печатат в космически обеми своите зелени хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Веднъж Учителят показал на учениците си чист лист хартия, в центъра на който имало една черна точка. Попитал ги Какво виждате?-Първият ученик: Точка.-Вторият: Черна точка.-Третият: Дебела черна точка. Тогава Учителят отбелязал мъдро :Всеки от вас видя само точката и никой не обърна внимание на чистия бял лист, на който е тя...Най-добре се смее, този, който се смее последен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още