IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Киев се подготвя за съпротива на руските военни

Един от доброволците е Сергий Притула - доскоро опонент на Зеленски, но днес застава зад "своя президент"

08:14 | 12.03.22 г. 31
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erin Trieb, Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Trieb, Bloomberg

Най-малко 40 хил. души в Киев са поискали да се присъединят в граждански отряди към териториалната отбрана на страната. Преди седмица правителството на Украйна съобщи, че може да даде 25 хил. оръжия на тези хора, пише Politico.

Един от доброволците е Сергий Притула - бивш журналист, продуцент и водещ на телевизионни предавания, който само преди няколко седмици се канеше да сформира нова либерална партия и да бъде пряк конкурент на сегашния президент Володимир Зеленски, който е актьор и продуцент.

"Това беше в друг живот", разказва Притула пред европейското издание. "Познавам го лично от 20 години и затова реших да направя нещо", споделя той по повод Зеленски. Само преди броени дни Притула критикуваше украинския президент, че не прави достатъчно за отношенията с Русия, нито действа достатъчно активно за присъединяване на Украйна в ЕС и НАТО.

"Днес нямам въпроси към моя президент, защото той е нашият главнокомандващ, ние сме войници и аз наистина съм горд. Всичко останало ще коментираме след войната, днес работим заедно", казва бившият журналист.

Притула есъздал център, в който всички желаещи доброволци могат да получат оръжие и нужното оборудване. В него фирми и местни хора също носят каквото могат да осигурят и центърът прилича на добре запасен, но малко хаотичен склад. В центъра очакват и голяма пратка бронежилетки и каски, купени с дарения. Доброволци подреждат даренията, а малък екип ги разпределя до различни части на украинската столица.

Притула разказва, че украинците съвсем не са били готови за такава война. Осем години след анексирането на Крим те чакали нещо да се случи, но малцина са вярвали, че някой действително може да нападне страната. "Не знам какво става в главата на (руския президент Владимир) Путин, той не е човек", коментира бившият телевизионен водещ.

През 2019 година той се отказа от кариерата си в медиите и се впусна в политиката, присъединявайки се към партия "Глас". На последните избори обаче тя спечели едва 20 места в украинската Рада, а лидерът ѝ певецът Святослав Вакарчук подаде оставка. Самят Притула тогава реши да създаде собствена дяснолиберална партия.

В първите дни на руската инвазия правителството не е имало готовност да екипира  доброволците. Сега оръжие се раздава на тези, които имат боен опит и след края на войната те ще трябва да го върнат обратно. Сред доброволците има и много журналисти, посочва Politico.

Едни от доброволците е и Петро Лебедев - барист от Одеса, който се включва в редиците на териториалната отбрана само ден, след като започна войната. Той е служил в украинската армия преди 16 години като граничар, но след това не е докосвал оръжие.

"Армията е едно на ръка, но от друга страна са гражданите - ние трябва да излезем и да се защититим. Да не го направим ще бъде глупаво", смята той.

Липсата на опит от страна на доброволците и невъзможността да се направи задълбочена проверка на кого се дава оръжие буди известни притеснения. Включващите се в гражданските отряди споделят, че не се познават и в редиците им може да има внедрени руски саботьори.

"Знаем добре какво да правим с хора, в чиито ръце има оръжие, ако опитат да направят нещо незаконно или криминално", споделя Притула и допълва, че е страшно, но и войната е страшна. "Обявено е военно положение - всичко е различно", казва в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Да прав си Зеленски стана лице и нарицателно за това как запада обещава и като стане напечено се скатава, а украинците отнесоха бомбите щото им повярваха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейник нечуван, Зеленски стана лице на Свободния свят, а Пyттю е вече e олицетворение на всичко гнусно, низко и зло. А всички вие, копейнишкия слугинаж, сте нищо повече от xpaчкa, залепнала на подмeтка. Долни същества. Впрочем вече цял свят ви мрази, честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 4
vanaia
преди 2 години
Зеленски трябва да бъде съден за престъпления срещу народа си както и шайката около него. Днес Европейския шеф излезна и каза че се е объркал направили ли били грешка европейците като обещали на Украйна НАТО и Европейски съюз като и двете няма да се случат скоро затова пък отнесоха руските бомби. А и за тия тука дето не им остава нищо друго освен да броят загиналите руснаци и да говорят за руски ламарини да ви кажа че френската държава приключи във вида и форма в която съществуваше в последните осем години. Интересно и да видим какво следва... Силно се надявам нацистите да бъдат издирени до един и разбира се наградени от военен съд не цивилен военен съд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, дошли са въпросните ламарини пред Киев, както и на други места дойдоха. Някъде се опитаха и да влязат. Еее, малко не излязоха после, ама рисковете на професията, какво да правиш. А по колоните какво ги правят украинците, не е истина. Довчера статистиката беше около 350 танка, 1300 бронирани машини за пехотата, 600 автомобила тип джип, 50 самолета, 80 хеликоптера, 3 кораба, около 100 цистерни и още 100 всякаква специализирана верижна техника и отделно артилерийски системи. И това 80% причинено от пехота. Не е лошо за 2 седмици, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Ватенка въпросните ламарини са обгадили почти напълно Киев, а като те слуша човек ще рече че Азов са пред Москва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
И така- неизяснен остава следният въпрос- след като твърдиш, че в предлаганото от теб клипче се извършва престъпление срещу човечеството, за което в правната теория се приема, че няма давност, защо не си направил законните юридически стъпки, с които да докажеш истинността на твърдението си в законно съдилище, а...Повече нямам какво да ти напиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...НАПРАВЕНОТО ОТ ТЕБ ИЗКАЗВАНЕ В 21 ЗВУЧИ ПОПУЛИСКО!!!...'' Е- адвокатите не се влияем от това как ''звучи'' едно нещо, а гледаме СЪЩНОСТТА на нещата. Съдилищата съществуват точно за това- за осъществяване на законно съдебно производство, при което се реализира законна правна защита на едно предполагаемо нарушено или нарушено спорно право или притезание. Както ти написах- спориш с юрист, адвокат, а не с жителката на някакво градче нейде из руската тундра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 2 години
НАПРАВЕНОТО ОТ ТЕБ ИЗКАЗВАНЕ В 21 ЗВУЧИ ПОПУЛИСКО!!! Кой си ти да говириш В МНЖЕСТВЕНО ЧИСЛО от името на БЪЛГАРСКИЯ народ бе ?!!! ИЛИ В МОКРИТЕ СИ СЪНИЩА СИ ВЪОБРАЗЯВАШ , ЧЕ СИ НЕГОВ ФЮРЕР?!! БОЖЕ МОЙ, КОЛКО КОМПЛЕКСИРАНИ КАТО ТЕБ ФЮРЕРИ Е РАЖДАЛА ДЪРЖАВАТА НИ!!!! Българския народ е достатъчно разделен и позицията му по проблема свързан с реабилитацията на НЕОНАЦИЗНА съвсем не е еднозначна. Факта ,че се допуска тази реабилитация и че НЮРНБЕРГСКИТЕ РЕШЕНИЯ са детронирани показва дълбоката криза в която е изпаднало обществото ни. ... НОРМАЛНО Е ЕДНАТА ОТ ТЕЗИ ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ ПОЗИЦИИ ДА СЕ НАЛОЖИ НАД ДРУГАТА !!! Възможно е проповядваният от вас НЕОНАЦИЗЪМ да победи.... Но е възможно и да бъде заличен по познат начин, повтарящ това което се случи с победената хитлериска Германия..... СЪДБАТА ЩЕ ОПРЕДЕЛИ БЪДЕЩЕТО НА СВЕТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Mдааа- от пропагандата на ник ''Крас'' не остана нищо за манипулиране на българите;0 Уж бил свидетел как ''азов'' палил хора, а не иска да дойде в София, да си хване някой колега- адвокат, който е пеналист, да се напише една жалба , да си я депозира в прокуратурата, тя да заведе едно досъдебно производство и така въпросният ник да докаже законно, в съдебно заседание, истиността на твърденията си;0 Въздухарска пропагандна акция- това са неговите измислени''доказателства'', защото знае, че при една СТЕ, извършена от съда, веднага ще лъсне монтажа и ще се види точното време на ''снаждане'' на различните части на ''клипчето от тубата''....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А какво ще кажете за оборудването на великата пиянска армия? Ламарини от 20ти век, които украинците пръскат на парчета с NLAW, Javelin и Стингър или директно пленяват, изоставени от бягащите пияни opки. Вижте им обеклата, каски отпреди 50 години, облечени са в някакви зелени ватeни чували. До тях украинците изглеждат като модерни спецчасти. Жалка пиянска армия, митът за колко били силни, смели и модерни отиде в тоалетната чиния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още