IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската национална гордост блести след анексирането на Крим

За първи път Русия празнува Деня на победата с два парада – в Москва и Севастопол

11:05 | 09.05.14 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Момент от парада на Червения площад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Момент от парада на Червения площад. Снимка: Ройтерс

По време на проевропейските демонстрации в Киев, които доведоха до свалянето от власт на лоялния към Русия украински президент Виктор Янукович в края на февруари, радикалните украински националисти са видими водещи участници. И в сегашния украински преходен кабинет националистите са представени. Техните лидери отричат да изпитват симпатии към нацистите.

Според коментатора Сванидзе събитията в Украйна се представят умишлено в Русия като продължение на Втората световна война, защото този конфликт все още е заема „огромна част в съзнанието на хората". Повече от 25 милиона съветски граждани са загинали по време на войната, показват някои оценки от онова време.

За Сванидзе пропагандното послание е ясно - „За пореден път ние сме застрашени от фашистите, и нашите братя са застрашени от фашистите и ние трябва да се борим срещу фашистките завоеватели, които на свой ред са подкрепяни от Запада".

Като една вълна в момента се разпростират антизападните настроения в Русия, и точно в тези чувства сега се сблъсква големият военен парад на победата. В столицата Москва преминаха общо 151 единици бойна техника - с 50 повече от миналата година. Сред тях бяха 13 разузнавателни машини "Тигр", 13 машини БТР-80, какъвто има в севастополската бригада на морската пехота, както и 69 самолета и хеликоптери. За пръв път по паважа минаха кавалерийски части.

Според актуално изследване на общественото мнение на мозъчния тръст Pew Research Center, което бе публикувано в четвъртък, само 39% от запитаните руснаци имат положително мнение за Европейския съюз, докато през 2011 г. техният дял бе 64%. За САЩ данните са подобни – ако през 2011 г. 56% от анкетираните са имали добро отношение към САЩ, сега техният дял е 23%.

Някои руснаци се чувстват предадени от бившите си съюзници по време на Втората световна война, заради спора на Изтока и Запада по темата Украйна. „Ние празнуваме сега голямата инвестиция на Русия в европейската история - освобождението на народите от игото на фашизма. А Европа ни обижда, тормози ни и ни демонизира и не иска да ни признае за равни", пише бившият руски депутат Сергей Марков в четвъртък в коментар за „Известия“.

През деветдесетте години, след разпадането на Съветския съюз, спектакълът с преминаващите военни части напълно изчезна за Деня на победата в Москва. Но през 2008 г. Путин отново ги докара на Червения площад - като част от общото връщане към традициите на съветската епоха, което включва и националния химн от ерата на Сталин.

В този контекст анексирането на Крим може да се разглежда като най-доброто постижение на този стремеж. До 1954 г. полуостровът на Черно море принадлежеше на Русия. След това той е обещан от тогавашния ръководител на съветската комунистическа партия, Никита Хрушчов, на Украйна.

Фактът, че Русия сега отново посегна към полуострова, донесе сериозна критика в международен мащаб на Москва. Но сред собствения си народ Путин се радва на най-сериозното одобрение.

Според анкетата на Pew 61% от руснаците са съгласни с изказването: „Има части в съседните страни, които всъщност принадлежат на нас“.

Руските медии спекулират, че Путин ще отиде в Севастопол за честването на Деня на победата. Там се намира руският Черноморски флот, а целият град се подготвя от седмици за собствения си огромен военен парад, с който иска да отпразнува 70-тата годишнина от освобождението си от нацистите. Парадът в Севастопол бе насрочен за 10 часа местно време, т.е. Съвпада с началото на парада на Червения площад, където за пръв път се развя и знамето на Крим.

Но това не е всичко – планиран бе и парад на 40 единици военна техника и тържествен марш на воински части в Керч и Армянск, практически на границата с Украйна. Това се коментира като демонстрация, насочена и към украинската страна.

„Силата и достойнството на Русия се крият в неразривната връзка между поколенията, която и занапред ще се съхрани, поставяйки службата за Отечеството преди всичко останало“, заяви президентът Владимир Путин в речта си по време на празничния парад на Червения площад в Москва, цитиран от РИА Новости. „Това е празник, в който триумфира всепобеждаващият патриотизъм”, заяви още Путин в речта си. 

А черно-оранжевите връзки на Св. Георги, които много руснаци след 2005 г. в Деня на победата носеха в чест на ветераните от войните, са се превърнали междувременно в чист политически аксесоар. Проруските активисти в цяла Украйна носят тези ленти като разпознавателен знак по време на протестите в Киев и при окупацията на правителствени сгради.

Наталия Лосева, която възроди през 2005 г. символа от епохата на руските царе, е изненадана от появата на лентите в Украйна.

„Това тълкуване не изглежда правилно", казва тя в скорошно интервю за информационната агенция РИА Новости. „Лентата е била събудена за нов живот, за да се помни за годините на Великата отечествена война и е служила като „символ на нашата връзка с ветераните, с нашите предци, дядовци и баби", каза Лосева.

Сега носенето на тези ленти има ново измерение. А Лосева казва: „Аз не съм сигурна дали политизацията на символи и отличителни знаци е нещо добро". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 8
georgi_shum
преди 10 години
Колко пъти да ти се повтаря, че Янукович избяга САМ на 22.02 и така денонсира сам споразумението. Избяга, защото прекрасно знае какви ги е творил, и че го чакат много, много години затвор. Блокираните наскоро 190 милиона долара на семеството му и най близките му в Швейцария е показателен... И запореден път ти казвам, в името на добрия тон тук, избягвай да даваш лични квалификации на другите тук преди да си видял ТИ що за стока си. Чувството ти за непогрешимост, превъзходство над другите и всемирно познание...... е характерно за някои МНОГО тежки психични заболявания... Дано твоя случай ДА НЕ е такъв..И като говориш за четене - прочети ТИ по задълбочено за комунизма, фашизма.. и национал социализма и ще видиш, че между ТРИТЕ има много повече съществени прилики, отколкото разлики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
creepazoid
преди 10 години
Като човек, живял в комунизма, можеш без да си кривиш душата да потвърдиш дали принципите, за които говориш, имаха нещо общо с действителността, или просто някои животни бяха по-равни от другите.Човешката пророда е такава, че винаги се стреми към нещо по-добро, винаги се състезава, строя е за наивниците, тарикатите винаги се облагодетелстват. Единствената разлика е, че при тоталитарните режими много малко хора се облагодетелстват много повече, за сметка на много повече губещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 10 години
Ти колко президенти от Европа и САЩ през последните години видя да си подават оставката, защото един площад хора са се събрали и я искат? Знаеш ли що бой изядоха и що газ издишаха стотици хиляди през последните години в Гърция, Испания, Франция, Германия, Турция... ? Колко оставки видя?Нали затова са изборите - да се каже кой ще управлява 4-5 или колкото там години?И ако Янукович пак пак беше ги спечелил изборите и пак се съберат на площада 10 - 20 хил. недоволни и пак му я поискат? Тогава какво?Вместо да пишеш глупости, обясни какво стана със споразумението, което подписаха на 21 февруари опозицията и външните министри на Франция, Германия и Полша в Киев с Янукович?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 6
mktmkr
преди 10 години
Ако Янукович си беше подал оставката нищо от това нямаше да се случи... дори можеше да се яви на избори и да ги спечели отново предвид слабата в този момент опозиция в Украйна. Но не, един руски лидер реши да доказва на целия свят колко е велик и с цената на всичко да не допусне нова "оранжева революция" ..... останалото е история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 13
serafima
преди 10 години
Мисля, че тук пишат по-грамотни и нителигентни хора от да кажем в БЛИЦ и подобни форуми. Не приемам да се говори за анексиране на Крим. Темата е дълга и няма възможност да я развия. Защо тогава не се казва за олигарсите, които взеха властта в Киев - как всъщност взеха властта и крещящия факт, че да незаконни и фалшиви? Който оприличава комунизма на фашизма, е просто умствено недоразумение и не трябва да се гледа сериозно на него. Това са невежи и емоционални лаици. Доказателство за това е и споменаването на Чукча. Явно човекът не е в материята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
При комунизма всичко всичко е обратно националните идеи се мачкат безмилостно, като целта е да се заличат всякакви национално-етнически граници! Целта е всички народи по света да се слеят в едно пролетарско общество без граници. Отрича се частната собственост. Собственик на всички средства за производство в началния етап (социализма) е държавата, а след отмиране на нейните функции просто на обществото. Отрича се и се заклеймява религията. Материализмът е издигнат в догма и култ. В морален план се поставят абсолютно нови основи на отношения равенство между половете, граждански правоотношения и обредност в семейната институция.Комунистите казват - Пролетарии от всички страни, обединявайте се! Да живее равенството и братството между трудещите се хора по света!Фашистите казват Нашата нация ще управлява света, а всички останали ще бъдат подредени по качества и пълноценност и ще ни служат според нашите нужди!Единственото общо е, че и двете за постигането на идеалите си предвиждат насилие и тоталитаризъм, но това се е случвало и при чисто консервативни държави с тиранични ръководители диктаторите виреят във всяко общество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Това го казваш като Чукча Читатель или като Чукча Писатель? Хахаха!Аз знам, че голяма част от интелектуалните ви устои са базирани на митингаджийската профано-реформаторска култура, но все пак тук се предполага, че в дискусията участват малко по-качествени хора... уж... хаха! Дано, ама надали! Хаха!За да не се изчерпва престоят ви тук само с функцията на Чукча Писатель, ще ви споделя каква е разликата между фашизъм и комунизъм:Първо нека да уточним, че под фашизъм всички несъзнателно и от незнание имат предвид националсоциализма на Хитлер, но нека е така за случая!Фашизмът е вид радикален национализъм, или нацизъм. Тази идеология се основава на борбата за господство на една нация над всички останали. Нацията е над всичко и цялото държавно устройство на страните с нацистко или фашистко управление е подчинено на тази идея. Идеята се обслужва от еднопартийна система.При фашизма икономическият модел на обществото е свободен всички форми на собственост съществуват в пълна хармония. В исторически план всички държави, в които е имало фашистки режими, са били с капиталистически модел на стопанството. Фашистката държава силно се уповава на религията, основно на християнството, като даже взаимства част от символиката от там. Има обаче някои признаци на фашизъм и в Турция. В морален план фашизмът залага на стари консервативни порядки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
100% е вярно че комунисти = фашисти,това че някой западни "демократи" и масони също е 100% = фашисти не противоречи на първото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 31
Mavi Goz
преди 10 години
Зависи как и къде си търсил! хахаха...! По-скоро нямат нищо общо!Трябва първо малко да се образоваш, да почетеш...! хехеИли викаш - Чукча не читатель, Чукча Писатель! хахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 7
toto 2
преди 10 години
Като играе мечката в комшиите ,твърде вероятно е да дойде и при теб...А някой намира ли разлика между комунисти и фашисти -аз ,не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още