IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски посети Харковска област в първа поява извън Киев след руското нашествие

Украинските сили в Северодонецк са били подложени на силен артилерийски обстрел от руските части в неделя

18:08 | 29.05.22 г. 29
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посети войските на фронтовата линия в североизточната област Харков в Украйна в първата си официална поява извън района на Киев от началото на руското нашествие на 24 февруари, предава Ройтерс.

„Вие рискувате живота си за всички нас и за страната ни“, каза Зеленски пред войниците, цитиран в съобщение, публикувано на сайта на президентската канцелария. Той им е връчил почетни звания и подаръци. Зеленски Зеленски

Началникът на канцеларията на Зеленски Андрей Йермак написа в приложението Телеграм, че президентът е посетил и втория по големина град в Украйна Харков.

Йермак допълни, че Зеленски е обиколил разрушени жилищни сгради, като отбеляза, че на тяхно място трябва да бъдат изградени други, разполагащи с бомбоубежища.

Началникът на кабинета на президента допълни, че в момента 31% от територията на Харковска област е окупирана от Русия, а други 5% са били възвърнати от Украйна, след като преди това са били окупирани. Зеленски Зеленски

В неделя украинските сили бяха подложени на засилен артилерийски обстрел при отблъскването на руските опити за завладяване на Северодонецк, най-големия град, който Киев все още контролира в Луганска област в Донбас, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Обстрелът бил толкова интензивен, че е невъзможно да се преценят колко са жертвите и какви са разрушенията, каза губернаторът на Луганск Сергий Гайдай. Десетки сгради са били разрушени в последните няколко дни.

„Ситуацията е крайно ескалирана“, каза Гайдай.

Битката за Северодонецк, който се намира на източния бряг на река Северски Донец, е в светлините на прожекторите, докато Русия постига бавен, но стабилен напредък в Донбас, включващ Луганска и Донецка област.

В неделя Гайдай каза, че руските сили са се укрепили в хотел „Мир“ в северния край на Северодонецк.

„Те не могат да напредват още в града и вземат жертви, но в момента не сме в състояние да ги изтласкаме от хотела“, допълни той в Телеграм.

Анализатори в Института за военни изследвания във Вашингтон заявиха, че руснаците все още не са успели да обкръжат града, а украинските бранители са им нанесли „страховити жертви“.

Украинците също търпят сериозни загуби както на цивилни, така и на военни, съобщиха те.

Съсредоточаването на Русия върху Северодонецк изтегля ресурси от други фронтове и в резултат на това те не постигат голям напредък другаде, казват анализатори.

„Руското нашествие в Украйна, което целеше завземането и окупирането на цялата страна, се превърна в отчаяна и кървава офанзива за завладяване на един град на изток и в същото време отбраняване на значими, но ограничени завоевания на юг и изток“, допълват те.

В други части на страната украинското военно командване съобщи, че силите му са контраатакували в южната област Херсон, по-голямата част от която е окупирана от Русия.

В ежедневния си брифинг то уточни, че руски войски са били отблъснати и принудени да заемат „неблагоприятни дефанзивни позиции“ близо до река Южен Буг след сходна контраатака предишния ден в три села на границата със съседната област Николаев.

Областната администрация на Николаев заяви, че жилищни квартали в града са били подложени на артилерийски обстрел в неделя сутринта, при което е загинал най-малко един цивилен, а най-малко шестима души са били ранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
Пилците се броят наесен ... !! ... народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Зелка като ви чета с Ватенката - Потопихте половината Руски флот - Свалихте им всичките самолети и въртолети - Разбихте им всичките танкове - Пленихте им половината армия - Е що тогава бойната линия е на сред Украйна, а не пред Москва - Това вашето е придобило патологични отклонения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
Щурмови хеликоптери не летят над Украйна, небето е затворено, Само документираните със снимки загуби са за 30 броя , само единият е 35млн без въоръжението. Та ги спреха. Гадна работа са стингерчетата. Хе, те супер-дупер изтребителя су35 им бишнаха, та един хеликоптер ли нема. И тука нали не лежиш на онази кълка, че супер-дупер изтребителя е паднАл от украинска допотопна ракета от съвеЦко време?! Танкчетата им оредяха драстично. Загубили са почти 30% от бойните си машини. За всеобща радост са ги загубили със все екипажите им. Танкове не им трябват в особено количество. Е от поляци, чехи, словаци, румънци и българи са получили достатъчно - около 400бр. Ще им стигнат. Модерни натовски се съмнявам, че ще получат, но виж от резерва ще им извадят още 200-300. За модерните им трябва да имат натовски стандарти на командване и още доста други неща, за да са им полезни. БМП-та са по-важни в достатъчно количество да имат. И артилерията. Както написах трупат въоръжение, Тия дни още един рашистки генерал е поел към вечните ловни полета. Та тъй! Не ми е работа да коментирам в обществен форум защо и къде се стоварва натовско въоръжение и поради какви причини се използва дадена инфраструктура/пристанища/бази а друга не се ползва. Ако изкочиш от опорките си , и погледнеш картата, сам ще се досетиш. Мрежата е пълна с клипчета от любители, снимали военни конвои из цяла Европа. Няма да я бъде както я е замислил зануленият детеубиец. И както си припявате тр000ловете. Сигурен бъди!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Зелка ставаш смешен кажи ми една причина да го разтоварват в Антверп ???Дали не е по лесно за Украйна да го разтоварят в Полша или те нямат подходящо пристанище ??? ------ Ти верно ли си мислиш че ще обърнат войната с БМП-та Хамъри и Дефендъри ???? Ти като си толкова ентусиазиран що не ходиш да се биеш с БМП-та срещу танкове и хеликоптери ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
Хехе ... виж клипчето отдолу, Антверпен, 20 май е заснето... Разтоварване на кораб с военна техника за украинците, показват само това което трябва да се види. Бронираните машини за пехотата забеляза ли ги, цял етаж от корабът... :))). Не са само хамърите и понтоните и камионите. Клипчето с дифендъра на украинеца в миналият пост...?! Я напиши пак онази опорка за това как никой нищо не им дава ... :))) ... И това не е единствен кораб... !!! *** и виж конвоите дето минават през БГ... :)))... и те са с "нищо" натоварени ... Дори бегла представа си нямаш какво означават тези милиарди гласувани за военна помощ... Отделно самите украинци си поръчват и купуват също... https://***.youtube.com/watch?v=yn-yCg1S_Bo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Не само в момента, а и за в бъдеще не виждам как ще имат - Сега единственият въпрос е ще загубят ли и достъпа до Черно море??? - ЕС не иска да налага повече санкции на Русия и никой не иска да доставя западна военна техника на Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Украйна в момента няма достъп до азовско море, но това ще се промени. Както изскимтяха идолите ти Мьi токого не ожидали...ако разбираш руски, че повечето от вас не го гояорят, нито са ходили там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Ватенка да приемем че наистина са загубили 1300 танка - Това променя ли факта че Украйна загуби достъп до Азовско море барабар с голяма част от промишлената си зона???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 2 години
Ватенка да приемем че в Азовстал са се предали само половината и там има още 2400 украйнски войници, това по някакъв начин променя ли факта че Украйна вече няма излаз на Азовско море???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хич не си в час, тpoлищак, "няколкото" унищожени танка са вече над 1300, любимите ти opки разконсервират и пращат вече Т62, произвеждан преди половин век!! Самолетите и хеликоптерите превърнари в ламарини са над 300 общо. Да не говорим за общото количество унищоцена техника, над няколко ХИЛЯДИ единици. Поздрави от супермодерния кораб Василий Бьiков, дето проправи пътя за десанрния кораб и после за крайцера масква към дъното! Цялата концентрирана пиянска армия стигна дотам, че да се напъва за велик военен успех - превземането на градчето Северодонецк...ама не чрез арака, че много бой ядат, ами чрез стрелба отдалеч. Смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още