IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Киев се подготвя за съпротива на руските военни

Един от доброволците е Сергий Притула - доскоро опонент на Зеленски, но днес застава зад "своя президент"

08:14 | 12.03.22 г. 31
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erin Trieb, Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Trieb, Bloomberg

Най-малко 40 хил. души в Киев са поискали да се присъединят в граждански отряди към териториалната отбрана на страната. Преди седмица правителството на Украйна съобщи, че може да даде 25 хил. оръжия на тези хора, пише Politico.

Един от доброволците е Сергий Притула - бивш журналист, продуцент и водещ на телевизионни предавания, който само преди няколко седмици се канеше да сформира нова либерална партия и да бъде пряк конкурент на сегашния президент Володимир Зеленски, който е актьор и продуцент.

"Това беше в друг живот", разказва Притула пред европейското издание. "Познавам го лично от 20 години и затова реших да направя нещо", споделя той по повод Зеленски. Само преди броени дни Притула критикуваше украинския президент, че не прави достатъчно за отношенията с Русия, нито действа достатъчно активно за присъединяване на Украйна в ЕС и НАТО.

"Днес нямам въпроси към моя президент, защото той е нашият главнокомандващ, ние сме войници и аз наистина съм горд. Всичко останало ще коментираме след войната, днес работим заедно", казва бившият журналист.

Притула есъздал център, в който всички желаещи доброволци могат да получат оръжие и нужното оборудване. В него фирми и местни хора също носят каквото могат да осигурят и центърът прилича на добре запасен, но малко хаотичен склад. В центъра очакват и голяма пратка бронежилетки и каски, купени с дарения. Доброволци подреждат даренията, а малък екип ги разпределя до различни части на украинската столица.

Притула разказва, че украинците съвсем не са били готови за такава война. Осем години след анексирането на Крим те чакали нещо да се случи, но малцина са вярвали, че някой действително може да нападне страната. "Не знам какво става в главата на (руския президент Владимир) Путин, той не е човек", коментира бившият телевизионен водещ.

През 2019 година той се отказа от кариерата си в медиите и се впусна в политиката, присъединявайки се към партия "Глас". На последните избори обаче тя спечели едва 20 места в украинската Рада, а лидерът ѝ певецът Святослав Вакарчук подаде оставка. Самят Притула тогава реши да създаде собствена дяснолиберална партия.

В първите дни на руската инвазия правителството не е имало готовност да екипира  доброволците. Сега оръжие се раздава на тези, които имат боен опит и след края на войната те ще трябва да го върнат обратно. Сред доброволците има и много журналисти, посочва Politico.

Едни от доброволците е и Петро Лебедев - барист от Одеса, който се включва в редиците на териториалната отбрана само ден, след като започна войната. Той е служил в украинската армия преди 16 години като граничар, но след това не е докосвал оръжие.

"Армията е едно на ръка, но от друга страна са гражданите - ние трябва да излезем и да се защититим. Да не го направим ще бъде глупаво", смята той.

Липсата на опит от страна на доброволците и невъзможността да се направи задълбочена проверка на кого се дава оръжие буди известни притеснения. Включващите се в гражданските отряди споделят, че не се познават и в редиците им може да има внедрени руски саботьори.

"Знаем добре какво да правим с хора, в чиито ръце има оръжие, ако опитат да направят нещо незаконно или криминално", споделя Притула и допълва, че е страшно, но и войната е страшна. "Обявено е военно положение - всичко е различно", казва в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
крас
преди 2 години
ИМА ПРОМЯНА НА ТАКТИКАТА НА РУСКАТА АРМИЯ. ...УКРАИНСКИТЕ ГРАДОВЕ СЕ ОБГРАЖДАТ ТАКА , КАКТО СА ПРАВИЛИ РИМЛЯНИТЕ ОТ 10 ЛЕГИОН СЪС НЕПРЕВЗЕМАЕМАТА ЕВРЕЙСКА КРЕПОСТ МАССАДА!!!Какво се е случило после с бранителите на крепостта знае всеки евреин.!!!!ИЗХОДА ОТ ТАЗИ СИТУАЦИЯ Е БЛОКАДАТА ДА БЪДЕ РАЗКЪСАНА ОТ ВЪН, КОЕТО ЗНАЧИ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА. Украйна е обречена. За нас остава да плащаме негативите от високите цени на енергоносителите!! ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ Е ЖЕСТОКА , А ФАЛИТИТЕ НЕИЗБЕЖНИ!!!НЯМА ЛИ МАЙДАНА ДА ДОЙДЕ НА ЖЪЛТИТЕ ПЛОЧКИ НА СОФИЯ???!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още