IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към национализация на унгарските енергийни компании

Премиерът Орбан иска да превърне доставчиците на комунални услуги в дружества, които не работят за печалба

15:35 | 23.09.13 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Унгария Виктор Орбан планира да национализира енергийните компании, приватизирани в средата на 90-те години, съобщава FT.

“В момента преговаряме за обратно изкупуване, за връщане в държавни ръце на 6 или 7 много сериозни доставчици на енергия, които са били приватизирани“, коментира Орбан в интервю за държавното радио още в края на миналата седмица.

Сред компаниите, с които Орбан преговаря, е Fogaz Zrt., в която германската RWE Gas International BV притежава близо 50 на сто дял. Унгарският премиер обаче отказа да назове останалите доставчици на енергия.

В интервюто Орбан избегна думата „национализация“, а вместо това заговори за „обществена собственост“. Той никога не е подкрепял идеята за свободен пазар на енергия и още през 2000 г., по време на първия му мандат като премиер, се възползва от това да си вдигне популярността, като отказа законоустановеното повишение на цените на газа, припомня изданието.

Още когато се върна на власт през 2010 г. Виктор Орбан и поддръжниците му започнаха да говорят за енергийните дружества, които са собственост на чужди компании, като за „монополисти, които експлоатират унгарския народ и източват милиарди в чужбина“.

Виктор Орбан се изправя пред нулев икономически растеж и затруднения с покриването на дефицита. Изглежда битката с монополите ще залегне и в предизборната му кампания, тъй като той се фокусира официално върху политиката на банките и минимизирането на разходите за комунални услуги на домакинствата.

Тарифите на дружествата за комунални услуги бяха съкратени вече с 10 на сто, а от началото на отоплителния сезон ще паднат с още над 10-11%. От средата на годината бяха понижени с 10 на сто и цените на други комунални услуги, като например сметосъбирането и почистването на комините.

Конкретно в енергийната сфера правителството затегна и регулациите, а що се отнася до събирането на отпадъците например частните играчи на пазара буквално бяха изтласкани. Инвеститорите се опасяват обаче от методите, по които това се постига, допълва още изданието.

Будапеща вече изкупи обратно делът на френската GDF Suez SA и унгарското газово звено на германската E.ON SE в доставчик на питейна вода, посочва Wall Street Journal. Управляващата партия планира да купи обратно дялове в компании, които смята за стратегически важни, и редовно критикува процеса по приватизацията им, особено на доставчиците на комунални услуги, осъществен от социалистите в края на миналия век, допълва изданието.

През пролетта на следващата година ще се проведат парламентарни избори в Германия. Партията на Орбан засега води в резултата, сочат данните от проучванията на общественото мнение – политическата сила събира около 27% от гласовете, докато социалистите – основната опозиция, печелат около 14% от вота.

„Как Европа да стане по-конкурентоспособна спрямо САЩ, след като цените на енергията тук са много по-високи“, коментира Виктор Орбан, като допълни, че правителството в момента прави реорганизация на цялото управление на енергетиката, което по думите на премиера ще доведе до допълнителен спад на цените.

Идеята на правителството е да превърне енергийните компании в некомерсиални дружества, които не работят, за да реализират печалба, допълва изданието. Предложението скоро ще бъде внесено в парламента и ако бъде прието, ще влезе в сила още през пролетта, точно преди изборите. При успех вероятно Орбан ще си „циментира“ победата и новия мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Хмм... "сободията" не е функция на регулациите! - нали си чувал поговорката, че имаме достатъчно закони, но не се прилагат... и замяната на неприлагането им с още регулации е само още по-голямо сговняване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 17 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ха, ха...По логиката на опонента можеш да разбереш има ли смисъл да отговаряш! Ако те и обиждат, работата е много зле... - понеже си нервно краен и монотонно ограничен, ще ти покажа само един аспект на отговора ти:Шефовете на свръхбогатите прокарват регулациите! А свръхбогатите са техни изпълнители, по отношение на обикновенните маймуни. Та няма как да регулираш ТЯХ! - абе ти замислял ли си се, защо само ти стигаш до този извод за мен? - да не се окчжеш болен ти ??? ;)))))п.с. Ако намалиш писането, може и да се сетиш "нещо" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 10 години
А ти си хващай машината на времето и се връщай в средновековието, откъдето явно си дошъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Може да не съм се изразил правилно. Аз самия, често викам срещу прекомерната регулация. КОгато писах по-долу имах впредвид, поне минимално регулиране, колкото да не им позволява да вършат престъпления, като източване, кражби и безстопанственост.То пък не може хептен свободия - виждаме тука как действа свободията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 17
kane
преди 10 години
всяка регулация е срещу хората! ".................Иваноф, болен си !и Съм съгласен с теб отчасти в това твърдение:"Всяка регулация е срещу БОГАТИТЕ И СВРЪХБОГАТИТЕ хора!Мерсипс.Ти да не си се учил от Фридман бе момчеМног опропаднали мисли са често в главата ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 10
kane
преди 10 години
За какво "обратно изкупуване" става въпрос, моля!?!Както Аржентина ли беше или БразилияКазаха на Репсол:Ползвахте тази рафинерия толкова години, правехте печалби на гърба на народа, айде сега кой от къде е - АУТ долна фашистка *** *** - марш да ви няма, за да няма тоягаЕй тва е национализацияЗа какви купуване говоримМадре миа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 10
kane
преди 10 години
Турям комунизма за мноооого напред моето момчеТе ако вървят към комунизъм вървят напредХората са измислили идеите за социализъм и комунизъм в ренесансови временаКапитализъмъ е един *** колониален строй и нищо повечеПосочи една чиста капиталистическа икономика на тоя свят - НЯМАНяма и да имаВсички виждат ОГРОМНИТЕ провали на капиталистическата с-маИ те ще стават все по-големи и по-големи до момента в който природата ни няма да издържи и човечеството ще МРЕ за СОЦИАЛИЗЪМ, но може и да е късно - варварина капиталисъм, ще е опустошил всичко на тази планета Защото икономическия строй наречен капитализъм е чиста и проста обявена война на хората и природатаА такива празни тикви като твоята може и никога да не разберат Откъде изгрява и залязва слънцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 11
kane
преди 10 години
Смятам Унгарците за по-умни от нас българитеСамо национализация на всички натурални монополиНяма друго решениеОсобенно за малки страни като нашитеСоциализъм е нужен Социализма е следващата стъпка която човечеството прави след капитализмаИ ние всички трябва да се стремим към негоИстината:монополисти, които експлоатират унгарския народ и източват милиарди в чужбинаИстината не само за енергиините дружества, но за всички "инвеститори"Или - илиИли те факат нашите работници, околна среда и корумпират системата ниили ние ги факаме с ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ ДОСТИГАЩИ 75%Докато данъка в РБ е 10% И ПЛОСЪК 95% от българите ще живеят зле, 4% ще кретат на рушвети и 1% ще са СУПЕР ДОБРЕВ следствие на това ще има убииства, психясали, алкохолизирани, дрогирани и пр.пр. и пр. социални проблемиБлагодарете на капитализъмъ и либерализацията внесли и развили у нас КЛАСОВОТО НЕРАВЕНСТВОПри което едните *** от преяждане и охолствоДругите от глад и мизерия...И кой се кефи тогава, кой печели!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Колегата deant е на наша страна, но приема реалността с чувства и затова попада във всички 'човешки' клопки поставени му от манипулаторите! Ето тук е обяснен смисъла и резултата от 'регулациите' - отнемане свободата на хората /затова са САМО за хората регулациите - удрят по 'човешкото'/:http://***.youtube.com/watch?v=RLQFLIE7oiEмного е лош почиващия на завист , страх , омраза и глупост 'човешки' мит, че 'регулациите' са полезни за хората..... ТЕ се чудят как да сътворят поводи за полезност... и КриЗаТа е най-фундаменталния план, създаван и осъществяван някога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
- всяка регулация е срещу хората!--------------------------Точно така. И аз за това съм яростен противник на държавата, защото тя, освен да създава регулации в здравеопазването, образованието, бизнеса и всичко, до което се докопа нищо друго не прави. Евросъюза е още по-зле. Той е изтъкан от регулации, нормативи, изисквания и програми за развитие съпътстващи програми, програми за заетост, за повишаване на квалификацията, за развитие на регионите, за ВЕИ и какво ли още не. За мен Евросъюза е напълно и изцяло вреден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още