IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Няма да допуснем Гърция да ни пресира

Не може да отстъпваме от договорките, само защото в страната ще има ново правителство, твърдят германски политици

12:02 | 05.01.15 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Берлин: Няма да допуснем Гърция да ни пресира

Правителството на Германия настоява бъдещият гръцки кабинет да спазва ангажиментите си за икономии и реформи. „Очакваме гръцкото правителство, без значение кой ще го състави“, да спазва сключените с ЕС споразумения", заяви вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел пред Hannoversche Allgemeine Zeitung.

След дебата през уикенда за оставането или напускането на задлъжнялата страна на еврозоната Габриел подчертава, че „целта на цялото федерално правителство, на ЕС и на настоящите управляващи в Атина е да запазим Гърция в еврозоната". Председателят на социалдемократическата партия увери същевременно, че „не е имало и няма противни планове".

Три седмици преди новите парламентарни избори в Гърция през уикенда пламна дискусия за едно евентуално напускане на еврозоната от южноевропейската страна. След материал в авторитетното списание Spiegel, според който  германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле са готови да позволя на Атина да напусне еврозоната, ако е необходимо, информацията бе официално опровергана от правителствен говорител. Габриел от своя страна твърди, че днес еврозоната е много по-стабилна и по-силна. „Затова и не може да ни прeсират“, казва той по адрес на Атина.  

И баварският финансов министър Маркус Зьодер призовава за поддържане на политиката на строги икономии. „За мен е ясно, че няма да има опрощаване на дълговете и каквито и да е отстъпки, само защото сега ще има ново правителство“, заяви политикът от християнсоциалния съюз, цитиран от Süddeutsche Zeitung. „Няма да има Lex Greece", казва той. В същото време той предупреди и срещу прибързаните стъпки. Въпреки това и преди той не е считал едно евентуално излизане на Гърция от еврозоната за „кошмарен сценарий“. „Тогава обаче съзнателно бе избран различен път. Засега трябва сериозно да се върви по него", убеден е той.

Евродепутатът от CSU Маркус Фербер заявява пред Die Welt, че „ако гърците при един потенциален премиер Алексис Ципрас се върнат към стария коловоз, то нека го направят – това ще е суверенно решение на гръцкия народ. Но тогава вече няма да има финансови помощи от страна на ЕС. „Солидарността няма да има своите бизнес принципи, ако страната се отрече от реформите“, казва ръководителят на валутната комисия в Европейския парламент.

Председателят на Зелените Симоне Петер разкритикува дебата като "безотговорен". „Мисля, че това е безотговорно говорене", заяви тя пред телевизия ZDF. „Ние имаме една общност на солидарността, целта трябва да бъде да се стабилизират нещата". Преди всичко под внимание според нея трябва да се вземат икономическите последствия. Едно гръцко излизане от еврозоната може да има последствия за други страни, като Италия и Португалия. Важно според Петер е „да се проведе една пълна дискусия“.

Междувременно стана ясно, че финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле е обсъждал със своя бивш гръцки колега Евангелос Венизелос излизането на Атина от валутния съюз още през 2011 г. Подобен сценарий за „приятелско излизане“ на страната тогава се е обсъждал в рамките на неформална среща на финансовите министри на страните от еврозоната под полското председателство на ЕС, заяви Венизелос, цитиран днес от Kathimerini. Дискутиран е бил сценарий, при който европейските партньори биха подкрепили с финансови помощи завръщането на Гърция към националната ѝ валута. Обсъждани са били и евентуални ограничения на капиталовия трансфер.

По собствени думи Венизелос тогава е отклонил подобно предложение. „Отговорът ми беше, че това за нас е нещо, което не можем да си представим, и нещо много опасно“, казва той. Защо след всички вътрешни напасвания страната трябва да понесе и обезценяване на собствената си валута, което ще се случи при завръщане към драхмата, аргументирал се е гръцкият социалист. „Дискусията бе дълга и трудна, но накрая Шойбле разбра нашите аргументи и се стигна до решението за втория пакет с мерки и подстригването на дълга“, спомня си Венизелос, който днес е външен министър на Гърция.

Южната европейска страна се подкрепя от 2010 г. насам от финансова програма на ЕС и Международния валутен фонд на обща стойност 240 милиарда евро. По този начин трябва да се предотврати излизане от еврозоната и свързаните с това турбуленции на финансовите пазари. В последните проучвания преди изборите в Гърция води критично настроената към реформите пария на Ципрас СИРИЗА. Тя обещава на гърците разхлабване на спорния план за строги икономии и предоговаряне на всички споразумения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Сгрешил съм думата, поднасям извинения: Да се чете не "клиент", ами "Партньор".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
ДесеткиЛевове
преди 9 години
Да, както обикновено, тука на некой като му дадеш цифри се почват дълбоки философии и носене на вода от 9 кладенеца. Нема проблеми, ше преброя и "аутсорсинга" и реекспорта. Извади цифрите и ше ги включа в преброяването. Нека да позная, всъщност нямаш никакви данни и си говориш наизуст за Раша, големия клиент на немската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 6
varna333
преди 9 години
Е шуменски фес ! Да не мислиш че само вие шуменските турци покрепяте ИДИЛ ! Това ли те учудва *** фес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Прекият износ може и да е толкова. От територия-до територия. ОК. А...броиш ли аутсорснатите производства на немски компании в Русия? Освен това, Германия и внася доста от Русия - независимо, какво - и си партнира, при експорт за трети страни, отново, с руски фирми. не се залъгвай: Процентите, най-вероятно, са /поне/ около 10. Виж, Мизантропският може да не се кахъри: Емоции не влагам. Гърците - онези, местните (питате ли се, защо) - са известни като не особено по потенето. Европачка по гръчки се папка. Отделно, издънка в Гърция ще се отрази практически на всички и, на повечето, негативно. Може да е сигурен. А на мен трус в сърцето на Европа, ама никак, не ми е по душа.Такива работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Nana - LET IT RAINhttps://***.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
ДесеткиЛевове
преди 9 години
Износа на Германия за Раша е около 3% от общия износ. Това не мисля че влиза в категорията "голям клиент на немската икономика"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Успяваш ли да си проследиш мисълта или просто бълваш емоционални тиради?За протокола Гърция няма НИЩО общо с ромеите.Изключително примитивно е да приемаш цял народ за някакви мързеливци и черни дяволи а друг народ за някакви *** идеалисти и само ти си прозрял, че се очертава духане на супата. Не зная защо ти отговарям. Практиката показва, че спор с хора, пишещи подобни неща е все едно да говориш на радиото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
P.S.Тези, които не могат си озапти тарикатите, скоро ще ходят по евро за *** да правят, и пак ще ги режат. Аман от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
До поставилия минуса: Предният път, поне не бяха наложени санкции на такъв голям клиент на немската икономика, като Русия. санкции нямаше, а Дойче банк се стресна, и не на шега. Сега, нещата са много по-комплицирани, а гръчката левица, май идея си няма, към какво тласка страната си. Комбинацията е много взривоопасна, и май този път, шамарът ще нацели първо Берлин. Гърците не ги броя, те сами се слагат на пътя на големия глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
" Берлин: Няма да допуснем Гърция да ни пресираНе може да отстъпваме от договорките, само защото в страната ще има ново правителство, твърдят германски политици "Любопитен съм, как точно ще удържат фронта. Ще накарат ромеите да бачат ли?Ха-ха. При цялото ми уважение, това, решилите у Немачко предния път да крепят Гърция, ама яката, са се откъснали от реалността и са се предоверили на оптимизма, дошъл неизвестно откъде. Яко духане на супата се очертава, народе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още