IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият ход от страна на Кремъл – капиталов контрол?

Перспективата за допълнителен отлив на средства от руската икономика не може да бъде пренебрегната

15:44 | 25.03.14 г. 30
Следващият ход от страна на Кремъл – капиталов контрол?

С оглед на значителните средства, които бяха изтеглени от руската икономика през тази седмица, очаквано се засилиха и пазарните спекулации за възможно въвеждане на правителствен контрол върху капиталите.

Базирайки се на досегашните очаквания, през миналата седмица Руската централна банка изключи възможността за въвеждане на капиталов контрол "към този момент". Въпреки това по-рано през деня руският заместник-министър на икономиката Андрей Клепач заяви, че отливът на капитали ще достигне 65-70 млрд. долара, или значително над предходните оценки.

Мерките за контрол върху свободното движение на капитали обикновено се налагат от развиващите се икономики, които са изложени на голям риск от загуба на инвестиционни потоци. Инструментите за контролиране на паричните потоци са разнообразни, като обикновено включват както ограничаване на това колко пари може да местите от съответната страна в друга, така и дори покачване на данъчните ставки върху инвестициите в чужбина.

Сред страните, въвели известна форма на капиталов контрол в последните години, са Индия, Бразилия и Тайланд, които бяха сериозно засегнати от последната голяма криза от 2008 г.

Въпреки че е възможно Русия да прибегне до използването на подобни инструменти, перспективата за допълнителен отлив на капитали и след това не може да бъде пренебрегната.

"Те знаят, че това в крайна сметка ще подкопае реалната икономика", заяви пред CNBC Тим Аш, ръководител на изследователското звено за развиващия се свят в Standard Bank. "Руснаците обаче са умни в изработването на схеми за избягване на това нещо", добави той.

Въпреки това други експерти са на мнение, че вероятността от подобен сценарий е малка.

"Това е много малко вероятно и е най-лошият реален сценарий", отбеляза главният икономист в Renaissance Capital Чарлз Робъртсън.

"По време на световната финансова криза Русия губеше по около 150 млрд. долара на тримесечие. Това сега е по-малко от половината, така че и този процес до голяма степен приключи", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
А де! Ако бяха влезли с мандат на ООН, бих подкрепил 100%. Дори и да бяха влезли без мандат на ООН, но едновременно с това да бяха се обърнали към ООН с молба, че ето ние влязохме за да защитим руското малцинство, сега искаме мандат, пак бих допуснал, но това си беше откровено анексиране на част от Украйна и провокация към целия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Лично мнение:Санкции срещу Русия - да. Не може да не се реагира никак на тази агресия срещу Украйна. Също дългосрочно и за нас и за ЕС е добре да се поотделим от Русия и да преболедуваме това, макар че ще боледуваме да, но не чак толкова страшно, колкото ни плаши 5тата колона во главе с праима. Украйна в ЕС и НАТО - не. Поне не скоро. В интерес на стабилността е нужна известна дистанция между ЕС и Русия и тази дистанция е Украйна ( сори за тях) Честен подход, да им се каже да забравят за ЕС за сега. Свободна търговия, облекчен режим и всякакви споразумения - да, подкрепа - да, но формален член на ЕС и НАТО - не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
По този начин-определено не. Ама аз никога не съм мислил Русия за добрата леля. А Путин е добър реал политик-целта оправдава средствата. А ако мога да си позволя по-дълъг отговор-руснаците имаха право да поискат през ООН да защитят руското население(което нямаше как да стане, щото САЩ щеше да им наложи вето, ама ако приемем, че хипотетично беше минал) и ако беше минала резолюцията да влязат като миротворци. Исторически Крим е на Русия и трябваше да си намерят начин да си го върнат, но това беше много хардкор-можеше по-елегентен път да потърсят. С две думи-за да работи ООН трябва да се премахне правото на вето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Ако е само да или не, то не :)Сега ти само с да или неРуската армия има ли морално право да нахлуе и да превземе Крим БЕЗ ОТЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ, като през цялото време Путин твърди, че не са там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
да-и макар тия дни да бълвам като печатница емоционални изявления-БЪЛГАРИЯ ГУБИ МНОГО!!! И го казах поне 10 пъти. Това не значи, че не мога да се кефя на Путин-най-големият играч на геополитическата сцена в моя живот до тук. В смисъл като противник го уважавам. Погледни ми писанията(ако имаш нерви, че пак се олях) и ще видиш, че никъде не го поддържам, когато говоря за БГ. А честно-играе срещу нас, щото кво му остава? Ти на негово място не би ли играл така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 10
data
преди 10 години
Демек с думи прости - България ГУБИ от силна Русия в черноморския регион !И стига сте пляскали на *** , щот играе срещу нас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Ами кажи го на Англия да върне Фолкландските острови:)А хората се кефеха по площадите със руски знамена, та надали е било нагласено. В БГ последно това е било 94та световното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
не знам...1во трябва като чехите-да призовем бг-тата от украйна да си дойдат в бг, че да живнем малко.Против санкции срещу Русия съм-в това съм сигурен(поне не безусловни санкции-ако ни компенсират-може). Дали Украйна ги искам бързо в ЕС-не съм сигурен и за да съм честен не съм мислил дълбоко по въпроса. При всяко положение искам украинци да дойдат в бг, че да живнем малко демографски. Как-ами както направиха с нас-като ги пускаме малко по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 10
todortk
преди 10 години
Крим би имал моралното право да се присъедини към русия, ако русия не беше наложила референдума и неговите резултати със сила.Никой не може да ме убеди, че една област, до скоро част от дадена държава, при гласуване със над 90% би гласувала да се приседини към друга държава. Със сигурност една част от хората там имат роднини, приятели или бизнес интереси в другите части на Украйна.За мен този референдум беше манипулиран от началото до края. При нормални условия не мисля, че би имало както толкова висока изборна активност, така и толкова категоричен резултат (а много вероятно и резултата да би бил съвсем различен).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 10 години
Демек щом ще гледаме Българските интереси - ти си За - Украйна в ЕС ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още