IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият ход от страна на Кремъл – капиталов контрол?

Перспективата за допълнителен отлив на средства от руската икономика не може да бъде пренебрегната

15:44 | 25.03.14 г. 30
Следващият ход от страна на Кремъл – капиталов контрол?

С оглед на значителните средства, които бяха изтеглени от руската икономика през тази седмица, очаквано се засилиха и пазарните спекулации за възможно въвеждане на правителствен контрол върху капиталите.

Базирайки се на досегашните очаквания, през миналата седмица Руската централна банка изключи възможността за въвеждане на капиталов контрол "към този момент". Въпреки това по-рано през деня руският заместник-министър на икономиката Андрей Клепач заяви, че отливът на капитали ще достигне 65-70 млрд. долара, или значително над предходните оценки.

Мерките за контрол върху свободното движение на капитали обикновено се налагат от развиващите се икономики, които са изложени на голям риск от загуба на инвестиционни потоци. Инструментите за контролиране на паричните потоци са разнообразни, като обикновено включват както ограничаване на това колко пари може да местите от съответната страна в друга, така и дори покачване на данъчните ставки върху инвестициите в чужбина.

Сред страните, въвели известна форма на капиталов контрол в последните години, са Индия, Бразилия и Тайланд, които бяха сериозно засегнати от последната голяма криза от 2008 г.

Въпреки че е възможно Русия да прибегне до използването на подобни инструменти, перспективата за допълнителен отлив на капитали и след това не може да бъде пренебрегната.

"Те знаят, че това в крайна сметка ще подкопае реалната икономика", заяви пред CNBC Тим Аш, ръководител на изследователското звено за развиващия се свят в Standard Bank. "Руснаците обаче са умни в изработването на схеми за избягване на това нещо", добави той.

Въпреки това други експерти са на мнение, че вероятността от подобен сценарий е малка.

"Това е много малко вероятно и е най-лошият реален сценарий", отбеляза главният икономист в Renaissance Capital Чарлз Робъртсън.

"По време на световната финансова криза Русия губеше по около 150 млрд. долара на тримесечие. Това сега е по-малко от половината, така че и този процес до голяма степен приключи", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
имам съмнения, че за Осетия и Абхазия ако има референдум ще си неприятно изненадан. А за Чечня си прав-до колкото знам там има петролни интереси, иначе не знам какво толкова ги държат. Но дори и да бъркам-нали Русия е лошата, а Запада е добрият-никой не поставя на кантар Чечня и Абхазия, а просто не признават Крим. Никой не казва-ако искат руснаците от нас да признаем Крим за руски да направят тия референдуми и в другите области. А нали Русия е лошата, а Запада - различните. Всичко което виждам аз е - шайка лицемери(включително Русия) се борят за кокала. И ние би трябвало да сме прагматици и да се помъчим да хванем колкото се може месце за нас, а не да лижем д-тата на чужденците. Но това последното не го виждам. Про или анти евро и руско ориентиране тук няма място-има само пробългарско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 10 години
и Русия отново е вглъбена в себе си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 10 години
Вълните на кондратиев :1.Великобритания овладя първата и втората - това я направи империя 2.САЩ овладя третата и четвъртата - това я направи империя През това време Русия седеше вглъбена в себе си Сега казват че сме на прага на петата кондратиева вълна и руси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
milioner4e
преди 10 години
Да има моралното право. Но защо Путин не е толкова демократично и референдумски настроен към Южна Осетия, Чечня и Абхазия? Нека пусне и там референдум и тогава да говорим за морално право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
milioner4e
преди 10 години
Русия спечели кое по-точно? 1 милиард бонус издръжка, тепърва протести заради нулевото икономическо развитие на хер Путин и игрички на войници без отличителни знаци струващи няколко милиарда на ден? По-точно кое спечели? Между другото и 90те години хората като "Internet" са си мислили, че Аржентина е спечелила войната с МВФ като не си връща заема, ама уви не е точно така, резултата е изолация какъвто ще бъде и за Русия веднага щом заработи Кипърското находище на газ и веднага щом започне добива на шистов газ. Пък нека Русия печели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
обратното също е вярно-колко много хора вярват в безусловната правота и непреклонима сила на Запада...пък то-пръц Марийке...Я ми кажи-ама честно-на чия страна е моралното право-Крим има ли (от морална гледна точка, не от юридическа) да се присъедини към Русия след тоя референдум? Само да или не, моля и само от гледна точка на морала.А бъзика е-повечето гледат нещата от гледна точка на Запада и Русия и мнооого малко гледат от гледна точка на България. Кое е добре за нас в момента-санкции или без санкции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 15
misanthrope
преди 10 години
Няма смисъл :) За мен печалният извод от тази криза беше, колко много хора в България сляпо вярват в безусловната правота и непреклонимата сила на Русия. Способни да оправдаят всичко, щом идва от Русия. Руснаците са срещу това, което прави Путин а нашите умират от кефВойната свърши, Русия победи, а останалите са ***.Гледам с отчаяние на това, което се случва, както каза Иван Костов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 10 години
Коя война спечели Русия? Тя изгуби Украйна. Спечелила Крим. Спечели и още повече врагове. Всички разбраха,че подписа на Русия не струва колкото хартията на която е поставен. Не напразно германците ги наричат дохора(протохора).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 15
Internet
преди 10 години
Виж RTS-а на тази странсица, бе смешникВиж валутните курсовеВойната свърши, Русия победиТолкова по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още