IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към национализация на унгарските енергийни компании

Премиерът Орбан иска да превърне доставчиците на комунални услуги в дружества, които не работят за печалба

15:35 | 23.09.13 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Унгария Виктор Орбан планира да национализира енергийните компании, приватизирани в средата на 90-те години, съобщава FT.

“В момента преговаряме за обратно изкупуване, за връщане в държавни ръце на 6 или 7 много сериозни доставчици на енергия, които са били приватизирани“, коментира Орбан в интервю за държавното радио още в края на миналата седмица.

Сред компаниите, с които Орбан преговаря, е Fogaz Zrt., в която германската RWE Gas International BV притежава близо 50 на сто дял. Унгарският премиер обаче отказа да назове останалите доставчици на енергия.

В интервюто Орбан избегна думата „национализация“, а вместо това заговори за „обществена собственост“. Той никога не е подкрепял идеята за свободен пазар на енергия и още през 2000 г., по време на първия му мандат като премиер, се възползва от това да си вдигне популярността, като отказа законоустановеното повишение на цените на газа, припомня изданието.

Още когато се върна на власт през 2010 г. Виктор Орбан и поддръжниците му започнаха да говорят за енергийните дружества, които са собственост на чужди компании, като за „монополисти, които експлоатират унгарския народ и източват милиарди в чужбина“.

Виктор Орбан се изправя пред нулев икономически растеж и затруднения с покриването на дефицита. Изглежда битката с монополите ще залегне и в предизборната му кампания, тъй като той се фокусира официално върху политиката на банките и минимизирането на разходите за комунални услуги на домакинствата.

Тарифите на дружествата за комунални услуги бяха съкратени вече с 10 на сто, а от началото на отоплителния сезон ще паднат с още над 10-11%. От средата на годината бяха понижени с 10 на сто и цените на други комунални услуги, като например сметосъбирането и почистването на комините.

Конкретно в енергийната сфера правителството затегна и регулациите, а що се отнася до събирането на отпадъците например частните играчи на пазара буквално бяха изтласкани. Инвеститорите се опасяват обаче от методите, по които това се постига, допълва още изданието.

Будапеща вече изкупи обратно делът на френската GDF Suez SA и унгарското газово звено на германската E.ON SE в доставчик на питейна вода, посочва Wall Street Journal. Управляващата партия планира да купи обратно дялове в компании, които смята за стратегически важни, и редовно критикува процеса по приватизацията им, особено на доставчиците на комунални услуги, осъществен от социалистите в края на миналия век, допълва изданието.

През пролетта на следващата година ще се проведат парламентарни избори в Германия. Партията на Орбан засега води в резултата, сочат данните от проучванията на общественото мнение – политическата сила събира около 27% от гласовете, докато социалистите – основната опозиция, печелат около 14% от вота.

„Как Европа да стане по-конкурентоспособна спрямо САЩ, след като цените на енергията тук са много по-високи“, коментира Виктор Орбан, като допълни, че правителството в момента прави реорганизация на цялото управление на енергетиката, което по думите на премиера ще доведе до допълнителен спад на цените.

Идеята на правителството е да превърне енергийните компании в некомерсиални дружества, които не работят, за да реализират печалба, допълва изданието. Предложението скоро ще бъде внесено в парламента и ако бъде прието, ще влезе в сила още през пролетта, точно преди изборите. При успех вероятно Орбан ще си „циментира“ победата и новия мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 5
Kockata_Mitev
преди 10 години
Каролев е прав,Орбан ми е малко съмнителен а обратно изкупуване ще излезе милиарди.Кому е нужно и кой ще спечели не се знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
993
преди 10 години
Национализация от дясна партия... Оксиморон или просто Орбан си е по-социалист от социалистите но с етикет на дясна или народна партия... трагедия. не им завиждам на унгарците. Ще им намали разходите на ток с 5-10% но ще им увеличи данъците с 10-15%, щото трябва да вземе от някъде парите да ги национализира тези дружества. Да не говорим, че non-profit utilities няма никъде по света (от какво ще се правят инвестиции???). Това ще бъде унгарска измишльотина и по-вероятно тези дружества ще финансират во век и веков партията на Орбан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Щом ще ги изкупуват, а не национализират, то това е план схема спусната им отгоре, да им приберат всичко и накарат да довземат заемчета обслужващо общата цел - да са достатъчно задлъжнели всички, та да има повод да ги спасяват! Направо заедно ако може... че направо да се премине към новия строй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
qnidopi
преди 10 години
Айдеее тия вървят назад към комунизма. Няма НИЩО по-лошо от национализацията на подобни дружества. Това ги обрича на тотална липса на конкурентноспособност. Ееееей всички дето си мечтаете за такова правителство - в РЕПУБЛИКА Северна Корея има построен 100%-ов комунизъм. Идете там щом това са ви мечтите. Стратегисчеки важните сектори в една държава трябва да са по много стриктен контрол и регулации, а не да се национализират. Е това е нашия *** начин на мислене - не може да контролираме един частник въпреки всички законодателни инструменти в ръцете на правителството, но видиш ли ще се справим перфектно с управлението на целия сектор. Държавните мениджъри са от *** надолу.. ако ви дойде до главите ще ревете.. ама то ниското образование и тъпотата до това води. Неща от преди няма и 100 год са забравени и ся искаме да прайм същите дебилизми дето ни съсипаха като държава през последния век..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 9
Miglena Ivanova
преди 10 години
Дали това ще е национализация, или не, дали Унгария действително в един момент ще излезе от ЕС, или не - истината е, че накрая така или иначе унгарците ще си платят сметката. Подобни популистки ходове могат да бъдат разрушителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
vladimirkarolev
преди 10 години
А Унгария върви към излизане от ЕС. Въпреки че това надали ще е национализация, а обратно изкупуване на тлъста цена, като сметката няма да я плаща Орбан, а унгарските данъкоплатци. Който трябва ще си реализира печалба от сделката - корупцията не е измислена в България. Има един стар лаф - всяка политика, създаваща олигарси и отклоняваща пари, се прокарва "в интерес на бедните".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Людени
преди 10 години
Да купи обратно .... хубаво АМА с какво (с обещания НЕ СТАВА) ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
deant
преди 10 години
ЕВАЛА НА ОРБАН, много им здраве на ЕРП-тата, МВФ и тъпия Брюксел!--------------------------------Управляващата партия планира да купи обратно дялове в компании, които смята за стратегически важни, и редовно критикува процеса по приватизацията им, особено на доставчиците на комунални услуги, осъществен от социалистите в края на миналия век, допълва изданието.--------------------------------------Такъв политик ни трябва. Не измислен националист като Воленчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още