IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Киев се подготвя за съпротива на руските военни

Един от доброволците е Сергий Притула - доскоро опонент на Зеленски, но днес застава зад "своя президент"

08:14 | 12.03.22 г. 31
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erin Trieb, Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Trieb, Bloomberg

Най-малко 40 хил. души в Киев са поискали да се присъединят в граждански отряди към териториалната отбрана на страната. Преди седмица правителството на Украйна съобщи, че може да даде 25 хил. оръжия на тези хора, пише Politico.

Един от доброволците е Сергий Притула - бивш журналист, продуцент и водещ на телевизионни предавания, който само преди няколко седмици се канеше да сформира нова либерална партия и да бъде пряк конкурент на сегашния президент Володимир Зеленски, който е актьор и продуцент.

"Това беше в друг живот", разказва Притула пред европейското издание. "Познавам го лично от 20 години и затова реших да направя нещо", споделя той по повод Зеленски. Само преди броени дни Притула критикуваше украинския президент, че не прави достатъчно за отношенията с Русия, нито действа достатъчно активно за присъединяване на Украйна в ЕС и НАТО.

"Днес нямам въпроси към моя президент, защото той е нашият главнокомандващ, ние сме войници и аз наистина съм горд. Всичко останало ще коментираме след войната, днес работим заедно", казва бившият журналист.

Притула есъздал център, в който всички желаещи доброволци могат да получат оръжие и нужното оборудване. В него фирми и местни хора също носят каквото могат да осигурят и центърът прилича на добре запасен, но малко хаотичен склад. В центъра очакват и голяма пратка бронежилетки и каски, купени с дарения. Доброволци подреждат даренията, а малък екип ги разпределя до различни части на украинската столица.

Притула разказва, че украинците съвсем не са били готови за такава война. Осем години след анексирането на Крим те чакали нещо да се случи, но малцина са вярвали, че някой действително може да нападне страната. "Не знам какво става в главата на (руския президент Владимир) Путин, той не е човек", коментира бившият телевизионен водещ.

През 2019 година той се отказа от кариерата си в медиите и се впусна в политиката, присъединявайки се към партия "Глас". На последните избори обаче тя спечели едва 20 места в украинската Рада, а лидерът ѝ певецът Святослав Вакарчук подаде оставка. Самят Притула тогава реши да създаде собствена дяснолиберална партия.

В първите дни на руската инвазия правителството не е имало готовност да екипира  доброволците. Сега оръжие се раздава на тези, които имат боен опит и след края на войната те ще трябва да го върнат обратно. Сред доброволците има и много журналисти, посочва Politico.

Едни от доброволците е и Петро Лебедев - барист от Одеса, който се включва в редиците на териториалната отбрана само ден, след като започна войната. Той е служил в украинската армия преди 16 години като граничар, но след това не е докосвал оръжие.

"Армията е едно на ръка, но от друга страна са гражданите - ние трябва да излезем и да се защититим. Да не го направим ще бъде глупаво", смята той.

Липсата на опит от страна на доброволците и невъзможността да се направи задълбочена проверка на кого се дава оръжие буди известни притеснения. Включващите се в гражданските отряди споделят, че не се познават и в редиците им може да има внедрени руски саботьори.

"Знаем добре какво да правим с хора, в чиито ръце има оръжие, ако опитат да направят нещо незаконно или криминално", споделя Притула и допълва, че е страшно, но и войната е страшна. "Обявено е военно положение - всичко е различно", казва в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Учудва ме това, че България в момента се е разделила на такива като теб подкрепящи НЕОНАЦИЗМА...'' Аааа- моля, моля- неонацисти са руснаците, а аз си направих тълкуването на международноправните норми още от 1 ден на руската агресивна война в Украйна и според това професионално юридическо тълкуване, русия води агресивна нападателна и завоевателна война в Украйна, като наруши нови членове от Устава на ООН, който е подписала и ратифицирала. Така, че- още от извършването на самото нападение на русия спрямо Украйна, още от 1 вия час, съм наясно, че русия е агресор в Украйна и естествено, навсякъде съм го писала в нашите бг. сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Пълни глупости на руската пропаганда. Мен що никой в София от ''Азов'' не ме е изловил и не ме е запалил, а... Не знам коя сте тази групичка ''вие'', какво самосъзнание имате и какво представлявате, но вашите внушения са типични за руснаците, а не за българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
крас
преди 2 години
СЛЕД 2014 ГОДИНА ПОДОБНИ НА ТЕБ СЪЩЕСТВА ОТ ДЕСЕН СЕКТОР И СС АЗОВ И ДРУГИ БАНДЕРОВСКИ СПЕЦОВЕ , ИЗЛАВЯХА ТАКИВА КАТО МЕН , УБИВАХА ГИ , ГОРЯХА ГИ ЖИВИ В ОДЕСА И НАЛАГАХА ПРАВИЛАТА НА "ДЕМОКРАЦИЯТА" !!!!! ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ ЧУВСТВАТ В МОМЕНТА В ОБКРЪЖЕНИТЕ ОТ РУСКАТА АРМИЯ УКРАИНСКИ ГРАДОВЕ????? Като мишки в капан !!! Наясно са каква ще е съдбата им. !!!! На теб също предполагам!!!Учудва ме това, че България в момента се е разделила на такива като теб подкрепящи НЕОНАЦИЗМА и такива които помнят НЮРНБЕРГСКИЯ ПРОЦЕС чиито произнасяния днес нямат никаква сила.!!!! НЕМЕЗИДА е тази която ще определи бъдещето не само на Украйна , но и на света!!! ИЛИ НЕОНАЦИЗМА ЩЕ БЪДЕ РЕАБИЛИТИРАН ИЛИ ЩЕ БЪДЕ ТОТАЛНО УНИЩОЖЕН!!! Съдбата ще го покаже!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Хм- това важи и за Сръбскобългарската война от 1885г., така ли, а може би- според вас- важи и за боевете на Шипка от лятото на 1877г...Войните се печелят от онези, които имат защитават нещо изключително важно в тях- собствена земя, собствена държава, отбрана на държавата си от чуждия агресор. Ако това не е вярно- според вас- защо руснаците издържаха обсадата на ленинград и на сталинград във ВСВ- да не би да си мислят, че само те имат правото на защита на своята държава и Родина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Доброволците от статията са обречени срещу редовна войска, обучена и въоръжена до зъби. Всеки военен ще ви обясни, че само с ентусиазъм битка не се печели. Нищо лично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 2 години
Констатирам каква е тактиката на руската армия в Украйна.!!!!Тя е в определящо поведение , а не изпадналите в глуха защита украински градове лишени от ток , вода , храна..... На украинската армия не и остава нищо друго освен да прави опити да пробия блокадата!!! Според теб те са мотивирани и ще успеят... Възможно е да си прав... Докато върви този бавен и мъчителен процес на окопна война , цените на енергоносителите отиват нагоре... Цената на газта води до скок на цените на торновете , на зърното , хляба и месото. ... Цените на енергоносителите убиват бизнеса , водят до фалити и поставят на изпитание цалата наша социална система..... Приемането ти, че утре украинците ще победят и ще изгонят окупаторите , показва , че си невероятен оптимист..... Ако в Русия има засегнати , то това ще са техните милионери свикнали на висок стандарт на живот... На огромната част от руския народ са в такова плачевно състояние, че едва ли при тях ще настъпят някакви апокалиптични промени. Те самите отдавна са в този апокалипсис.....ДА МУ МИСЛИ ЕВРОПА , ДА МУ МИСЛИМ НИЕ КОИТО ИМАМЕ КАКВО ДА ГУБИМ!!! МОГА ДА КАЖА САМО : добре дошли в ада.....ТАЗИ ВОЙНА ВЕЧЕ Е И НАША!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Е- когато аз писах отговор на постовете на тези ''коментатори'' и им цитирах нашия НК, те ми слагаха минуси и ми пишеха за... лицемерието на сащ. Само оттук си проличава неадекватността им- аз им публикувам съдържанието на българския НК, тъй като този сайт е с домейн ''.бг'' и следователно, за него важат законите на България, те ми пишат за политиката на държавата сащ, която е на едни 10 000 км от България и е съвсем чужда държава..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
fon
преди 2 години
Оказва се, че да си *** на Путин в България си е отдавна дефинирано престъпление в Наказателния кодекс:Чл. 419а. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) (1) Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.(2) Който подбужда другиго към престъпление по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до една година.Тук трябва да изловим няколко *** като Крас, бате Педераско и подобни, ако изобщо са различни лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
БРАВО на украинците- така се защитава собствената държава и Родина, така се защитава правото на един народ на собствена държава със собствена държавна територия, със собствен държавен суверенитет. Дръжте, се украинци- не давайте нито микрон от вашата столица на руския агресор. Целият свят е на ваша страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
И като превземе градовете какво ще прави Путин ? Ще избие 30 милиона ? Ще ги прати в лагери ? Ще инсталира 500 хиляди руски държавни служители да командват ? А когато това се случи санкциите ще паднат ? Според мен бъркаш дълбоко. Това не се случи никъде по света нито в Афганистан нито в Сирия. Путин си създаде 5 милиона партизани. Въпрос на време е Русия да се изтощи икономически. Скоро няма да имат компютри и телевизори по магазините ... маратонки адибас и ромика липса на елементарни неща като гвоздеи и т.н. Колко дъгло мислиш,че народа ще го търпи пу т лер ? Световната рецесия идва. Това значи по малко икономика по малко петрол и цената ще се забие надолу. САЩ ако искаха да има кратка война щяха да екипират украинците с батареи пейтриът или друг тип ракетен щит. Дадоха 1-2 батареи но няма да го направят така,че войната да свърши за 3 седмици. Познай защо ? Защото чакат Русия да фалира с новия си Афганистан точно както през 1989-та :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още