IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към национализация на унгарските енергийни компании

Премиерът Орбан иска да превърне доставчиците на комунални услуги в дружества, които не работят за печалба

15:35 | 23.09.13 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Унгария Виктор Орбан планира да национализира енергийните компании, приватизирани в средата на 90-те години, съобщава FT.

“В момента преговаряме за обратно изкупуване, за връщане в държавни ръце на 6 или 7 много сериозни доставчици на енергия, които са били приватизирани“, коментира Орбан в интервю за държавното радио още в края на миналата седмица.

Сред компаниите, с които Орбан преговаря, е Fogaz Zrt., в която германската RWE Gas International BV притежава близо 50 на сто дял. Унгарският премиер обаче отказа да назове останалите доставчици на енергия.

В интервюто Орбан избегна думата „национализация“, а вместо това заговори за „обществена собственост“. Той никога не е подкрепял идеята за свободен пазар на енергия и още през 2000 г., по време на първия му мандат като премиер, се възползва от това да си вдигне популярността, като отказа законоустановеното повишение на цените на газа, припомня изданието.

Още когато се върна на власт през 2010 г. Виктор Орбан и поддръжниците му започнаха да говорят за енергийните дружества, които са собственост на чужди компании, като за „монополисти, които експлоатират унгарския народ и източват милиарди в чужбина“.

Виктор Орбан се изправя пред нулев икономически растеж и затруднения с покриването на дефицита. Изглежда битката с монополите ще залегне и в предизборната му кампания, тъй като той се фокусира официално върху политиката на банките и минимизирането на разходите за комунални услуги на домакинствата.

Тарифите на дружествата за комунални услуги бяха съкратени вече с 10 на сто, а от началото на отоплителния сезон ще паднат с още над 10-11%. От средата на годината бяха понижени с 10 на сто и цените на други комунални услуги, като например сметосъбирането и почистването на комините.

Конкретно в енергийната сфера правителството затегна и регулациите, а що се отнася до събирането на отпадъците например частните играчи на пазара буквално бяха изтласкани. Инвеститорите се опасяват обаче от методите, по които това се постига, допълва още изданието.

Будапеща вече изкупи обратно делът на френската GDF Suez SA и унгарското газово звено на германската E.ON SE в доставчик на питейна вода, посочва Wall Street Journal. Управляващата партия планира да купи обратно дялове в компании, които смята за стратегически важни, и редовно критикува процеса по приватизацията им, особено на доставчиците на комунални услуги, осъществен от социалистите в края на миналия век, допълва изданието.

През пролетта на следващата година ще се проведат парламентарни избори в Германия. Партията на Орбан засега води в резултата, сочат данните от проучванията на общественото мнение – политическата сила събира около 27% от гласовете, докато социалистите – основната опозиция, печелат около 14% от вота.

„Как Европа да стане по-конкурентоспособна спрямо САЩ, след като цените на енергията тук са много по-високи“, коментира Виктор Орбан, като допълни, че правителството в момента прави реорганизация на цялото управление на енергетиката, което по думите на премиера ще доведе до допълнителен спад на цените.

Идеята на правителството е да превърне енергийните компании в некомерсиални дружества, които не работят, за да реализират печалба, допълва изданието. Предложението скоро ще бъде внесено в парламента и ако бъде прието, ще влезе в сила още през пролетта, точно преди изборите. При успех вероятно Орбан ще си „циментира“ победата и новия мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 21 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ама те с данъците нито намалят консумацията на ***, нито намалят стойността на рекламираните продукти :))) - обратното е!! - всяка регулация е срещу хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Дали вярвате в това което казват за какво слагат МакДоналдс в хамбургерите си, не ме е грижа. Аз лично не доближавам до такова заведения и се радвам, че в града ми няма и детето ми няма да яде тези ***. Данък реклама трябва да се въведе и при нас - доста солиден %, особено за кредитните институции дето ти предлагат живо обирджийство на всеки 15-30 мин вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
deant
преди 10 години
абе какво е преценил Орбан не знаем. Не вярвам в добрите му намерения, но с удоволствие ще видя инвеститорите леко стреснати. Пък дали той е прав ще прецени унгарския народ. Той най-добре ще усети по джоба си кое е по-добре. Лично аз като евроскептик, заставам на негова страна. Писна ми мазненето на Германия и нейния личен ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
993
преди 10 години
пардон "приватизира"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 4
993
преди 10 години
Не няма да храни чуждите, ще храни своите капиталисти и техните обръчи :-D Човекът не е пресметнал, че ще е по-евтино да ги изкупи, а че като ги изкупи и разори, ще може пак да ги национализира и този път той ще гушне комисиона, като вече добре е напълнил партийната каса... Само че тогава няма да има инвенститори да му се "вържат' на номерата... А ти си вярвай в Дядо Мраз ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
За слагащите минуси - Не се заблуждавайте във вица за безкористността - дето гонили МВФ и т.н. вицове! Унгария ще пристане на МВФ веднага, щом народа реши ЧРЕЗ управляващите /подхлъзгащо/ да ИЗкупи енергийните си компании! Ето примери за лоялността: - Унгария въведе данък "хамбургер" - за "нездравословни" храни и напитки 2012-та! - Унгария въвежда данък "реклама" 2013-а! - Унгария "въведе" данък върху "телефоните разговори" 2013-а! - Унгария се готви да въведе данък "лукс" - 35% ДДС 2014-а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Още повече, че според статията точно левите са направили приватизацията на ЕРП-тата там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 14
deant
преди 10 години
"Това ги обрича на тотална липса на конкурентноспособност."Я ме светни за конкурентоспособността на нашите ЕРП-та? С кого се конкурират дефакто? Щото не е едно с друго.Какво лошо има да си ги купи обратно? Ако се следи за правилната работа и стриктно се контролира всичко, това че е собственост на държавата не е проблем. Бас държа, че човека е пресметнал, че дългосрочно ще излезе по евтино да ги изкупи, сравнено с това, което ще изсмучат по различни схеми от страната му. Както правят нашите с една камара фиктивни договори за външни услуги. Крайно време е да се разберете тука специалистите в този отрасъл може ли да има конкуренция или не. Щото толкова си противоречите всичките, че е смешно. Хем било естествен монопол, хем с конкурентоспособност щели да си вдигат ефективността. Моля?И Орбан не е десен, а е националист, т.е. по дясно от десните. Но това значи ли, че като наще десни трябва да избере да храни чужди капиталисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Кой ще спечели не търсете - гледайте кой ще загуби! - спечелилия ще е скрит и ще е "все" на загуба! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
993
преди 10 години
Така е. Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още