IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият ход от страна на Кремъл – капиталов контрол?

Перспективата за допълнителен отлив на средства от руската икономика не може да бъде пренебрегната

15:44 | 25.03.14 г. 30
Следващият ход от страна на Кремъл – капиталов контрол?

С оглед на значителните средства, които бяха изтеглени от руската икономика през тази седмица, очаквано се засилиха и пазарните спекулации за възможно въвеждане на правителствен контрол върху капиталите.

Базирайки се на досегашните очаквания, през миналата седмица Руската централна банка изключи възможността за въвеждане на капиталов контрол "към този момент". Въпреки това по-рано през деня руският заместник-министър на икономиката Андрей Клепач заяви, че отливът на капитали ще достигне 65-70 млрд. долара, или значително над предходните оценки.

Мерките за контрол върху свободното движение на капитали обикновено се налагат от развиващите се икономики, които са изложени на голям риск от загуба на инвестиционни потоци. Инструментите за контролиране на паричните потоци са разнообразни, като обикновено включват както ограничаване на това колко пари може да местите от съответната страна в друга, така и дори покачване на данъчните ставки върху инвестициите в чужбина.

Сред страните, въвели известна форма на капиталов контрол в последните години, са Индия, Бразилия и Тайланд, които бяха сериозно засегнати от последната голяма криза от 2008 г.

Въпреки че е възможно Русия да прибегне до използването на подобни инструменти, перспективата за допълнителен отлив на капитали и след това не може да бъде пренебрегната.

"Те знаят, че това в крайна сметка ще подкопае реалната икономика", заяви пред CNBC Тим Аш, ръководител на изследователското звено за развиващия се свят в Standard Bank. "Руснаците обаче са умни в изработването на схеми за избягване на това нещо", добави той.

Въпреки това други експерти са на мнение, че вероятността от подобен сценарий е малка.

"Това е много малко вероятно и е най-лошият реален сценарий", отбеляза главният икономист в Renaissance Capital Чарлз Робъртсън.

"По време на световната финансова криза Русия губеше по около 150 млрд. долара на тримесечие. Това сега е по-малко от половината, така че и този процес до голяма степен приключи", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Да. Освен това-изолирана Русия може да си прави каквото си иска без да се притеснява от последствия-какво ще и направят, ако няма диалог с нея и е в режим на санкции? Не могат да водят война с нея-тя е ядрена сила. Не могат да я накажат-те вече са я наказали. Даже не може да настояваме да спазва международните си договорки(щото кво ще и направим ако не ги спазва?). Ако поиска не само Крим ще си вземе и няма форум на който да се преговаря с нея-просто защото ще сме я изключили от всички(без такива пародии като ООН и Червеният кръст). "Дипломацията е изкуството да казваш "Добро куче...", докато намериш камък." - е...ние камък нямаме, а иначе го ръчкаме псето с пръчката. Какво хубаво може да последва от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=6RxSzSWbcxoТова е на Тимошено записа, но на моменти са заглушени думите, защото беше в американски сайт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
След като /а то започна!/ превръщането на Крим в свободна икономическа зона оживи региона, Украйна се нажаби с кредити, а ние затънем допълнително /не бих очаквал осезаеми бонуси по линия цените на газта освен, ако щатите не започнат вливане за без пари поне половин-една година и не гарантират поне още една-две занапред/, сигурно, родните политически комбинатуристи ще издигнат Сидеров за да замазва гафа със сънкциите. Ала ще бъде късно. Изобщо, липсва политическа класа у нас, докато своята Путин сложи на хранилка, под стрижка и под контрол и успешно се ползва от нейната подкрепа. Платена - вкл. с бой и страх но, все пак! - подкрепа. Неочаквано за останалия свят, в Русия се изнамери пълен политически консенсус в Думата, което е проява на силата на държавността. Подкупна но, силна и стратегически, единна. Нашата също е подкупна но, нито единна, нито силна...Плюнки някакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
Започвам да си мисля, че Путин е даже по-умен и прагматичен, отколкото сме предполагали досега: Санкциите с/у Русия, доколкото свиват външните капиталови потоци, развързват ръцете на вътрешните инвеститори /олигарси+/ , както и създава предпоставки за обратно изкупуване на чужди дялове и...възобновяване на по-висок вътрешен контрол над индустрия, пазари и т.н. А санкциите не може да бъдат вечни. С това, бавно и полека, под /пресметнат и режисиран!/ външен натиск, Путин дори прави Русия по-силна, докато чуждите фирми губят пазарни дялове и си изнасят кинтите оттам. Поздравления за путинската администрация и голямо "сори" за про-евро и про-американските санкционери. Русия ще ни преболедува. Нас и останалите. Накратко, Трябваше да послушат Х.Кисинджър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
himkolton
преди 10 години
Все си мисля, че всичко е предварително разиграно, а това, което гледате е по сценарии, представление за наивници,на което повечето се връзвате.Изгледайте това клипче в тубата. Не казвам, че ще се случи, но като гледам острите санкции на ЕС...http://***.youtube.com/watch?v=QfsUjQ1EC7A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://***.investor.bg/sasht/337/a/grafika-na-denia-burite-v-sasht-spyvat-ikonomikata,166979/Коментар 3Нормално щях да си помисля, че си платен, ама после се замислих и си казах, че платените не може така очевидно да дрънкат глупости. Та сега се колебая между луд и глупав. Кое от двете е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 10 години
като завалят искандери, топол-м и и други непознати ракети от небесата ще станете вси4ки силно вярващи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
това за Тимошенко и другите мушангя от майданя ми е главният емоционален аргумент за Русия(щото имам и такива). Ако Украйна избира между лидерите на Майдан и Русия ще си свърши услуга ако изберат Путин. Дори и да не го осъзнават. Щото оня има практика в озаптяването на олигарси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
то би било добре и от Щатите да се откъснем и от Китай, ама не виждам как. А в същност-ако не тръгваме да се откъсваме(щото откъсвайки се от Русия ставаме по-зависими от Щатите-най-малко в евентуален военен конфликт ще разчитаме повее на тях) ще сме по-добре. Изолирайки я примерно от Г8 ние им развързваме ръцете, а не обратното и е прав Кисинджър да вика-санкциите са липса на стратегия, а не стратегия. Има и друго-да, би седяло по-добре ако бяха поискали мандат от ООН, но пък и всеки знае, че няма да им го дадат, а руснаците не са добри в ПР-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Между другото, някъде изтече телефонен разговор на Тимошенко с някакъв тип, в който тя обяснява как ще направи всичко възможно от Русия да остане само изгоряло поле, както и че милионите руснаци в Украйна следва да бъдат разстреляни с атомно оръжие и подобни все "присъщи" на един толерантен демократ изказвания, след което тя си е признала за разговора и доколкото разбирам не е сметнала за необходимо да се извини. Така че.. има я и другата гледна точка. Но все пак, да се завзема територия е прекалено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още