IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската национална гордост блести след анексирането на Крим

За първи път Русия празнува Деня на победата с два парада – в Москва и Севастопол

11:05 | 09.05.14 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Момент от парада на Червения площад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Момент от парада на Червения площад. Снимка: Ройтерс

По време на проевропейските демонстрации в Киев, които доведоха до свалянето от власт на лоялния към Русия украински президент Виктор Янукович в края на февруари, радикалните украински националисти са видими водещи участници. И в сегашния украински преходен кабинет националистите са представени. Техните лидери отричат да изпитват симпатии към нацистите.

Според коментатора Сванидзе събитията в Украйна се представят умишлено в Русия като продължение на Втората световна война, защото този конфликт все още е заема „огромна част в съзнанието на хората". Повече от 25 милиона съветски граждани са загинали по време на войната, показват някои оценки от онова време.

За Сванидзе пропагандното послание е ясно - „За пореден път ние сме застрашени от фашистите, и нашите братя са застрашени от фашистите и ние трябва да се борим срещу фашистките завоеватели, които на свой ред са подкрепяни от Запада".

Като една вълна в момента се разпростират антизападните настроения в Русия, и точно в тези чувства сега се сблъсква големият военен парад на победата. В столицата Москва преминаха общо 151 единици бойна техника - с 50 повече от миналата година. Сред тях бяха 13 разузнавателни машини "Тигр", 13 машини БТР-80, какъвто има в севастополската бригада на морската пехота, както и 69 самолета и хеликоптери. За пръв път по паважа минаха кавалерийски части.

Според актуално изследване на общественото мнение на мозъчния тръст Pew Research Center, което бе публикувано в четвъртък, само 39% от запитаните руснаци имат положително мнение за Европейския съюз, докато през 2011 г. техният дял бе 64%. За САЩ данните са подобни – ако през 2011 г. 56% от анкетираните са имали добро отношение към САЩ, сега техният дял е 23%.

Някои руснаци се чувстват предадени от бившите си съюзници по време на Втората световна война, заради спора на Изтока и Запада по темата Украйна. „Ние празнуваме сега голямата инвестиция на Русия в европейската история - освобождението на народите от игото на фашизма. А Европа ни обижда, тормози ни и ни демонизира и не иска да ни признае за равни", пише бившият руски депутат Сергей Марков в четвъртък в коментар за „Известия“.

През деветдесетте години, след разпадането на Съветския съюз, спектакълът с преминаващите военни части напълно изчезна за Деня на победата в Москва. Но през 2008 г. Путин отново ги докара на Червения площад - като част от общото връщане към традициите на съветската епоха, което включва и националния химн от ерата на Сталин.

В този контекст анексирането на Крим може да се разглежда като най-доброто постижение на този стремеж. До 1954 г. полуостровът на Черно море принадлежеше на Русия. След това той е обещан от тогавашния ръководител на съветската комунистическа партия, Никита Хрушчов, на Украйна.

Фактът, че Русия сега отново посегна към полуострова, донесе сериозна критика в международен мащаб на Москва. Но сред собствения си народ Путин се радва на най-сериозното одобрение.

Според анкетата на Pew 61% от руснаците са съгласни с изказването: „Има части в съседните страни, които всъщност принадлежат на нас“.

Руските медии спекулират, че Путин ще отиде в Севастопол за честването на Деня на победата. Там се намира руският Черноморски флот, а целият град се подготвя от седмици за собствения си огромен военен парад, с който иска да отпразнува 70-тата годишнина от освобождението си от нацистите. Парадът в Севастопол бе насрочен за 10 часа местно време, т.е. Съвпада с началото на парада на Червения площад, където за пръв път се развя и знамето на Крим.

Но това не е всичко – планиран бе и парад на 40 единици военна техника и тържествен марш на воински части в Керч и Армянск, практически на границата с Украйна. Това се коментира като демонстрация, насочена и към украинската страна.

„Силата и достойнството на Русия се крият в неразривната връзка между поколенията, която и занапред ще се съхрани, поставяйки службата за Отечеството преди всичко останало“, заяви президентът Владимир Путин в речта си по време на празничния парад на Червения площад в Москва, цитиран от РИА Новости. „Това е празник, в който триумфира всепобеждаващият патриотизъм”, заяви още Путин в речта си. 

А черно-оранжевите връзки на Св. Георги, които много руснаци след 2005 г. в Деня на победата носеха в чест на ветераните от войните, са се превърнали междувременно в чист политически аксесоар. Проруските активисти в цяла Украйна носят тези ленти като разпознавателен знак по време на протестите в Киев и при окупацията на правителствени сгради.

Наталия Лосева, която възроди през 2005 г. символа от епохата на руските царе, е изненадана от появата на лентите в Украйна.

„Това тълкуване не изглежда правилно", казва тя в скорошно интервю за информационната агенция РИА Новости. „Лентата е била събудена за нов живот, за да се помни за годините на Великата отечествена война и е служила като „символ на нашата връзка с ветераните, с нашите предци, дядовци и баби", каза Лосева.

Сега носенето на тези ленти има ново измерение. А Лосева казва: „Аз не съм сигурна дали политизацията на символи и отличителни знаци е нещо добро". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
да, ама *** да копа няма да видиш, те и за това нямат собственост, та аналогията не е много добра иначе с фактологията съм съгласен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Гледам на всяка крачка се говори за независомост!Хм!Зависима ли е дадена страна от друга валута, забрави за независимостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Да, иганите не бяха проблем. А и трябва да ги разберем, че са с друга култура.Вярно, не пускаха децата си на училище, но и моята баба не е пускала майка ми на училище, защото думите и са били : "Женско ли е, тука, тука, в кухнята!"А са били шест деца, нивата да се оре, да се тъче, животните да се гледат, за дърва в гората да се ходи.Майка ми е толкова възрастна, а сънят и който се повтаря и до ден днешен са двата вола, Белчо и ***, които "мобилизират" ВСВ..*** работеха в строителни войски,построиха пътища, заводи, фабрики, не ми се мисли, колко сгради направиха. улиците се миеха всяка сутрин, беше чисто, а *** сватби богати та богати!Днес всичко е дадено в ръцете на "свободните" пазари, които направиха човека и беден и роб!И музиканто си бяха и то добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Когато някой казва, че комунизмът и фашизмът са еднакви, няма предвид идеята за възникването им, а някои от последствията.Защото криво разбрания комунизъм доведе до масово физическо унищожение на хора също.Не ми се мисли за гораните у нас, и само те ли.Но комунизмът е използван "пак" от хора, които освен да дърпат задкулисно конци, друго не правят. И това не са Т.Ж. или Брежнев!За да не ме разбираш погрешн, аз съм за държавността, която по време на коминизма "уж" имаше. Имаше я идеята, хората я осъществявах въпреки партията, и то си е дълга приказка.Пусни във форумите една тема за комунизма и фашизма, ще се съберат желаещи за коментар. Гледам Украйна темата вече трети път я започват отначало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
не, че нещо, ама *** освен нахранени са били и работещи. И по улиците е било доста по-чисто(включително в техните квартали). А за недохранените професори в момента? И това ли е нормално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 3
rover
преди 10 години
Този виц с баничките изобщо не е верен, защото по времето на соца не е могло да има дефицит на каквото и да било ( според твоите думи,де), а най-малкото на такава проста стока като банички.Иначе плоската ти агитация за нахранените *** по онова време е на ниво пенсионери, чакащи пред кварталата поща за пенсиите си. Слаба ракия си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=697851Американският бизнес напуска Китай и се връща обратно в САЩ, съобщи електронното издание Газета Ру. Европа също така призовава за реиндустриализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Руската национална гордост блести..."-----------------Вчера на парада, руснаците излязоха наистина с всички най-добро, с което разполагат в момента. Включително и с това ;)) :http://***.dailymail.co.uk/news/article-1385131/Russia-Victory-Day-Female-police-cadets-20-000-parade.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Ти да не очакваше да започна да ти обяснявам на кого и кога за последно съм козирувал, или на Роувърчето да се листвам от какви среди произхождам? Хехе...За такива като вас, дето постоянно виждат комунисти, мога само с вицове да се аргументирам. Ще се познаете в този, напр: (той е от времето на комунизма)Един взязъл в сладкарница и казал:- Една боза от 4 стотинки и една баничка.- Нямаме банички рекла продавачката- Добре, тогава една боза от 6 ст. и една баничка.- Казах ви, че нямаме банички повторила женицата зад щанда.- Добре де, разбрах! Дайте ми тогава една боза от 8 ст. и една баничка!- Другарю, вие добре ли сте? Колко пъти да ви повтарям, че нямаме баници!Тогава се намесила втората продавачка, която до момента слушала отстрани:- Марче, тресни му тавата с баниците на главата на тоя, че вече неам нерви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още