IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски посети Харковска област в първа поява извън Киев след руското нашествие

Украинските сили в Северодонецк са били подложени на силен артилерийски обстрел от руските части в неделя

18:08 | 29.05.22 г. 29
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посети войските на фронтовата линия в североизточната област Харков в Украйна в първата си официална поява извън района на Киев от началото на руското нашествие на 24 февруари, предава Ройтерс.

„Вие рискувате живота си за всички нас и за страната ни“, каза Зеленски пред войниците, цитиран в съобщение, публикувано на сайта на президентската канцелария. Той им е връчил почетни звания и подаръци. Зеленски Зеленски

Началникът на канцеларията на Зеленски Андрей Йермак написа в приложението Телеграм, че президентът е посетил и втория по големина град в Украйна Харков.

Йермак допълни, че Зеленски е обиколил разрушени жилищни сгради, като отбеляза, че на тяхно място трябва да бъдат изградени други, разполагащи с бомбоубежища.

Началникът на кабинета на президента допълни, че в момента 31% от територията на Харковска област е окупирана от Русия, а други 5% са били възвърнати от Украйна, след като преди това са били окупирани. Зеленски Зеленски

В неделя украинските сили бяха подложени на засилен артилерийски обстрел при отблъскването на руските опити за завладяване на Северодонецк, най-големия град, който Киев все още контролира в Луганска област в Донбас, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Обстрелът бил толкова интензивен, че е невъзможно да се преценят колко са жертвите и какви са разрушенията, каза губернаторът на Луганск Сергий Гайдай. Десетки сгради са били разрушени в последните няколко дни.

„Ситуацията е крайно ескалирана“, каза Гайдай.

Битката за Северодонецк, който се намира на източния бряг на река Северски Донец, е в светлините на прожекторите, докато Русия постига бавен, но стабилен напредък в Донбас, включващ Луганска и Донецка област.

В неделя Гайдай каза, че руските сили са се укрепили в хотел „Мир“ в северния край на Северодонецк.

„Те не могат да напредват още в града и вземат жертви, но в момента не сме в състояние да ги изтласкаме от хотела“, допълни той в Телеграм.

Анализатори в Института за военни изследвания във Вашингтон заявиха, че руснаците все още не са успели да обкръжат града, а украинските бранители са им нанесли „страховити жертви“.

Украинците също търпят сериозни загуби както на цивилни, така и на военни, съобщиха те.

Съсредоточаването на Русия върху Северодонецк изтегля ресурси от други фронтове и в резултат на това те не постигат голям напредък другаде, казват анализатори.

„Руското нашествие в Украйна, което целеше завземането и окупирането на цялата страна, се превърна в отчаяна и кървава офанзива за завладяване на един град на изток и в същото време отбраняване на значими, но ограничени завоевания на юг и изток“, допълват те.

В други части на страната украинското военно командване съобщи, че силите му са контраатакували в южната област Херсон, по-голямата част от която е окупирана от Русия.

В ежедневния си брифинг то уточни, че руски войски са били отблъснати и принудени да заемат „неблагоприятни дефанзивни позиции“ близо до река Южен Буг след сходна контраатака предишния ден в три села на границата със съседната област Николаев.

Областната администрация на Николаев заяви, че жилищни квартали в града са били подложени на артилерийски обстрел в неделя сутринта, при което е загинал най-малко един цивилен, а най-малко шестима души са били ранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аха, а оня хипер-пупер звезден кръсъосвач с какво го поточиха, с ракети от 1950та ли? Ей, жалки сте копейкаджийчетата! Технически западното въоръжение е поне половин век напред. И то се вижда. А относно "превзетите" азовски пристанища, в Бердянск нямаше армия и отбрана, а в Мариупол още има защитници в Азовстал. Цялата ви работа е такава - глупости, лъжи и опорки, а реално едни съдрани пиянски г.aщури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 2 години
Зелка мъчно ми е за тебе - Разбирам че много ти се иска Украйна да победи но все пак не губи връзка с реалността. Потопили са няколко кораба свалили няколко въртолета разбили няколко танка ОК ама вземи да погледнеш картата и ми кажи виждаш ли Украйна да има излаз на Азовско море??? ----- Ако не бъдат подкрепени ама сериозно от запада скоро няма да имат и на Черно, а ти ми разказваш глупости за Дифендъри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
Леж на тая кълка... :))) ... питай матросите от масква, дето са пушили папироси в склада с оръжията ... В клипчето дето ще ти постна отдолу е един известен украински блогър, занимава се с автомобили и тестове... Сега обаче по време на войната, чат пат и с военна техника. Клипчето е за дифендър военно изпълнение. И то специално военно изпълнение за Украйна, опростено повече от неoбходимият западен стандарт , и с усилена броня в повече от това за което се ползва из западният свят и у нас. Насочвам ти вниманието специално към датата : 11 април е заснето. Значи войната започна на 23-ти , ингилизите са получили поръчка , произвели са го и са го доставили. Това е чистак-бърсак ново оборудване специално поръчано. Същото се случва с един куп други военни машини, оборудване, въоръжение, консумативи. В рассията в момента и тенджера не можеш да произведеш лесно ... :))) ... А тези са получили за около месец поръчкова машина , т.е. стотици такива. Искам да знаеш с/у какво се е изправила мечката ... Само да се натрупа достатъчно въоръжение. Затова виете по форумите мърльoвците безконечно , нема оръжие . има оръжие , нема тежко оръжие , ама то тежкото оръжие води до ескалация ... безспир ... Първото предложение на руснаците е най-добро и пр. дивотии ... В същото време на всеки 5 мин една руска майka извива на омрело . Белият свят работи на леко повишени обороти за да спечели Украйна войната , а рашистите да издуxат мощно и показно супата . Ще ги натикат обратно в *** им . Клипчето не е нищо особено , но е поучително , ако не си карал дифендър и си падаш по коли ... 11 април готин , виж на конвоите какво има натоварено , бойни машини за пехотата , специално изпълнение за Украйна , краят на май сме ... Рашистите вадят консервирана техника от резерва , не могат да произведат нищо ново , спряха и с атаките с ракети , защо ... ?! ... https://***.youtube.com/watch?v=kEgpKVC5TlU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Зелка почваш да бъркаш желаното с реалното и се притеснявам за теб. Ако не си забелязал вятъра обърна посоката и в момента запада само имитира подкрепа. Изказването на Кисинджър в Давос е много показателно в момента по западните медии започва леко по леко да се подгрява публиката за предстоящото сключване на мирно споразумение което вервай ми никак няма да хареса на Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
За танковете и самоходните гаубици и бронираните машини на пехотата си трябва обучение, дори и съкратено по военно временните стандарт но си трябва. иначе е безполезно желязо. Дишай, *** и виж конвоите от Гърция за Румъния ... погледни с какво са натоварени ... :))) ... Ако немаш път към Шумен , можеш да идеш на Софийското летище и да позяпаш как всяка вечер излита по един или два транспортни украински самолета... Те първа ще повръщат кръв всичките руснаци в Украйна. А това е само документираният и разпознат руски скрап, вероятно има и доста недокументиран, но да се опрем на фактите ... : https://***.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
питай карабъл масква добри ли са ракетите ... :))) ... и трите им фрегати ... и десантните им карабли ... :))) ... нали не лежиш на кълката , че някаква допотопна украинска ракета от съвеЦко време сама е открила пътя до складовете с боеприпаси и резервоарите с гориво на въпросните кораби , като междувременно е преодоляла непобедимите С300 форт и панцир за морски съдове , мхм?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Зелев с каквото превзеха цялото побережие на Азовско море вероятно с това мислят да превземат и черноморското - А само да те светна че гаубиците дето обещават на Украинците са модел 1960-та А морските ракети 1970-та то не че има значение и без това явно не мислят да им ги доставят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
potentielle_energie
преди 2 години
По-добре да напляскаме мечката във Волжка България и да я донапляскаме в Оногурия.Така другарите от КЕВР ще определят по приемливи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
можеш да се поразходиш и ди киев , да повдигнеш с уста паналия украински дух ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
Ние затова ще идем в двора на съседа да напляскаме мечката дружно, а не да се снишаваме и да я чакаме... :)))... Разбирай ще удвоим доставките на оръжие за Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още