IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски посети Харковска област в първа поява извън Киев след руското нашествие

Украинските сили в Северодонецк са били подложени на силен артилерийски обстрел от руските части в неделя

18:08 | 29.05.22 г. 29
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посети войските на фронтовата линия в североизточната област Харков в Украйна в първата си официална поява извън района на Киев от началото на руското нашествие на 24 февруари, предава Ройтерс.

„Вие рискувате живота си за всички нас и за страната ни“, каза Зеленски пред войниците, цитиран в съобщение, публикувано на сайта на президентската канцелария. Той им е връчил почетни звания и подаръци. Зеленски Зеленски

Началникът на канцеларията на Зеленски Андрей Йермак написа в приложението Телеграм, че президентът е посетил и втория по големина град в Украйна Харков.

Йермак допълни, че Зеленски е обиколил разрушени жилищни сгради, като отбеляза, че на тяхно място трябва да бъдат изградени други, разполагащи с бомбоубежища.

Началникът на кабинета на президента допълни, че в момента 31% от територията на Харковска област е окупирана от Русия, а други 5% са били възвърнати от Украйна, след като преди това са били окупирани. Зеленски Зеленски

В неделя украинските сили бяха подложени на засилен артилерийски обстрел при отблъскването на руските опити за завладяване на Северодонецк, най-големия град, който Киев все още контролира в Луганска област в Донбас, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Обстрелът бил толкова интензивен, че е невъзможно да се преценят колко са жертвите и какви са разрушенията, каза губернаторът на Луганск Сергий Гайдай. Десетки сгради са били разрушени в последните няколко дни.

„Ситуацията е крайно ескалирана“, каза Гайдай.

Битката за Северодонецк, който се намира на източния бряг на река Северски Донец, е в светлините на прожекторите, докато Русия постига бавен, но стабилен напредък в Донбас, включващ Луганска и Донецка област.

В неделя Гайдай каза, че руските сили са се укрепили в хотел „Мир“ в северния край на Северодонецк.

„Те не могат да напредват още в града и вземат жертви, но в момента не сме в състояние да ги изтласкаме от хотела“, допълни той в Телеграм.

Анализатори в Института за военни изследвания във Вашингтон заявиха, че руснаците все още не са успели да обкръжат града, а украинските бранители са им нанесли „страховити жертви“.

Украинците също търпят сериозни загуби както на цивилни, така и на военни, съобщиха те.

Съсредоточаването на Русия върху Северодонецк изтегля ресурси от други фронтове и в резултат на това те не постигат голям напредък другаде, казват анализатори.

„Руското нашествие в Украйна, което целеше завземането и окупирането на цялата страна, се превърна в отчаяна и кървава офанзива за завладяване на един град на изток и в същото време отбраняване на значими, но ограничени завоевания на юг и изток“, допълват те.

В други части на страната украинското военно командване съобщи, че силите му са контраатакували в южната област Херсон, по-голямата част от която е окупирана от Русия.

В ежедневния си брифинг то уточни, че руски войски са били отблъснати и принудени да заемат „неблагоприятни дефанзивни позиции“ близо до река Южен Буг след сходна контраатака предишния ден в три села на границата със съседната област Николаев.

Областната администрация на Николаев заяви, че жилищни квартали в града са били подложени на артилерийски обстрел в неделя сутринта, при което е загинал най-малко един цивилен, а най-малко шестима души са били ранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Ако ще помагаме на тия ,овреме топове бял плат да пращаме Това е единственото от което имат нужда тия на Зеленски и той самият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
potentielle_energie
преди 2 години
Народът е казал, че ако мечката играе у съседите, тя непременно ще дойде и у нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
Ти па... С кво ще я превземат?! С уазки и бтр-и от 70-те години ли?! Следи военните конвои, които преминават нощем през БГ в посока Румъния. Според теб каски и бронежилетки ли карат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
Без суровините дето цоцат покрай зануленият детеубиец са кръгла нула. И го знаят. А навън ги чака конфискация на имущество и евра и долари и швейцарци ... само рублите не им искат, не знам що така... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Хубаво е да посети и Одеса че не се знае дали друг път ще може да я види като част от Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
potentielle_energie
преди 2 години
Защо толкова малко големи риби са избягали от аквариума на Путин?Ако плъховете не бягат, корабът не потъваАко плъховете не се разбягват, значи корабът не потъва, поне не от тяхна гледна точка, пише Леонид Бершидски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Днешния Хитлер обитава кремъл, но държавата му няма нищо общо с Третия райх, който е бил техологичен, иновативен, строящ инфраструктура и тн. Пyтювия райх е феодален и наподобява африкански общества, хранещи се от добив на ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Борката
преди 2 години
И пляскаше малките немчета по бузките. Но и тоя, и оня вече имат торбички под очите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
той и Хитлер тъй се поразходи към края на април 45а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още